Medijske inicijative

Televizija ruske pravoslavne crkve planira rijaliti šou u manastiru

MediaSfera

 

 

TV kanal Spas, povezan sa Ruskom pravoslavnom crkvom, objavio je poziv za prijavu za rijaliti šou s duhovnim zaokretom koji će se od novembra snimati u manastiru Nilov na Ostrovu, na pola puta između Moskve i Sankt Peterburga, piše Radio slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.
„Pronađite sebe i naučite o svetu manastirskog života“, navodi se u onlajn video-reklami u kojoj se traže volonteri za emisiju na ostrvu.

Opisujući mesto kao „jedan od najlepših manastira u Rusiji“, dok smirujuća muzika prati snimke kamenja u vodi, crkva sa zlatnim kupolama i mladolikog bradatog monaha koji peče hleb, reklama poziva potencijalne učesnike da provedu mesec dana „vežbanja poslušnosti“, u manastiru Nilov na jezeru Seliger.

„Pronađite odgovore na pitanja koja vas dugo muče“, navodi se.

„Prvi put na televiziji: rijaliti šou na udaljenosti od sveta“, najavljuje oglas upućen potencijalnim učesnicima koji se pozivaju da pošalju prijave – „video-snimke, molim vas – opisujući sebe i objašnjavajući zašto žele da provedu vreme u manastiru“.

Video-klip i najava objavljena 21. oktobra na veb-stranici TV kanala Spasitelj ne sadrže informacije o tome kako će učesnici biti izabrani ili hoće li među njima biti interakcije.

Nije navedeno ko može da se prijavi, ali video-sniamk ne prikazuje žene, a manastir je isključivo muški. U državnom registru se navodi da je TV kanal Spasitelj, privatno finansiran u vreme osnivanja 2005. godine sa namenom promovisanja pravoslavnih hrišćanskih vrednosti, sada u vlasništvu Ruske pravoslavne crkve, prevladavajuće verske zajednice u zemlji.

RSE navodi da su veze Rusije sa popularnom kulturom sa Zapada komplikovane. Pojedini ugledni ruski zvaničnici i javne ličnosti, uključujući poglavara crkve, patrijarha Kirila, često kritikuju SAD i evropske zemlje tvrdeći da Rusija mora da sačuva svoju omladinu od onoga što nazivaju korozivnim i pogrešnim zapadnjačkim vrednostima.

Istovremeno, mnogi od glavnih proizvoda ruske državne televizije potiču iz SAD i drugih zapadnih zemalja, uključujući emisije igara, dijaloške emisije, sitkome i rijaliti programe, od kojih su neki vrlo popularni.

RSE piše da je rijaliti Ostrvo, kako se čini, veoma daleko od popularnih rijaliti emisija poput Dom 2, ruske verzije Velikog brata, programa holandskog porekla koji je uspeo u nekoliko zemalja, u kojem su romantični i seksualni odnosi najzastupljeniji, a spajanja češća od razilaženja.

Čini se da se koncept rijaliti emisije u manastiru uklapa u nekoliko trendova koji su isprepleteni sa postsovjetskim preporodom Ruske pravoslavne crkve koju podržava država, uključujući Putinovo prikazivanje crkve kao vodeće moralne sile za građane, kao i nastojanja same crkve da se obraća mladim Rusima.

Putin, koji ima 67 godina i poslednjih 20 godina je na funkciji predsednika ili premijera, čini se želi da spreči da se fenomeni poput društvenih medija i rep muzike koriste kao platforma za protest i da ih umesto toga iskoristi za podršku sebi i ruskoj državi.

Izvor: Radio slobodna Evropa
Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .