Vruće teme

Mitropolit Amfilohije: Veliki deo arhijereja SPC nije za dodelu ordena Svetog Save predsedniku Aleksandru Vučiću

MediaSfera

 

 

Mitropolit crnogorski-primorski Amfilohije izjavio je danas da se ne slaže sa odlukom Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC) da orden Svetog Save dodeli predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i naglasio da se veliki broj arhijereja ne slaže sa tom odlukom, ali da će je ispoštovati.

Kako prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska, mitropolit Amfilohije je za Radio Goraždevac kazao da je crkva ne samo „srbijanska, već da je ona žiža sveukupnog srpskog naroda u svijetu“ i da prema tome „Sabor kao takav ne može da se partijski orijentiše“.

„Što se mene lično tiče, a verujem i jedan dobar deo naših arhijereja nije time zadovoljan, nije bila ovo prilika za tako nešto. Ovde je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod. Gospodin Vučić je predsednik, naravno privremeni, kao i svi predsednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali, ali on nije predsednik Srpskog naroda u svetu“, kazao je vladika Amfilohije prilikom posete Pećkoj Patrijaršiji povodom obeležavanje osam vekova autokefalnosti SPC.

Mitropolit je potvrdio da je jedan dobar deo arhiepiskopa zatražio da zaseda vanredni sabor Srpske pravoslavne crkve.

„Jedan dobar deo episkopa je predložio da u sklopu sa ovim osamstogodišnjim, bude i jedan jesenji sabor koji bi bio posvećen prosveti. E sada, od tada do danas ima još puno životnih tema, koje su upravo za sabor i jedan broj episkopa je upravo i predložio“, rekao je on.

Episkopi Srpske pravoslavne crkve služili su večeras bogosluženje u manastiru Visoki Dečani, a Sveta arhijerejska liturgija biće održana sutra u Pećkoj patrijaršiji.

Mitropolit Amfilohije opravdao je izostanak patrijarha srpskog Irineja njegovim godinama i njegovim zdravljem.

„Njegova svetost je u godinama, tako da ipak nije mogao da dođe, ali većina arhijereja je ovde prisutno, među njima i episkop Raško-prizrenski koji je glavni na raspetom Kosovu“.

Mitropolit Amfilohije je rekao da danas u srpskom narodu postoje i intelektualci koji kosovski zavet nazivaju mitologijom.

„Ne znam da li sadašnji predsednik tako misli. Mitologija – to znači da je Sveti Stefan Dečanski mit, arhiepiskopi pećki su mit, car Lazar je mit, i njegovo žrtvovanje za veru i otačastvo i žrtvovanje ovoga naroda, njegovo nošenje Časnoga Krsta Hristovoga osam vekova… Je li to mit ili je to iskonsko životno opredeljenje jednog naroda. To je ono čime je ovaj narod sebe upisao među zrele istorijske narode. On time opstaje među njima i opstaće blagodareći onome što nazivamo kosovskim zavetom, istakao je mitropolit Amfilohije.

 

Izvor: Mitropolija crnogorsko-primorska, N1
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .