Vruće teme

KOHA: Beogradskoj kompaniji zabranjeni radovi na tvrđavi u Novom Brdu

Kosovski zavod za zaštitu spomenika zabranio je srpskoj kompaniji „Koto“ da izvodi radove na tvrđavi u Novom Brdu, nakon što su primećene građevinske mašine koje su rušile fasadu na delu tvrđave, piše „Koha ditore“. MediaSfera

 

 

Tvrđava u Novom Brdu, ne prestaje da bude u ventru pažnje na Kosovu, ali nažalost ne zbog svoje lepote, istorije i broja posetilaca, već zbog pokušaja da se izuzme iz srpske kulturne baštine.
Pre nekoliko meseci na novobrdskoj tvrđavi se zavijorila kosovska zastava, a tvrđavu obezbeđuje Kosovska policija. Danas se na fejsbuk nalogu muzeja u Srbici, mestu koji Albanci od 1999. godine nazivaju Skenderaj pojavio snimak, na kojem se vidi bager koji skida jedan deo zida tvrđave, čija je restauracaja navodno skoro završena.

 

Vest o tome, prenela je prištinska Koha. Uz snimak je objavljen i tekst na albanskom, u kojem se Novo Brdo naziva albanizovanim nazivom Artana.

 

„UNESКO je 2015. godine dodelio firmi „Koto“ u Beogradu tender za restauraciju tvrđave Artana. Nakon trogodišnjeg rada, koji je koštao više od milion evra, tvrđava se postepeno počinje urušavati kao rezultat neprofesionalnog rada.“

 

Кosovski institut za zaštitu spomenika (ICMM), s obzirom na alarmantnu situaciju, naredio je obustavu svih radova. Direktor ovog instituta, Ismet Hajrulahu, izjavio je za KTV da je rušenje zidova bagerima ove kompanije nezakonito i krivično delo. Prema njegovim rečima, ova akcija je ozbiljno ugrozila stabilnost tvrđave.

 

Hajrulahu tvrdi da je ta kompanija završila poslednje radove ovog ponedeljka. Dodao je i da su od UNESCO-a, organizacije preko koje je realizovan projekat obnove tvrđave, zatražili da potpuno prekine saradnju sa pomenutom kompanijom.

 

Kako navodi „Koha“, Ministarstvo kulture u Prištini ranije je saopštilo da odgovornost za to rušenje snosi beogradska kompanija „Koto“. Koha podseća da nije prošlo više od tri godine od obnove tvrđave a zidovi su počeli da se ruše i da su nedavno zaustavljeni radovi kompanije.

 

U kompaniji „Koto“ niko nije bio spreman da komentariše navode prištinske štampe, navodi Kosovo.onlajn.

 

Međutim, kako GračanicaOnlajn saznaje od sagovornika iz Novog Brda, tačno je da pomenuta firma nije dobro odradila svoj posao i trenutno se vrši „rekonstrukcija rekonstrukcije“ i da nema zabrane radova.

 

Novo Brdo je nastalo na početku vladavine kralјa Milutina (1282—1321). Postalo je jedna od najvažnijih naseobina nemačkih rudara Sasa (oni su Novo Brdo zvali Nyeu-berghe), a po njima se zvalo i Saško Mesto. Novo Brdo se prvi put pominje 1326, već kao poznato rudarsko i trgovačko središte, gde su Dubrovčani vodili trgovinu i držali carinu.

 

Pitanje novobrdske tvrđava aktuelno je već mesecima u javnosti. Sa jedne strane kosovske vlasti tvrde da se radi o kulturno-istorijsko-verskom nasleđu Kosova, sa kosovskim biskupom Dodom Đerđijem, ističući i njegov rimokatolički značaj, i radeći na obnovi, Eparhija Raško-prizrenska ima suprotan stav. Protestuje zbog aktivnosti u novobrdskoj specijalnoj zaštićenoj zoni koja obuhvata srpske srednjovekovne kulturno-istorijske i verske spomenike. To su, kako navode, neovlašćeno služenje rimokatoličke mise na temeljima hrama u blizini tvrđave, postavljanje političkih obeležja Kosova i organizovanje javnih skupova i drugih aktivnosti. Eparhija navodi da je cilj kosovskih vlasti promovisanje srednjovekovnog grada Novog Brda kao etničke albanske lokacije pod neistorijskim imenom „Artana“. Kako iz eparhije navode, reč je o „flagrantnom kršenju kosovskog Zakona o specijalnim zaštićenim zonama“, piše KoSSev

 

Izvor: Radio Kontakt Plus, KoSSev, GračanicaOnlajn
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .