Vruće teme

SNAŽNE PORUKE SA TRIBINE: „Čitaj da budeš najjači!”

MediaSfera

 

Tekst: Evro Book/PR

Foto: Tijana Janković Jevrić/ Miss Stills

 

 

Na jučerašnjoj tribini „Čitaj da budeš najjači!”, u organizaciji Izdavačke kuće „Evro Book”, održanoj na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, diskutovano je o gorućem problemu u našem društvu, o nasilju, s akcentom na sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Prisutnim zvanicama i posetiocima obratili su se stručnjaci koji se bave prevencijom i suzbijanjem svih oblika nasilja i zbrinjavanjem žrtava.
Tribinu je otvorila Milica Ašćerić, PR Izdavačke kuće „Evro Book” rečima dobrodošlice i tom prilikom predstavila uvažene goste i govornike.  Prisutnima se prvo obratio akademik, prof. dr Nebojša Pantelić (Predsednik Internacionalne policijske asocijacije Srbije) koji je govorio o temi sa aspekta policajca sa dugogodišnjim iskustvom u praksi, susrećući se svakodnevno sa slučajevima nasilja. Iz tog razloga napisao  je knjigu koja predviđa proceduru postupanja službenog lica u situacijama nasilja u porodici, jer „nije postojala apsolutno nikakva procedura zbog koje policija nije mogla adekvatno da reaguje u slučajevima nasilja.”

 

Snežana Veljković, autorka romana „Krila u mermeru” i „U potrazi za Gledis”, govorila je s aspekta lekara, forenzičara, koji se svakodnevno susretao sa žrtvama. Istakla je da se u društvu odnos prema ženi od njenog vremena do danas nije mnogo promenio i predložila je mere kojima bi se žene same zaštitile.

Govornici su bili i predstavnici Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine „Zvečanska”, direktor Zoran Milačić, rukovodilac SOS servisa Željka Burgund i starija savetnica na SOS telefonu za žene, Stojanka Tlačinac. Predstavili su svoju delatnost i SOS telefone za decu, roditelje i žene koje su pretrpele nasilje, ističući kako je njihov posao izuzetno odgovoran, zahtevan i značajan za prevenciju. Tom prilikom su poručili žrtvama da nisu same i da u svakom trenutku mogu računati na njihovu pomoć i podršku.

 

Potom se prisutnima obratila Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće Beograd, koja je govorila o životu žena i dece kojima je bilo potrebno zbrinjavanje i zaštita. Tom prilikom naglasila je da su žene zbrinute u kolektivnom smeštaju, da pripremaju hranu i brinu se o deci samostalno, kao i da sa njima ozbiljno rade timovi psihologa, pravnika i drugih stručnih lica kako bi im pomogli da se brže i zdravije uz novoizgrađeno samopouzdanje vrate normalnom životu i pronađu posao koji im omogućava egzistenciju.

Na tribini su bile prisutne i predstavnice medija, koje su govorile o načinima izveštavanja o nasilju, njihovim zapažanjima i svaka je poslala snažnu poruku. Dragana Daničić, novinarka i voditeljka RTS-a, naglasila je da smo postali društvo „bez empatije”, da okrećemo glavu na drugu stranu i da deci manjkaju časovi obrazovanja iz domena društvene odgovornosti, jer kako je i sama istakla „niko ne sme da trpi nasilje” i da škole imaju obavezu da tu poruku prenesu učenicima. „Potrebno je osnažiti našu decu kako u porodici, tako i u školi.”, zaključila je mlada novinarka.

 

Iz magazina „Blic žena”, borbi protiv nasilja pridružila se novinarka Violeta Nedeljković, koja je govorila o problemima u praksi u nadi da ćemo do neke od narednih tribina doći do pomaka u rešavanju ovog delikatnog i sveprisutnijeg pitanja.

Kampanja „Čitaj da budeš najjači!” ima svoj sada već prepoznatljiv vizuelni identitet za koji su zaslužni fotograf Tijana Janković Jevrić i njen suprug Vladimir Jevrić. Gospođa Jevrić objasnila je kakvu vizuelnu poruku šalje svaka žena na fotografijama, ističući da je umetnost podjednako važna u doprinosu borbi protiv nasilja.

 

Završnu reč dao je Saša Edi Đorđević, pisac četiri romana „Janičar”, „Ustanik”, „Četnik” („Trilogija o slobodi”) i „Doktor”, citiravši Petra Petrovića Njegoša: „Vuk na ovcu svoje pravo ima ka’ tirjanin na slaba čovjeka, al’ tiranstvu stati nogom za vrat, dovesti ga ka poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetija.”

 

Svi govornici su pozdravljeni gromoglasnim aplauzom čime je potvrđeno da je svrha skupa ispunjena sa nadom da ćemo nastaviti u istrajnoj borbi na prevenciji i sprečavanju nasilja.
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .