Vruće teme

Trg Republike: Masovno fotkanje i prženje jaja na oko na usijanom betonu

MediaSfera

 

Foto: privatna arhiva

 

Na društvenoj mreži Fejsbuk jedna od korisnica postavila je najavu za javni događaj „Masovno prženje jaja na oko na usijanom betonu Trga Republike“.
„Oduvek ste se pitali da li je moguće ispržiti jaje na oko na usijanom betonu ili je to samo mit? Sada imate mogućnost to i da proverite. Dovoljno je da to pokušate po najvećem Suncu, od 12h do 17h časova, na našem novom Trgu Republike“, navodi se u najavi događaja.

Objava je privukla veliku pažnju na društvenoj mreži, pa je tako preko pet hiljada korisnika označilo da je zainteresovano da dođe, a oko 1.ooo potvrdilo dolazak.

. Međutim, u okviru najave „domaćica“ se ogradila, dopisavši dicslaimer: „Ovaj event je napravljen kao parodija i ne poziva ljude na okupljanje bilo kakve vrste, već je napravljen u svrhe zabave i kritike preuređenja Trga Republike“.

 

Svi fotkaju, a nisu turisti

 

Na Terazijama više nema trolejbusa. Saobraćaj u centru Beograda po starom, kao pre nešto više od godinu dana. Gužve su i dalje, ali one uobičajene. Jedina promena jeste – praznina na prostoru Trga republike, piše Danas

 

Drugog dana po puštanju saobraćaja, odnosno po završetku radova na rekonstrukciji beogradskog Trga republike, prostor ispred spomenika Knezu Mihailu na konju, pun je ljudi, ali ne turista. Svi su došli ili zastali u prolazu da vide novi izgled trga na kojem se radilo više od 400 dana.

 

 

Pošto je oko 14 časova danas bilo 34 stepena, više su stajali po bočnim delovima i posmatrali. Skoro svi u rukama drže mobilne telefone kojima fotografišu i snimaju prizor. Pozitivnih komentara nema ili se barem ne čuju kod prolaznika. Mahom ljudi u prolazu govore “užas”, “katastrofa”, “pre je lepše izgledalo”…

 

Na strani ka Kolarčevoj ulici zasađeno je 16 mladih stabala, između je osam velikih žardinjera sa patuljastim drvećem u velikim saksijama i betonske klupe bez naslona. Još jedan red od šest stabala zasađen je odmah ispred nedavno obnovljene zgrade Narodnog muzeja. Između se ne nalazi ništa.

 

“Au, pa gde sad da kažem ljudima da ćemo se naći ovde”, jedan je od komentara. Kod čuvenog sata, koji je godinama pokazivao vreme i trenutnu temperaturu, ne može, jer ga više nema. Kod spomenika je suviše upeklo sunce, a na betonskim klupama već sedi dosta ljudi.

 

 

Jedini hlad u ovom delu dana pravi zgrada Doma štampe, koja je nedavno proglašena za spomenik kulture, a za koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je “odvratna”.

 

Iako nema ko nije zastao u prolazu barem na koji minut da osmotri izgled novog trga, neki su došli sa tom namerom. Među njima i dve bakice.

„Nisam prošla ovuda sigurno više od deset godina, ali koliko se sećam, lepše je izgledao ranije”, kaže jedna drugoj, pa odoše da prisednu na neku od klupa. Oduševljene su jedino klupom, jednom od dve, na kojoj mogu da se pune mobilni telefoni, pa sve u čudu pitaju mlade ljude kako to funkcioniše.

 

Prostor Trga republike sa dve strane “okružen” je sa po četiri visoka stuba na kojima se nalaze reflektori, a ceo prostor ima besplatan wi-fi internet.

 

Iako je u “prometu” tek drugi dan, prostori oko malih kanti za smeće i oko klupa su crni i flekavi, zaključuje Danas.
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .