Medijske inicijative

UNS: „Politika“ umalo ukinula honorare

MediaSfera

 

Piše: J. Pešić

 

Menadžment lista „Politika“ doneo je odluku da njeni honorarci ipak uz novčanu naknadu pišu tekstove za ovaj list, iako im je prethodno ponuđeno da potpišu izjavu kojom se odriču honorara do kraja godine, potvrđeno je Udruženju novinara Srbije (UNS) u ovom listu.
Prethodno su se „Politikini“ honorarci javlјali UNS-u zato što su dobili obaveštenje od ove medijske kuće da prema odluci menadžmenta treba da potpišu izjavu kojom potvrđuju da će pisati tekstove za ovaj list do kraja godine, ali besplatno.

Inače, razlog dostavlјanja potpisane izjave „Politici“ je želјa menadžmenta da se zaštiti od eventualnih tužbi koje bi usledila ukoliko saradnicima honorari ne bi bili isplaćeni.

Odluka kolegijuma „Politike“ da honorari ipak budu isplaćivani usledila je dan posle teksta Predraga J. Markovića objavlјenog u „Nedelјniku“ u kojem se navodi da su honorari ukinuti jer „kompaniju vodi gospođa koja je bila među najbolјim prodavcima šerpi i lonaca na svetu“ i da bi trebalo „možda uštede nastale ovakvim neobičnim merama izraziti u njoj bliskim cenama“.

„Skoro svi naši veliki pisci i naučnici i mnogi novinari i publicisti bili su spolјni saradnici ‘Politike’. Neki od njih, kao Ćopić, tako su počinjali karijere. Toga više neće biti“, napisao je Marković.

Prema saznanjima UNS-a ukupni iznos mesečnih honorara za spolјne saradnike bio je 1,2 miliona, koji je prepolovlјen u prvoj polovini godine, dok je pred ponudu honorarcima da potpišu izjavu bio smanjen na oko 400 hilјada dinara mesečno.

Odluka da se honorari ukinu usledila je posle kolegijuma „Politike“ na kojem su urednici kritikovani zbog pada tiraža ovog lista, saznaje UNS.

Podsetimo, prekid „skupe saradnje“ bio je u centru pažnje i 2016. godine kada u listu „Politika“ nije izašla karikatura Dušana Petričića koji je radio honorarno za ovu medijsku kuću.

Petričić je tada tvrdio da je saradnja prekinuta posle poziva tadašnjeg i sadašnjeg v.d. urednika lista „Politika“ Žarka Rakića koji mu je rekao da proredi karikature s premijerom.

Suprotno, Rakić je tvrdio da je „uredništvo, u tom periodu, pokušavalo da obezbedi da Petričić radove dostavlјa na vreme, u čemu nije uspelo“, kao i da će „kuća ’Politika’ nastaviti skupu saradnju s ovim honorarnim saradnikom“.

Osim honorara koji su umalo ukinuti, još jedna nedaća koju je ove godine zadesila „Politiku“ je presuda Apelacionog suda u Beogradu prema kojoj je „Politika novine i magazini“ povredila autorska prava tužioca Davorina Darka Ribnikara zbog promene izgleda glave ovog lista 2007. godine.

Prema presudi „Politici“ mora, posle 12 godina, da bude vraćen izgled glave kakav je prethodno bio, pod pretnjom zabrane štampanja i novčanom kaznom.

Ukoliko list za oko sedam dana ne promeni izgled kakav je ranije bio postoji mogućnost da tužilac pokrene izvršni postupka, kao i da sud izrekne kaznu zbog toga što nije izvršena presuda Apelacionog suda.

Zahtev direktorke

Narodna biblioteka Srbije (NBS) u martu ove godine vratila je digitalizovana izdanja „Politike“ od 1904. do 1941. godine, koja su prethodno uklonjena sa sajta NBS-a na osnovu usmenog zahteva direktorke „Politike novine i magazini“ (PNM) Mire Glišić Simić.

Inače, zajedničkim projektom „Politike“ i NBS-a 2006. godine izdanja lista „Politika“ od 1904. do 1941. godine postala su deo elektronskog arhiva NBS–a, kao i Politike onlajn.

Cilј ovog projekta, kako je tada ovaj list objavio, bilo je „očuvanje i arhiviranje lista „kao ekskluzivnog i eminentnog predstavnika srpske kulture i baštine“.

PNM novinare da vrati na posao

Nedavno je Prvi osnovni sud u Beogradu presudio da je novinar „Politike“ Danilo Bugarski nezakonito otpušten 2010. godine i naložio da ga PNM posle devet godina vrati na posao.

Bugarski je jedan od 18 novinare, koje je rukovodstvo „Politike“ otpustilo 2010. godine, s obrazloženjem da je prestala potreba za njihovim radom, da nisu mogli biti premešteni na drugo radno mesto, niti je postojala „mogućnost njihove prekvalifikacije i dokvalifikacije“.

Osim Bugarskog, Vrhovni kasacioni sud presudio je 2017. godine da je novinarka „Politike“ Svetlana Vasović Mekina 2010. godine kao „tehnološki višak“ nezakonito otpuštena. Prvostepeni sud presudio je i da je Dragana Torlakovića „Politika“ nezakonito otpustila i da mora da ga vrati na posao.

Pravosnažna je presuda da je dopisnik „Politike“ Aleksandar Davinić iz Leskovca 2010. godine nezakonito otpušten i da mora da bude vraćen na posao.

Izvor: UNS
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .