Ekologija Magazin

Klepetan i Malena: Kraj jedne od najlepših ljubavnih priča

MediaSfera

 

 

 

Priča ptičjeg Romea i Julije se nažalost privela kraju. Najpoznatija hrvatska roda Malena je ostala bez muža Klepetana koji je uginuo.
Klepetan se u Brodski Varoš vratio još 18. marta, što je ranije nego inače, ali nije se vratio da ostane sa svojom Malenom preko leta, već da se pozdravi s njom.

 

Sin penzionisanog domara škole koji se brine o Malenoj je na svom Fejsbuk profilu objavio kako misli da se to ipak nije vratio Klepetan jer se ta roda drugačije ponaša. Ptica je došla da jede i onda ga opet nije bilo dva dana. Malena je frustrirana uništila gnezdo i jaja.

 

Penzionisani domar, pak, tvrdi da se ipak radi o Klepetanu, ali kaže da je star i bolestan. Iako njegov sin smatra da se ne radi o Klepetanu, Stjepan je uveren da je to on jer kad je došao zagrlio ga je kao što to inače radi. Stjepan Vokić, koji već 30 godina brine o Malenoj, objasnio je da je njegov Klepo, kako ga je zvao, došao u gnezdo star i bolestan. Kaže da je Klepetan mesec dana nakon dolaska, već 18. aprila napustio gnezdo. On je obišao okolinu tražeći Klepetana, a zamolio je i prijatelje da pogledaju mesta gde bi Klepetan mogao da bude.

 

Prema Stjepanovim rečima, Klepetan je imao i dostojanstven ispraćaj.

 

„Četvoro njih (ptića) je došlo kod majke na dasku i tri-četiri sata su tužno klepetali. Tada sam znao da je Klepo otišao da umre. Znate kako kažu da ptice umiru pjevajući. Malena je othranila 66 malih, dosta je to za jednu majku. Jako sam vezan za nju. Ne idem ni na more, niti s prijateljima nikuda, uvijek samo brinem oko nje. Pokušavam naći ribu da ju prehranim, ali jako je teško jer je sve devastirano“, ispričao je Vokić.

 

Ove godine neće biti Maleninih ptića

 

“To je zakon prirode. On je svoje obavio. Bio je već jako umoran lani kad je trebao ići na jug. Činilo mi se kao da ne želi. Otkad je sad otišao, Malena gladuje od tuge. Ja joj ložim, čistim ju. Ona je meni sve”, ispričao je Vokić.

 

Mladih ptića ove godine neće biti. Bilo je hladno pa su se jaja smrzla. Ostala su dva, a jedno je ispalo mućak.

 

„I bolje da je tako. Vreme je za odmor. I ja sam već star, nemam novaca za hranu. Evo i sad sam na pecanju. Dolaze mi na večeru dva njihova potomka pa im dajem ribe. Jedan ima dve, a drugi četiri godine“, priča Stjepan, uz nadu da će saznati šta se dogodilo s Klepetanom. Sad mu je, kaže, najvažnije da njegova Malena bude dobro.

 

Kako bi je bar malo razveselio, nakon 15 godina Stjepan najavljuje obnovu gnezda i pratećeg postolja.

 

Podsetimo se da je prelepa priča o Malenoj i Klepetanu i njihovoj ljubavi završila čak i na poznatoj stranici The Dodo i oduševila ljude širom sveta.

 

Izvor: Vjesti, 100 posto, Brod portal, Index.hr, Tportal.hr
Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .