Vruće teme

Ispred stadiona Rajko Mitić postavljen tenk: „Marakana sad ima još jednu atrakciju“

MediaSfera

 

Foto: RedStarBelgrade

 

Ispred ulaza na stadion Crvene zvezde Rajko Mitić danas popodne postavljen je neuobičajen eksponat.
Radi se o tenku T-55, koji je, prema pisanju Večernjih novosti, bio borbeno vozilo jugoslovenske vojske iz vremena rata s početka devedesetih. Tenk nije u funkciji i postavljen je iza severne tribine stadiona „Rajko Mitić“, uoči utakmice Crvene zvezde i Jang bojsa iz Berna. Na navijačkom sajtu kluba „RSB“ objavljeno je da će taj tenk ostati na tom mestu „trajno, kao simbol“.

 

Na tenku je cev zalivena, a na njega je sa prednje strane po postavljanju bila okačena zastava navijača Crvene zvezda sa natpisom „Severna armija“.

 

Hrvatski Jutarnji list je postavku ispred stadiona okarakterisao kao „morbidnu provokaciju“, navodeći da su navijači Zvezde i ranije koristili motiv tenka kombinovan sa transparentom na kom je ćirilicom ispisano „Vukovar“.

 

Iz tenka koji je postavljen kod stadiona sve je „izvađeno i zavareno, tako da liči“ na tenkove koji su postavljeni na Malom Kalemegdanu kao eksponati Vojnog muzeja.

 

Pozivajući se na nezvanične informacije Novosti pišu da je tenk navijačima darovala „firma koja se bavi tim poslom“, a dopremljen je na šleperu i dizalica ga je postavila na plato. Postavljanje ovog eksponata Crvena zvezda je na zvaničnoj Fejsbuk stranici propratila uz komentar da „Marakana sad ima još jednu atrakciju“. Kao objašnjenje za ovu „akciju“, prenele su Večernje novosti, stoji da je „poznat slogan navijača da je proradila Zvezdina mašina, pa će tenk sada ispred severne tribine i simbolizovati taj poklič“.

 

 

Sportski direktor Crvene zvezde Mitar Mrkela u telefonskom razgovoru za N1 nije želeo da komentariše da li klub stoji iza postavljanja tenka, a N1 pojašnjenje nije dobio ni od generalnog direktora kluba Zvezdana Terzića.

 

Na sajtu Crvne zvezde objavljen je tekst „Proradila Zvezdina mašina – znaju li to i „novinari“?“u kome su novinari optuženi da su svojim pisanjem „zarad posete njihovim portalima“ naneli štetu klubu:

 

Koliku su štetu naneli svojim pisanjem, govori podatak da je tenk postao glavna tema i u zemlјama bivše SFRJ, te da „sutra“ može dovesti i do neke kazne klubu zbog pozivanja na agresiju i politiku, iako ceo preformans nema nikakvu političku konotaciju.

 

A istina je da je tenk kuplјen na vojnom otpadu u Leskovcu, gde je sređen i ofarban, te postavlјen kao već pomenuta simbolika. A nije bilo teško ni naći slike koreografija iz poslednje decenije gde su navijači Zvezde koristili tenk i u kojoj svrsi.

 

Ostaje pitanje zbog čega i klub nije reagovao, te skrenuo pažnju domaćoj javnosti da ne naseda na obmane domaćih medija o nekakvom tenku iz Vukovara.

 

Šteta je već načinjena. Atmosfera ubijena glupim raspravama i podelama… Bio bi bar red da se uputi izvinjenje na kraju, ukoliko se ima trunke morala“.

 
NAŠA IZDANJA

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .