Događaji

Beočin: Otvorena izložba fotografija „Pravoslavlje na internetu“

III nagrada Sreten Pantelić, Valjevo

MediaSfera

 

 

Foto: Aleksandar Jočić

 

U holu Doma kulture u Beočinu večeras je svečano otvorena 14. Međunarodna izložba fotografija „Pravoslavlje na internetu“, na kojoj su dodeljena priznanja nagrađenim i pohvaljenim autorima.
Takmičenje „Pravoslavlјe na internetu“  već četvrnaest godina za redom organizuje Društvo lјubitelјa fotografije, filmskih i video ostvarenja „Beofoto“ iz Beočina.

Fotografija koju je snimila Olјa Simović iz Raške proglašena je za najbolju na ovogodišnjem konkursu, dok su druga i treća nagrada pripale  Vladimiru Sajapinu iz Rusije i Sretenu Panteliću iz Valјeva.

Najbolјu kolekciju fotografija za ovaj konkurs poslao je Slobodan Čavić iz Šimanovaca, drugu nagradu je osvojio Aleksej Litjagov iz Rusije, a treća je pripala Ani Dunikovski Dmitruk iz Polјske.

Žiri Foto kino i video saveza Vojvodine pohvalio je pojedine radove u obe konkurencije. Pohvale za fotografiju zaslužili su: Suzana Galić iz Obrenovca, Ivana Lukić iz Velike Hoče i Bilјana Latinović iz Bosne i Hercegovine.

Za kolekciju fotografija pohvale su dobili Dominika Kovačević iz Polјske, Miloš Karaklić iz Sevojna i Vojislav Luković iz Beograda.

Nagradu „Sava Dragojlović„, koju dodelјuje žiri organizatora izložbe za najbolјu fotografiju domaćeg autora, osvojio je Milinko Radosavlјević iz Beograda.

Na ovogodišnji konkurs stiglo je 357 fotografija od strane 80 autora iz Rusije, Severne Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Polјske i 28 gradova Srbije. Žiri, koji su činili Dušan Živkić i Siniša Bubnjević, prihvatio je 163 fotografije 67 autora.

Vojislav Luković

„Kada je u pitanju ovaj više nego zanimljiv, a posve jednostavan naziv „Pravoslavlje na internetu“ rekao bih sledeće. Danas ćete često čuti da kažu za nas mlade: „mladi su na društvenim mrežama“. Pogrešno je reći na društvenim mrežama. Ne može čovek biti na mreži, može biti samo u mreži. mrežom se lovi! Mrežom se hvataju ljudi, zato je velika muka da danas sačuvamo našu decu da ne budu ulovljeni u nečiju mrežu, da ne postanu igračka bilo čija.

Stoga ovakvi skupovi i ovakve manifestacije su neizmerno korisni jer svedoče o tome da internet koji je naša svakodnevnica, ne mora nužno da bude mreža, sredstvo onih čiji je cilj da nas ove i ulove. Ova manifestacija pokazuje da sve oko nas može da služi na dobro ukoliko čovek u svom biću odluči da dela dobro. Tako internet može da postane sredstvo kojim se koristimo da bi širili dobro, istini i reč Božiju, on može da služi u ostvarenju plemenitih ciljeva a ne da mi služimo njemu.

Internet je mač sa dve oštrice. Čoveku je dostupno sve, ali mu nije sve na korist, kako kaže Sv. apostol Pavle. Postojanjem više ovakvih sadržaja stvaramo više korisnih materijala koje naša deca mogu na internetu da nađu u moru beskorisnih i pogubnih  materijala. Stoga bih ovu manifestaciju nazvao svetlom tačkom interneta“, rekao je na otvaranju izložbe jerej Miloš Marijanac, parob beočinske crkve Svetog Vasilija Ostroškog.

Olja Simović više puta se prijavljivala na konkurs „Pravoslavlje na internetu“, jer smatra da se fotografijama može prikazati lepota svetinja kojih u Srbiji ima mnogo.

„Na mojoj fotografii je plivanja za časni krst. To su baš moji sugrađani, Raščani. Vidi se u pozadini i malo mog grada. Ja mislim da su ovo fotografije koje nose u sebi i dozu vere i dozu emocija jer fotografije na kojima se slika kulturno nasleđe moraju da ponesu tako nešto“, rekla je ona.

Fotografija Olja Simović

Na ovogodišnji konkurs pristigao je rekordan broj fotogafija iz različitih zemalja, a specijalna nagrada dodeljena je i za kolekciju fotografija.

„Za kolekciju sam se odlučio jer sam išao par puta na hodočašće na Svetu Goru i tamo sam stekao mnogo lepih utisaka. Hilandar i druge manastire koji se ne zaboravljaju i odlučio sam da se sa njima predstavim ovde u Beočinu“, rekao je Slobodan Čavić, dobitnik nagrade za najbolju kolekciju fotografija.

Slobodan Čavić

„Evo vidite, postoji veliko interesovanje mojih sugrađana. Manifestacija traje 14 godina. 865 autora je učestvovalo iz 24 zemlje, preko 3.500 fotografija je do sada poslato. Ove godine je izložba među rekordnim, 80 autora. Veliki uspeh“, rekao je Ismet Ademovski, predsednik društva „Beofoto“.

Izložba je realizovana uz podršku Opštine Beočin, a ove godine posebno su naznačena dva jubileja – 105 godina od rođenja episkopa Varnave i 8 vekova od autokefalnosti SPC, a u beočinskom Domu kulture trajaće do 22. novembr

Postavka od 82 fotografije biće izložena do 22. novembra.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .