Lifestyle

MESEČEV KAMEN: Okamenjena misterija kristala

MediaSfera

 

Piše: Gordana Radisavljević – Jočić

Foto: Pixabay

 

Stari Rimljani verovali su da mesečev kamen (moonstone) predstavlja okamenjene mesečeve zrake. Govorilo se da mu pridaju mnoge mistične i magične osobine, a u nekoliko kultura smatran je za sveti i magični kamen. U Indiji ga još i zovu kamen sna, jer je navodno donosio slatke i lepe snove.U arapskim zemljama žene su ga često nosile ušivenog u svoju odeću, jer se tamo ceni kao simbol plodnosti. Nežni sjaj ovog kamena podržava emotivne i sanjarske tendencije neke osobe. Zato je idealan za ljubavnike, jer kažu da izaziva osećanja nežnosti i štiti pravu ljubav. Ljubavnici su ga stavljali u usta za vreme punog meseca, kako bi videli svoju budućnost, ili na srce posle svađe i razmenjivali ga, kako bi se ponovo pomirili. U istočnim kulturama su verovali da će on doneti novu ljubav u nečiji život. Iako je mesečev kamen tradicionalno povezan sa dobrobiti žena, može učiniti pravo čudo i za muškarca. Za proračunate muškarce, ovaj kamen je idealan poklon, jer održava ravnotežu između srca i mozga. Pomaže im pri emocionalnom izražavanju i povećava njihovu kreativnost.

Kontrola uma

Nošenje mesečevog kamena navodno poboljšava intuiciju i osetljivost prema drugima. On iz svog nosioca na površinu izvlači njegove prirodne osobine, bez obzira na to da li su pozitivne ili negativne. Kristaloterapeuti kažu da ublažava stres, nervozu, poremećaj hormona ili menstrualnog ciklusa, daje emotivnu ravnotežu. Svog nosioca čini fleskibilnijim i navodi ga da se prepusti životu. Svima, naročito vodenim znacima, pomaže da se pomire sa nežnijom, ženskom stranom u sebi. Mesečev kamen pomaže da se emocije stave pod kontrolu uma, ne da se potiskuju ili potpuno otvoreno ispoljavaju. Zato je odličan kamen za lekare, sestre i druge medicinske radnike, koji moraju da ostanu prisebni u izuzetno emotivnim situacijama. Sličnu primenu ima i kod direktora, koje uči da ne moraju da isključe emocionalnu stranu posla da bi bili uspešni. Mesečev kamen daje sreću, nadu, sposobnost majčinske ljubavi, duhovni uvid, lak porođaj, bezbedno putovanje po vodi, nove početke i navikavanje na promene, podršku, ohrabrenje. Zbog svoje veze sa prirodnim fenomenom zemljoradnici treba da ga nose sobom, da bi imali dobar prinos, a za dobar rod voća, na grane voćki nekad je kačeno ovo kamenje.

Dugine boje

Preoznaćete ga po mlečnoj boji i nežnom ružičastom ili žutom sjaju. Baš poput meseca. Njegova karakteristična osobina je magična igra svetlosti. Nekad su ljudi u ovom fenomenu videli faze mesečevih mena i njegovo ime potiče od toga. Smatralo se da se mala bela tačka javlja na kamenu u vreme mladog meseca i da se pomera ka njegovom centru, postajući sve veća dok konačno ne poprimi oblik punog meseca. Zapravo, može se sresti u čitavoj paleti boja. Sklad njegovih boja i njihovih preliva neodoljivo podseća na dela slikara ekspresionizma. Nekada može biti i plavkast, sivkast, sa “iscrtanim” belim nitima. Osim plavkaste, žućkasti mesečev kamen je veoma čest, kao i onaj boje breskve. Mesečev kamen duginih boja je još jedna magija prirode. Više nijansi ne samo da izvanredno izgleda u jednoj kombinaciji, već boje duge imaju moć pročišćenja duše i nadonose poplavu pozitivne energije u samom čoveku. Održavava se uz pomoć sapuna i tople vode. S obzirom da spada u mekše drago kamenje, treba obratiti pažnju da se prilikom nošenja ili čuvanja ne ogrebe i ošteti.

Magična igra

Magična igra svetlosti koju pravi mesečev kamen je oduvek privlačila juvelire i ljubitelje nakita. Pre oko 100 godina, u vreme Art nuovoa (secesija), bio je izuzetno popularan. Tada su njime ukrašavani brojni komadi nakita, koji se danas mogu naći u muzejima ili privatnim kolekcijama. Najčešće se sreće u ovalnim oblicima i rezbarijama, ufasovan u prstenje i priveske. Takođe je popularan i u obliku perli od kojih se izrađuju narukvice i ogrlice. Glavna nalazišta mesečevog kamena nalaze se u Indiji, Mijanmaru (Burma) i Šri Lanki. Tržište je obezbeđeno stalnim zalihama ovog dragog kamena,sa većim kamenjem koji su dostupni u limitiranim količinama. Prilikom kupovine mozete se sresti sa velikim razlikama u kvalitetu kamena i samim tim sa razlikama u ceni. Kamenje kvalitetnije boje se obično ugrađuje u skupoceniji nakit, tako da su kvaliteniji primerci mesečevog kamena prozirni, što može dovesti do neverovatne dubine boje i fantastičnog presijavanja u zavisnosti od ugla gledanja.Dodaj komentar

Click here to post a comment

Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .