Vruće teme

Požar na Staroj planini: Plamen guta rezervat prirode

MediaSfera

 

Foto: Južne vesti

 

Pokret „Odbranimo reke Stare planine“ saopštio je danas da na toj planini gori veliki požar koji je stigao iz Bugarske i da je situacija veoma ozbiljna. Srazmere požara su ogromne, vatru gase i meštani i šumari i zasad nema ugroženih ljudi i kuća.
Predrag Marić, načelnik sektora za vanredne situacije apelovao je da se prestane sa spekulacijama u vezi s požarom koji je izbio juče oko 13 časova u mestu Vražja glava na Staroj planini i zahvatio suvu travu i rastinje.

„Napominjem još jednom da nema ugroženog stanovništva, niti objekata, i da su na terenu sva raspoloživa sredstva i ljudstvo Sektora za vanredne situacije koji rade na lokalizaciji požara“, naveo je Marić u saopštenju koeje je dostavljeno medijima.

On ističe da trenutno ne postoje uslovi za gašenje iz vazduha zbog zadimljenosti, te samim tim ni za angažovanje letelica u gašenju požara. Kako je naveo, u intervenciji na izuzetno nepristupačnom terenu trenutno učestvuje 57 vatrogasaca-spasilaca iz Vatrogasno-spasilačkih jedinica Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Niš, Zaječar, Leskovac, Smederevo, Pančevo i Beograd sa 20 vozila.

Vetar koji duva otežava gašenje vatre, koja se proširila na srpsku stranu planine, ka delu poznatom kao Vražja glava, piali su ranije portali 021.rs i Južne vesti. Kako je za Južne vesti rekao Miljan Stojanović iz Toplog Dola, naselja koje se nalazi na Staroj planini, požar se i dalje širi planinom.

Posebno zabrinjava činjenica da je ugrožena jedna od naših najlepših rečnih dolina, predeo poznatiji kao Arbinje, koji se nalazi u gornjem delu Dojkinačke reke i predstavlja strogi rezervat prirode, piše Blic.

Iz pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ ranije javili da je vatra stigla i do četinara i da gori čak i strogi rezervat prirode na obroncima Stare planine, Arbinje. Vatra, navode, dostiže visinu i do 50 metara, prenosi B92.

Koordinator Gradskog štaba za vanredne situacije Sreten Savov rekao je agenciji Beta da, iako se požar proširio i na atar grada Pirota, za sada stanovništvo u pojedinim staroplaninskim selima nije ugroženo.

„Vatra je na 15 do 20 kilometara od sela Dojkinci, od lokacija Arbinje i Tri Čuke. Požar se širi i ka selu Topli do“, kazao je Savov.

Prema njegovim rečima, požar je najverovatnije izazvan nepažnjom ljudi, a vatra se i dalje širi.

„Vatrogasno-spasilački bataljon Pirot je na terenu, situacija se stalno prati, a ukoliko bude potrebno biće anagažovane i druge snage. Ne isključujemo ni mogućnost angažovanja vazduhoplovnih snaga, a očekujemo i pomoć Republičkog štaba za vanredne situacije“, rekao je Savov.

Prema informacijama Radio kluba Pirot, požar je zahvatio deo planine u predelu Bratkovog kamena, većinom na bugarskoj strani.

Pirotski Radio klub Pirot od pre nekoliko godina ima dvadesetčetvoročasovni nadzor nad pirotskom kotlinom zahvaljujući rotirajućoj kameri koju su postavili na jednoj od najviših kota iznad Pirota, piše Danas.

O tome kolika površina je zahvaćena požarom i da li su vatrogasci na terenu još nema informacija od nadležnih.

MUP: Vatrogasci rade na lokalizaciji požara

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, rade na lokalizaciji požara koji je izbio juče oko 13 časova u mjestu Vražja glava na Staroj planini i zahvatio suvu travu i nisko rastinje.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, u požaru nema ugroženog stanovništva, kao ni objekata.

U intervenciji, na izuzetno nepristupačnom terenu, trenutno učestvuje 57 vatrogasaca-spasilaca iz Vatrogasno-spasilačkih jedinica Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Niš, Zaječar, Leskovac, Smederevo, Pančevo i Beograd sa 20 vozila, saopštio je MUP Srbije.

Pogled na požar iz NASA satelita
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .