Putovanja

PRAG: Grad po “meri” ljubitelja umetnosti, dobre hrane i piva

MediaSfera

 

 

Piše: Gordana Radisavljević – Jočić

Foto: Pixabay

 

Baš kao i večni Rim, prestonica Češke republike sagrađena je na sedam brda i presečena krivudajućom rekom Vltava. Ali, za razliku od Rima, Prag svoj nastanak, a time i ime duguje jednoj princezi. Prema legendi Prag je osnovao Premisl, osnivač prve češke dinastije Premislovića, zajedno sa svojom ženom Libušom.Jezgro starog Praga je tvrđava Višehrad. Prema legendi, koja nije u potpunosti u skladu sa istorijskim činjenicama, kako je zemlja narastala, ukazala se potreba za novim gradom, pa su podanici upitali princezu gde da ga sagrade. Ona im je predložila: “Tamo gde su četiri elementa u skladu – plodno tle, zdrav vazduh, dovoljno šume za vatru i čista voda.” Pošto su se princeza i princ popeli na najvišu tačku Višehrada, princeza je pri zalasku sunca ispružila ruku prema istoku, u pravcu gustih šuma i rekla: “Vidim visok dvorac čija slava doseže do zvezda. Ukoliko, narode, pođete tamo u gustoj šumi srešćete čoveka koji delje prag za svoju kuću. Na tom mestu podignite dvorac i nazovite ga po pragu koji čovek delje – Prag!” I bi tako.

Zlatna ulica

Zlatna ulica predstavlja niz malih kućica koje su nastale još u XVI veku. Ova ulica je interesantna iz više razloga. Pre svega, o njoj se raspredaju legende. Naime, priča se da su ovde živela 24 čuvara kralja Rudolfa II, da je ovo bila ulica zanatlija, ali i alhemičara i zlatara (otuda epitet „zlatna“ u nazivu).

U tom duhu, ovde se nalaze male zanatske radionice i prodavnice suvenira. Posebno je zanimljivo što je u plavoj kućici broj 22 jedno vreme živeo ni manje ni više nego Franc Kafka.

Kraljevski letnjikovac Svete Ane je renesansna građevina iz XVI veka koju zovu još i Belvedere. Izgradio ju je Ferdinand I za svoju suprugu Anu, koja je nažalost umrla na porođaju (15. dete) pre nego što je letnjikovac izgrađen.

Poznat je po „pevajućoj fontani“ koja je delo Tomaša Jarosa. On je tvorac i najvećeg zvona Katedrale Svetog Vida. Danas je Kraljevski letnjikovac Svete Ane u funkciji kao galerija, odnosno muzej.

Karlov most – ključno mesto Praga

Karlov most, nazvan po kralju Karlu IV koji ga je podigao u XIV veku, možda je najatraktivnija turistička atrakcija Praga. Dug oko pola kilometra, sa tri gotska tornja, trideset baroknih statua, uličnim muzičarima, slikarima, raznoraznim prodavcima i gomilom turista, ovaj most preko Vltave neverovatno je živ i bučan.

Ukoliko želite da pažljivo osmotrite sve zanimljivosti koje se nalaze na njemu, spremite se za dugu šetnju preko naizgled lako savladivog mosta. Stari i Novi grad mogu biti dalje nego što mislite kad prvi put prelazite pešačkom zonom mosta. Nažalost, mnoge statue na mostu koje su radili neki od najpoznatijih čeških skulptora premštene su u muzej i zamenjene replikama. Postoji mnogo legendi koje vekovima unazad prate ovaj most i prenose se kako među stanovnicima Praga tako i među turistima. Jedna od njih je sledeća: ko se poljubi ispod velikog luka mosta ostaće zauvek zajedno. Turistički vodiči upozoravaju da pazite sa kim se ljubite na ovom mestu.

Priča o Janu Nepomuku takođe se vezuje za Karlov most. Naime, njegova smrt je prikazana na jednoj od statua. Prema mitu, Jan Nepomuk je sveštenik koji nije želeo kralju Vaclavu da otkrije ispovest njegove žene, kraljice. Zbog toga je kažnjen i bačen sa Karlovog mosta u Vltavu. Ukoliko statuu na kojoj je ova legenda oslikana protrljate levom rukom ostvariće vam se ono što ste zamislili. Od silnog trljanja turista ova stauta je promenila boju. I još jedan bonus, vratićete se još jednom u Prag.

Ispod Karlovog mosta nalazi se mnogo kafića u kojima možete predahnuti od razgledanja grada i popiti piće ili kafu po razumnim cenama, što se možda ne bi očekivalo s obzirom na lokaciju na kojoj se nalaze.

Astronomski sat – turistička atrakcija

Između Karlovog mosta i Astronomskog sata vodi se borba oko toga šta je od ova dva zaštitni znak Praga. Astronomski sat koji se od XV veka nalazi u okviru Stare gradske većnice, odnosno Astronomske kule, mami gomile i gomile turista koji čekaju da kazaljke označe pun sat.

Naime, iznad sata se 12 figura apostola smenjuju kad je pun sat, a sve je praćeno zvučnim efektima. Svih 12 figura mogu se videti u podne. Figura Smrti je ta koja meri vreme.Pored toga što pokazuje sate, astronomski časovnik pokazuje i kalendar, zodijačku konsetalaciju, relativne položaje Sunca i Meseca i glavne planete. Astronomski sat je tokom Drugog svetskog rata gotovo u potpunosti stradao, ali je velikim trudom i zalagenjm ipak očuvan. Najavljeni su radovi na ovom satu koji će trajati šest meseci, pa se informišite o tome i probajte da u Prag odete kad je sat u punoj funkciji, jer to svakako ima svojih čari.

Muzej “Staropramen” piva

Karlov most, Astronomski sat, dvorac Hradčani, mnoštvo mostova i tornjeva samo su deo znamenitosti Praga. Prag je, osim po arhitekturi i kristalu, poznat i svojim pivarama. Prve su otvorene pre čak 300 godina, a danas ih ima preko 800. Koliko je ovo piće značajno stanovnicima Praga govori podatak da Pražani hranu uklapaju prema pivu, a ne obratno. Najnovija turistička atrakcija je muzej “Staropramen” piva. Nalazi se u sklopu fabrike, a ideja je da posetioce slikovito povede na putovanje koje počinje 1869. godine i traje sve do današnjih dana. Inače ovo je prvi ovakav muzej u svetu, a zanimljivo je da je vodič u stvari gospodin Jozef Paspe, direktor proizvodnje tridesetih godina prošlog veka, koji glasom i virtuelnom pojavom objašnjava sve što bi o pivu trebalo da se zna – kako se pravi i kako se pije. Muzej je otvoren krajem avgusta i već je uključen u turističku ponudu Prega. Kako je “Staropramen” pivo raslo i razvijalo se ruku pod ruku sa Pragom, namera bila da se u muzeju prikaže zajednički duh piva i grada, a reklamna kampanja osloni na legendu o princezi Libuš. A na kraju muzejskog “putovanja” turisti mogu u specijalizovanom “Staropramen” baru da probaju Staropramen Lager, tamno pivo ili Staropramen Granat u ručno pravljenim staklenim čašama.

Još neke znamenitosti Praga

  • Jevrejska četvrt – Istorija Jevreja u Pragu je burna, o čemu svedoči i biografija Franca Kafke, a i istorjske činjenice iz II svetskog rata. Ovo je izdvojeni deo grada u kom se nalaze 6 sinagoga, jevrejsko groblje, posebna gradska većnica, obredni hram, muzej.
  • Železnička stanica – Njen izgled potpuno će vas iznenaditi, posebno oslikani plafon. Josef Fanta je umetnik koji stoji iza velelepnog izgleda ove građevine.
  • Zoološki vrt – Praški zoološki vrt je na ceni, a 2007. godine čak ga je „Forbes“ proglasio sedmim najlepšim zoo vrtom u svetu. Ulaznica košta 200 kruna (oko 7,5 evra).
  • Lažni „Ajfelov toranj“ – kula Petřín visoka je 63,5 metara i neverovanto liči na Ajfelov toranj. Izgrađena je krajem XIX veka. Kako se nalazi na uzvišenju, sa nje se pruža divan pogled na Prag. Zanimljivo je da ukupna visina uzvišenja i same građevine približna visine pravog Ajfelovog tornja.
  • „Igrajuća zgrada“ – Zovu je još i „Fred i Džindžer“, a sagrađena je 1996. godine. Ovo je, bez sumnje, najmodernija zgrada u Pragu.
  • Zid Džona Lenona – Od osamdesetih godina ovaj zid koji se nalazi u samom centru Praga krcat je grafitima koji su inspirisani likom i delom Džona Lenona. Tokom osamdesetih godina i komunističkog režima u Pragu je nastao problem kad je na jednom zidu osvanuo grafit u vezi sa Džonom Lenonom. Vlasti su okrečile zid, ali sve do danas on se konstantno obeležava istom vrstom grafita, u znak protesta.

 

Izvor: TT GroupDodaj komentar

Click here to post a comment

NAŠA IZDANJA

59. Oktobarski salon

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .