tech/web

„Spotted“ – opasna igra među tinejdžerima na Instagramu

MediaSfera

 

Foto: Pixabay/JESHOOTS-com

 

 

Centru za bezbednost, istrage i odbranu DBA nedavno su se javili roditelji čija deca su imala neprijatnosti na internetu.  Neprijatnosti su rezultat nove opasne igre među tinejdžerima koja se zove „Uočen si“ (Spotted).
Naime, radi se o velikom broju profila na Instagramu koji pored naziva mesta imaju i reč Spotted, a kojima mladi šalju fotografije drugih koje slikaju u autobusu, u prolazu, školskom dvorištu, a onda administratori tih profila objavljuju te krišom slikane fotografije sa pitanjem da li neko poznaje osubu. Tada se javljaju oni koji prepoznaju ko je na fotografiji i u komentarima iznose podatke o privatnom životu te osobe i „taguju je“.

Kako piše „Blic“,  zavisno od toga u kom gradu je osoba primećena, poruka sa fotografijom se šalje „spotted“ profilu tog grada – „spotted_beograd“, „spotted_aranđelovac“, „spotted_pančevo“…

Fotografisanje osoba bez njihovog znanja i pristanka, postavljanje na društvene mreže nakon toga, mogu da budu kvalifikovani kao krivično delo neovlašćeno fotografisanje iz člana 144. KZ. Pored toga, moguće je pokrenuti i privatnu tužbu ukoliko znate identitet osobe koja je fotografije postavila, piše „Danas“.

Pravni tim Centra za bezbednost, istrage i odbranu DBA već zastupa dve porodice čija su deca imala negativno iskustvo sa spotted profilima, te su podnete i krivične prijave. Maloletnici koji su zbog ove igre doživeli digitalno nasilj, obratili su se roditeljima, a njihovi roditelji su se obratili policiji i nama, navodi se u njihovom saopštenju.

„Neko će reći da je ovo bezazleno i da ne postoji bojazan od ove igre. Međutim, važno je da stalno imamo na umu da internet koriste i razni predatori koji se neretko predstavljaju kao maloletnici. Baš iz tog razloga, ova igra je opasna. Iza nekih profila za koje mislimo da su mladi, mogu da se kriju i pedofili i otmičari. Iznošenje nečijih fotografija i ličnih podataka kao i neke stvari iz privatnog života na ovim profilima, predstavljaju krivično delo“, saopštio je DBA.

Centar za bezbednost, istrage i odbranu DBA apeluje na roditelje ukoliko njihova deca budu imala bilo kakav vid digitalnog nasilja, sve prijave policiji, odnosno odeljenju za visokotehnološki kriminal. Isto tako, apelujemo na roditelje ali i na nastavnike i profesore da upoznaju učenike sa lošom stranom ove igre u kojoj mogu nesvesno izneti neke podatke o nekome ko bi zbog toga mogao da bude meta pedofila ili otmičara.

Opasan trend među mladima u Srbiji

Dok roditelji strepe za bezbednost svoje dece, jer se i podaci poput škole koju dete pohaća, gde odlazi u slobodno vreme javno objavljuju, mladi u Srbiji smatraju da je ovo jedna uobičajena pojava modernog, onlajn doba, prenosi „Blic“.

Srednjoškolci smatraju da se „diže bespotrebna drama“ i da bi, u slučaju da se njihova fotografija pojavi na profilu, reagovali pozitivno jer to znači da su provukli pažnju.

O eventualnim lošim posledicama mladi mahom ni ne razmišljaju.

Advokat Maja Atanasković iz Fondacije „Tijana Jurić“ za „Blic“ objašnjava da zakon koji reguliše sve medije i sve vidove komunikacije jeste Zakon o javnom informisanju i da on jasno kaže da fotografija iz privatnog života bilo kog lica ne može da se objavi bez njegove saglasnosti.

Lidija Komlen Nikolić, bivši tužilac za Visokotehnološki kriminal, objašnjava da su društvene mreže omogućile masovnu komunikaciju između velikog broja ljudi, ali i veliki upliv u privatnost ljudi, pre svega maloletnika, među kojima je popularnost korišćenja društvenih mreža izuzetno rasprostranjena, pri čemu maloletnici nisu svesni svih opasnosti koje vrebaju na društvenim mrežama.

„Što se tiče fotografisanja osoba bez njihovog znanja i pristanka, a potom i postavljanje na društvene mreže, takve radnje bi mogle da se kvalifikuju kao krivično delo Neovlašćenog fotografisanja iz čl. 144 KZ. Međutim, za to krivično delo u konkretnoj situaciji, „spotted“ profila, gonjenje se preuzima po privatnoj tužbi. Tu dolazimo do situacije koja nija poznata široj javnosti, a to je da administracija društvenih mreža ne potpada pod zakonodavstvo Republike Srbije“, kaže Lidija Komlen Nikolić.

Ona dodaje da je „Jedino što u ovoj situaciji preostaje osobi koja želi da njene fotografije budu uklonjene jeste obraćanje administratoru društvene mreže, što je, kaže, Sizifov posao“.

Pravljenje ovih profila nije se proširilo samo u Srbiji, već i u regionu.

Savetuje se da bi trebalo raditi na podizanju svesti da vi neovlašćenim fotografisanjem i postavljanjem na društvene mreže osobe, koja vam za to nije dala odobrenje, kršite nečiju privatnost, a posredno ugrožavate i bezbednost maloletnika jer nikada ne znate identitet osoba koje su pratioci na „spotted“ profilu, prenosi „Blic“.
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .