Vruće teme

Naziv Ulice Emila Perške biće hitno promenjen

MediaSfera

 

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Beograda saopštila je danas da će naziv ulice Emila Perške, nekadašnjeg zvaničnika režima Nezavisne Države Hrvatske, biti hitno promenjen na narednoj sednici gradskog parlamenta.
Ulica koja je donedavno nosila ime partizana i narodnog heroja Stjepana Filipovića preimenovana je početkom godine u Ulicu Emila Perške za koga je utvrđeno da je reč o nekadašnjem zvaničniku režima NDH.

Tim povodom, Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda je saopštila da je predlog naziva ulice po Emilu Perški razmatran i usvojen iz Rezervnog fonda predloga naziva ulica i trgova koji svaka komisija preuzima od prethodnih komisija, a u kome nema podataka o podnosiocu inicijative, te da se odluka donosi na osnovu biografije koja je priložena.

Iz Komisije saopštavaju da igračka i životna biografija Perške iz raznih razloga verovatno nikad neće biti upotpunjena i dodaju da se zna da je Perška poreklom bio Slovak, kasnije novinar i istoričar sporta, ali da su mnogi bitni podaci ostali nepotvrđeni, iako je u pitanju jedna od prvih fudbalskih zvezda i profesionalaca na prostorima bivše Jugoslavije, javlja Tanjug.

Komsija takođe navodi da se obratila Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave radi utvrđivanja istinitosti i autentičnosti dostavljenih istorijskih podataka od strane novinara i građana na šta se, dodaje se, to ministarstvo izjasnilo da je došlo do propusta, odnosno da su naknadnom proverom biografskih podataka utvrdili da je predloženi naziv ulice po Emilu Perški u suprotnosti sa odredbama člana 94. Zakona o lokalnoj samoupravi.

„U skladu sa svim navedenim, Komisija je u komunikaciji sa predstavnicima opštine Čukarica i građanima iz pomenute ulice prikupila nove predloge za naziv pomenute ulice i ušla u proceduru za hitnu izmenu naziva ulice na narednoj sednici Skupštine grada Beograda”, dodaje se u saopštenju.

Zagrebački „Jutarnji list” pisao je takođe o odluci o preimenovanju ulice i navode obrazloženje za takav potez – da je Perška bio zvezda jugoslovenskog fudbala i prvi igrač koji je odigrao 10 utakmica za nacionalni tim u prvoj deceniji nekadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca , a da se kasnije otkrilo da je on bio i hrvatski nacionalista koji je od NDH sve do kraja rata radio u policiji.

Izvor: Politika
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .