Film / TV Kultura

Slobodna Zona: Film o čuvenoj soul divi Areti Frenklin otvara festival

MediaSfera

 

Autor: Miljan Paunović, RIC

 

Sve je spremno za početak 15. jubilarnog filmskog festivala Slobodna Zona, koji će svečano otvoriti film “Areta Frenklin – Amazing Grace”, 7. novembra od 20 sati u Kombank dvorani u Beogradi. Festival angažovanog filma trajaće do 12. novembra, a priliku da pogledaju 40 dugometražnih i devet kratkih filmova imaće i građani Niša i Novog Sada.
Na završnoj konferenciji za novinare u Dvorani kuluturnog centra u Beogradu organizatori festivala najavili su bogat program u okviru koga će se prikazati ukupno 49 filmova.

Direktor festivala Rajko Petrović, rekao je da su u prodaji karte za treću zakazanu projekciju filma “Dnevnik Diane Budisavljević”, ali i da su karte za svečano otvaranje rasprodate.

– To nas posebno raduje, jer obično dokumentarci poput ovog o Areti Frenklin, ne prožive kako treba svoj život u bioskopima. već završe na nekoj od kablovskih mreža ili platformi – istako je Rajković i dodao da će festival ovog puta biti malo skromniji, kvalitativno jači.

Na konferenciji za novinare govorili su i selektori Branka Pavlović, Jelena Maksimović i urednik Govornog programa Kompas Ivan Milenković.

Selektorke festivala su istakle da ovo izdanje Slobodne Zone prate teme koje obrađuju veliki porast nasilja i desnog ekstremizma u Evropi i svetu.

Prateći program festivala Kompas ove godine će biti izuzetno zanimljiv, jer obrađuje teme o neonacizmu ali i “lošim ljudima” kako je istakao Ivan Milenković.

– Društvo je dezorijentisano, čoveku je opao imuni sistem i izgubio je kompas, on pokušava da se orijentiše, ali mu to teško polazi za rukom – rekao je Milenković.

Na ovogodišnjem festivalu biće dodeljene nagrade za Najbolji angažovani film u internacionalnoj selekciji, Najbolji angažovani film u regionalnoj selekciji, nagrada Human Rights, najbolji film u okviru selekcije 14+. O dobitnicima će odlučivati  međunarodni žiri u  sastavu Žan Pjer Rem, Petar Milat, Vladimir Blaževski kao i regionalni žiri Gijom De Sej, Nataša Pantić, Petar Mitrić.

Osim već tradicionalnih programskih linija posebnim programima biće obeleženo i 15 godina Slobodne Zone i 30 godina od pada Berlinskog zida. Organizatori su predstavili i program za mlade 14+ u okviru koga će biti organizovane srednjoškolske projekcije.

Publika koja bi da upozna pojedine autore ostvarenja koja će gledati na Slobodnoj Zoni, to može da učini u okviru programa “Kafa sa autorima” koji će se održati 9. i 11. novembra u 13 časova, u klubu Zaokret  u Beogradu.

Istaknuta je i nova programska celina na festivalu EU Zona promena,  koja je  posvećena  svim promenama koje se trenutno događaju u Evropskoj uniji od narastajućih socijalnih tenzija, Bregzita, pitanja migranata i porasta desnih populističkih pokreta.

Detaljniji program festivala pročitajte na ovom linku.
Kategorije