Vruće teme

Ko je dao dozvolu za rejv žurku kod Groba neznanog junaka na Avali

MediaSfera

 

Foto: Aleksandar Jočić

 

 

Kako je MediaSfera juče pisala vest da je koncert rave muzike zakazan na platou kod Groba neznanog junaka na Avali,  podigla mnogo prašine u javnosti.  Ipak, koncerta Denisa Horvata na toj lokaciji neće biti. Kako nam je organizatorTime:Code potvrdio događaj će biti pomeren na novu lokaciju. Kako su naveli, posle savetovanja sa istoričarima, zaključili su da lokacija Groba neznanog junaka nije pogodna za manifestaciju tog tipa.
Organizator je Time:Code, organizacija koja poziva izvođače da nastupaju na jedinstvenim i kulturnim lokacijama Srbije. Cilj organizacije je promocija kulturnih baština Srbije kroz muziku i video. Događaj se snima i objavljuje na YouTube-u. Broj karata je ograničen, a cena je 1500 dinara.

 

Ovo je kratko objašnjenje “misije”  Time:Coda. Ono što je nejasno jeste od koga su dobili dozvolu za održavanje koncerta podno spomenika podignutog u znak sećanja i zahvalnosti za sve borce koji su položili živote braneći Beograd i otadzbinu? Na naše pitanje Ivan, ogranizator je samo kratko odgovorio da su dobili dozvolu za održavanje koncerta i da sukao i za svaki naš događaj, i za ovaj su obaveštene sve potrebne institucije”. Od koga – ostali smo uskraćeni za odgovor.

 

Podsetimo da je Avala zaštićena Zakonom o zaštiti prirode kao predeo izuzetnih odlika, što znači da su tu zabranjene radnje i aktivnosti kojima se narušavaju primarne prirodne i stvorene vrednosti i karakter predela. Dok je kompleks Groba neznanog junaka zakonom zaštićen spomenik kulture od izuzetnog značaja za Republiku.

 

– U savetu sa validnim istoričarima, zaključili smo da lokacija Spomenik neznanom junaku nije pogodna za manifestaciju ovog tipa. Naša namera je bila dobronamerna  i usmerena ka promovisanju ovog istorijskog mesta. Ideja projekta je promocija kulturne baštine Srbije na neki drugačiji način kroz muziku i video. Žao nam je i izvinjavamo se ako smo nekoga uvredili izborom ove lokacije – saopštio je  organizator.

 

Time:Code je već organizovao sličan koncert na Kosmaju  kod Spomenika Kosmajskom partizanskom odredu. 

 

Pobedile ljudskost i odgovornost

 

Istoričar Dejan Ristić, koji je juče prvi pisao o rave žurki kod Groba neznanog junaka,  tim povodom na svom Fejsbuk profilu napisao je žurka održana na tom mestu, bio bi to „skandal neviđenih razmera jer bi to značilo da smo dosegli i onaj stadijum ljudskog i moralnog sunovrata koji podrazumeva da ćemo igrati i pevati na nečijem grobu“.

 

Kako kaže ljudskost i odgovornost, uprkos svemu, odneli prevagu.

 

– Hvala organizatorima ovog događaja koji su na pravi način odreagovali na apel javnosti. Verujem da ubuduće neće ponovo dolaziti na ideju da na ovakav način narušavaju kulturno nasleđe. Sa druge strane, ostaje nam da saznamo i to ko je dao dozvolu za organizovanje ovakvog događaja u okviru kompleksa Groba neznanog junaka.

 

Ko je dao dozvolu

 

Kako su za Telegraf naveli iz Ministarstva kulture, članom 73. stav 2. Zakona o kulturnim dobrima propisano je da odobrenje za korišćenje naziva, imena i lika kulturnog dobra od izuzetnog značaja u komercijalne svrhe daje ministarstvo nadležno za poslove kulture.

 

– To ukazuje da organizatori moraju Ministarstvu kulture i informisanja da se obrate za dobijanje dozvole i bez ove dozvole ne mogu organizovati planirani događaj. Organizatori to nisu učinili, a samo Ministarstvo, budući protiv takvog skrnavljenja spomeničke vrednosti ovog kulturnog dobra, sličnu dozvolu ne bi izdalo – navodi se iz nadležnog ministarstva i dodaje da rejv žurka koja je bila zakazana za 25. avgust na platou ispred Spomenika neznanom junaku na Avali neće biti održana na tom mestu.

 

Udruženje građana „Beograđani protiv noćne buke“ navodi da dozvolu nije dao ni Zavod za zaštitu prirode, koji je uskratio dozvolu da se koncert održi u predelu izuzetnih odlika.

 

Saglasnost data 7. jula

 

U odgovoru, koji je ovom udruženju, stigao od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture laže se:

 

„Obaveštavamo Vas da je postupanje u vezi davanja saglasnosti na izvođenje muzičkog performansa sprovedeno shodno Zakonu o kulturnim dobrima (1994) u pogledu utvrđene delatnosti ovog Zavoda kojom se propisuju mere tehničke zaštite za kulturna dobra, pa i predmetni prostor. Slobodna stručna ocena je zasnovana u odnosu na činjenicu da se predmetnim performansom ne utiče na arhitektonski izgled građevina.

 

Takođe Vas obaveštavamo da ovaj Zavod nije nadležan u pogledu ocene zaštite prirode niti zaštitu životne sredine, flore i faune u predmetnom prostoru, ocenu jačine buke i zvuka“.

 

Da li može gore od ovoga

 

“Očigledno, ukoliko ne planirate da kojim slučajem demolirate Grob neznanog junaka, ili da ga dinamitom dignete u vazduh, možete na njemu da radite šta hoćete, pa i da igrate, plešete i drogirate se, poručuju nam eksperti iz Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

 

Da ponovimo, reč je, ne o spomeniku, nego o istinskom grobu nepoznatog srpskog vojnika u tinejdžerskoj dobi, kome su najpre nemački vojnici 1915. obeležili grobno mesto, da bi njegovi posmrtni ostaci potom bili pothranjeni u monumentalni Meštrovićev mauzolej koji i danas stoji na vrhu Avale. O njegovom simboličkom značaju ne treba trošiti reči…

 

Ne znam da li može gore od toga da institucija nadležna da čuva spomen-obeležja i njihovo dostojanstvo, daje podršku njihovom neprimerenom iskorišćavanju…. Smešan je i sraman taj Republički zavod za zaštitu spomenika kulture koji plaćaju građani Srbije“, napisao je istoričar Aleksandar Uzelac na svom Fejsbuku profilu.

 

Grob ne Spomenik neznanog junaka

 

Učestala je greška kojom se Grob neznanog junaka naziva Spomenikom neznanom junaku. Kako objašnjava istoričar Dejan Ristić, u pitanju je Grob neznanog junaka, a ne Spomenik neznanom junaku. Nije spomenik zato što neznani junak tu počiva. Grob neznanog junaka nije posvećen nepoznatim ratnicima, već svim žrtvama stradalim u svim ratovima. Radi se o veoma specifičnom tipu nepokretnog kulturnog dobra čija je osnovna funkcija ta da predstavlja mesto sahrane neznanog (nepoznatog) junaka i samim tim centralno mesto odavanja počasti ratnicima stradalim u svim ratovima u istoriji jedne države.

 
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .