Kultura Pozorište

Svetlana Zakharova primabalerina kojoj je tijelo kao instrument

MediaSfera

 

Tekst i fotografije: Nino Željko Jelenski

 

Specijalno za MediaSferu sa nastupa „Svetlana Zakharova and friends“ na Festivalu Ljubljana izveštava publicista, novinar, pisac, muzičar i umetnički i koncertni fotograf Nino Željko Jelenski

 

 

Svetlana Zakharova (rus. Светлана Захарова; rođena 10. jun 1979.) je jedinstvena ruska primabalerina, prvakinja Boljšoj teatra, nastupila je 03.09.2019. u Cankarijevom domu kulture u Ljubaljani na Ljublajnskom festivalu zajedno sa prijateljima i Simfoničnim orkesterom RTV Slovenija, pod dirigentskom palicom Antona Grišanina.

 
 

Ona je najbolja balerina na svijetu već 20 godina

 

Svetlana je nastupila sa grupom prvorazrednih plesača: Mikhail Lobukin, Artemij Beljakov, Karim Abdulin, Aleksej Gainutdinov, Anton Gainutdinov, solistima najistaknutijih baletnih sastava koji su sa njom izveli neke od najljepših baletnih koreografija. Program se sastojao od devet točaka: „Le Corsaire Pas de deux – glazba: A. Adam, koreografija: Marius Petipa, izvođači: Svetlana Zakharova i Jacopo Tissi; Рarting„- glazba: J. Powell, koreografija: Juri Smekalov, izvođači: Elena Evsejeva i Aleksander Sergejev; Coppelia“ Pas de deux – glazba: L. Delibes, koreografija: A. Gorski, izvođaći: Daria Khokhova i Artemiy Beljakov; Caravaggio“ – gazba: B. Moretti, koreografija: Mauro Bigonzetti, izvođači: Svetlana Zakharova i Jacopo Tissi; Underwood – glazba: M. Richter, koreografija: Ivan Vasiljev, izvođači: Alexej Gainutdinov i Anton Gainutdinov; Spartacus“ Pas de deux – glazba: A. Hačaturjan, koreografija: Juri Grigorovič, izvođači: Daria Khokhova  i Mikhail Lobukhin; The Dying Swan“ – glazba: C. Saint-Saëns, kreografija: Mikhail Fokin, izvođač: Svetlana Zakharova; Satanila“ (Venetian Carnival) – glazba: C. Pugni, koreografija: Marius Petipa, izvođači: Elena Evsejeva, Aleksander Sergejev i Strokes Through the Tail” – glazba: W. A. Mozart, koreografija: Marguerite Donlon, izvođači: Svetlana Zakharova, Mikhail Lobukhin, Artemiy Belyakov, Karim Abdullin

 

Svetlana Zakharova i naš izveštač Nino Željko Jelenski

 

Svetlana Zakharova nekadašnja zvijezda Boljšoj teatra, je prima balerina koju je Putin proglasio članicom Savjeta za kulturu predsjednika Rusije, a sam Putin joj je nakon svakog nastupa poklanjao cvijeće.

 

2001. godine započeo je vrtoglavi uspon i slava skromne balerine kojoj je tijelo kao instrument i nema djela svijeta u kojem nije bila Zakharova i doživljavala neviđene ovacije koje i danas traju, jer kulturni milje Ljubljane u Cankarjevom kulturnom domu ju je na nogama i u ovacijama ispratilo sa pozornice. U svijetu je nastupala u jednoj preštižnoj Metropolitan Operi u New York – u, pa sljede londonski Covent Garden, kazalište Debelog crijeva u Buenos Airesu, bavarska opera u Münchenu, kazalište San Carlo u Napulju, bečka opera, nacionalno kazalište u Tokiju i mnogim gradovima u Europi, Aziji, Australiji i Južnoj Americi. Zanimljivo je da Teatro alla Scala sklapa sa Svetlanom dugoročni ugovor. To se još nije dogodilo u povijesti ovog velikog kazališta, jer kad Vas talijani priznaju onda ste sami vrh u svijetu i samo nebo Vam je granica, jer nitko od Rusa nikad nije dobio takvu čast. Njenim sudjelovanjem u Teatro alla Scala snimljeni su na DVD-u baleti Labuđe jezero, La Bayadere i Giselle.

 

Daria Khokhova

 

Rođena je u Lucku, u Ukrajini 10. juna 1979. godine. Plesom počinje da se bavi u šestoj godini, kada ju je majka upisala u lokalni studio, gde se učio folklorni ples. Kada je imala deset godina, primljena je u Kijevski koreografski institut gdje započinje da uči klasični balet. Iako je tokom prve godine imala prekid, jer je zbog službovanja svog oca koji je vojno lice porodica odlazila iz Kijeva, polaže prvu godinu i nastavlja školovanje. Nakon što je šest godina studirala u klasi Valerije Sulegine, sudjelovala je na međunarodnom natjecanju mladih plesačica Vaganova – Prix u Sankt Peterburgu, na kojem se ispostavila da je najmlađa balerina. Tada je petnaestogodišnja Svetlana zauzela drugo mjesto, drugo mjesto među maturantima Akademije Vaganova. Na kraju natjecanja dobila je pozivnicu za polaganje mature, i ulazak na čuvenu Baletnu akademiju u Sankt Peterburgu. To je bio jedini slučaj u povijesti institucije. Zakharova je odmah privukla pozornost i šest mjeseci kasnije dobila je pozivnicu za nastup u solo-dijelu u baletu Don Kihot u Mariinskom kazalištu. U narednom periodu dobiva sve uloge klasičnog baleta. Kao maturantica razreda Elena Viktorovna Evteeva savršeno se nosila sa teškim klasičnim ulogama poput – Lady of Dryads. Kao mlada zvijezda ruskog baleta, sedamnaestogodišnja Svetlana Zakharova, prihvaćena je u legendarnu trupu nakon što je diplomirala na Akademiji ruskog baleta nazvanoj po Vaganovoj.

 

Daria Khokhova

 

Učiteljica Mariinskog kazališta skrenula je pozornost na Svetlanu. Zakharova je debitirala u predstavi „Bahchisaraijevo vodoskok“ u ulozi Marije. Zatim je nastupala u tu Corsair, Mazurka i sedmi valcer na Chopinianu. No najveći uspjeh u prvoj sezoni donijela joj je Giselle u istoimenom baletu. Interes javnosti i kritičara bio je nevjerojatno velik. Zakharova je odmah dobila poziv od Vladimira Vasiljeva da se preseli u Boljšoj teatar u Moskvi. U maju 2003. prelazi u Boljšoj teatar, na poziv Vladimire Vasiljeve, poznate balerine Narodne umjetnice Rusije. Rad u Boljšoj teatru počeo je premijerom baleta „Faraonova kćer“ kojeg je postavio na scenu poznati koreograf Pierre Lacotte. Predstava je snimljena i objavljena na DVD-u. Publici u Boljšoj teatru predstavila se ulogom u Žizelu. Zakharov se postupno uvodi u cjelokupni klasični repertoar i u predstave koje je uređivao i inscenirao veliki suvremeni koreograf Jurij Nikolajevič Grigorovič.

 

Daria Khokhova

 

Osvojivši status prima balerine, u dobi od 18 godina svojim repertoarom klasičnih i modernih predstava. nastupala je u Sleeping Beauty, Labuđe jezero, La Bayadere i Don Quijote. U isto vrijeme trajale su premijere baleta Georgea Balanchine, gdje je Zakharova zauzela prve pozicije i uspješno izvela pas de deux glazbu Čajkovskog, postala solistica u baletima Apollon, Serenada, Simfonija u C-duru i Jewels.  Susret mlade balerine s velikim koreografom Johnom Neumeierom u baletu „Tada i sada“ otvorio je Zakharovoj kao ultramoderne balerine, koja se podvrgnula svim plesnim stilovima. Svetlana Zakharova jedinstvena je i univerzalna baletna izvođačica klasične baštine, demonstrirajući svoje vještine u Rusiji i širom svijeta. Ne zaustavljajući se samo na klasičnom repertoaru baleta, balerina nastavlja sa nadopunom svog repertoara modernim brojevima i predstavama. Eksperimentira i koristi moderne tehničke mogućnosti bez straha.

 

Daria Khokhova, Mikhail Lobukhin

 

Svetlana Zakharova dobila je 2007. godine Državnu nagradu Rusije za talentirano utjelovljenje scenskih slika, razvoj velikih tradicija ruskog baleta. U razdoblju od 2008. do 2012. godine poznata balerina izabrana je za zamjenika Državne dume. Kao istaknuti predstavnik ruske kulture 2014. godine, Zakharova je osvojila pravo sudjelovanja na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju – „Prvi bal Nataše Rostove“ očarala je milijune gledatelja svojom ljepotom i suptilnim imidžom.

 

Svetlana Zakharova sa suprugom

 

Svetlana priznaje u svojim intervjuima: „Takav se događaj događa samo jednom u životu. Neću zaboraviti one emocije koje sam doživjela u vrijeme svog nastupa. To uzbuđenje pomiješano je s nevjerojatnom euforijom i srećom od onoga što se događa.“

 

 

Nagrade:

 

1996. laureat međunarodnog natjecanja mladih izvođača Vaganova-Prix.

1997. Nagrada Baltika

1998. najviša kazališna nagrada Sankt Peterburga „Zlatni reflektori“

1999. Zlatna maska Nacionalne kazališne nagrade

Nagrada Nacionalnog kazališta 2000. „Zlatna maska“

2000. Nagrada talijanskog časopisa Danza / Danza proglašena je najboljom plesačicom godine.

Nagrada Sankt Peterburga 2001. „Ljudi našega grada“

2005., zasluženi umjetnik Rusije.

2005. laureat međunarodne nagrade Benois de la dance

2007. laureat Državne nagrade Rusije za područje umjetnosti.

2007. Dobitnik nagrade za balet “Soul of Dance”. Nominacija „Kraljica plesa“

2008. Narodni umjetnik Rusije.

2010. časnik Reda za umjetnost i književnost. Francuska

2015l. dva puta dobitnik međunarodne nagrade Benois de la dance

 

 

www.svetlana-zakharova.com

 

NAŠA IZDANJA

59. Oktobarski salon

GoetheFEST

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .