Preporučujemo

Sanja Crnobrnja Krasić: Iskopala sam “Župsku Veneru” staru 6000 godina

MediaSfera

 

Piše: Gordana Radisavljević-Jočić

Foto: privatna arhiva

 

 

Na arheološkom lokalitetu na području sela Vitkova, kod Aleksandrovca Župskog, zahvaljujući višegodišnjem trudu entuzijasta iz Zavičajnog Muzeja Župe, juče je arheološkinja Sanja Crnobrnja Krasić iskopala najveću od do sada pronađenih „Župskih Venera” za koju se procenjuje da je stara 6.000 godina.
„Otkriće Župske Venere u Vitkovu je jedinstveno i neverovatno otkriće, prava arheološka senzacija“, kaže Sanja Crnobrnja Krasić, viši kustos arheolog Zavičajnog muzeja Župe. Ovom događaju je prisustvovao predsednik opštine Aleksandrovac, dr Mirko Mihajlović, sa saradnicima, kao i lokalni i srpski mediji.

Koliko je ovo otkriće značajan govori podatak da direktoru Zavičajnog muzeja Župe, Ivanu Brboriću i arheologu Sanji Crnobrnji Krasić, pristižu pozivi iz celog sveta. Sa arheološkim istraživanjima u opštini Aleksandrovac nastaviće se i u narednom periodu.

Dr Mirko Mihajlović sa „Župskom Venerom“

„Potvrdile su se pretpostavke da je u Vitkovu bio religiozni centar Vinčanske kulture, jer je Župska Venera viša od 30 centimetara. Vršili smo redovna istraživanja terena jer je žiteljima sela Vitkovo potreban vodovod. Pred kraj istraživanja stigli smo do otkrića koje će oduševiti svet, jer je naše nalazište starije od egipatskih piramida”, kaže Sanja Crnobrnja Krasić.

Nalazište Vitkovo je starije od Egipatskih piramida. Ipak, do sada nije postojao obimniji i sistematski projekat istraživanja. Kako saznajemo od Sanje Crnobrnja Krasić Vitkovačko polje je Zakonom zaštićeno kulturno dobro na površini od 120 hektara, nalazi se u ataru sela Vitkovo i Venčac, na oko 4 km od Aleksandrovca župskog. Za sad možemo reći da se radi o jednoslojnom lokalitetu koji pripada vinčanskoj kulturi.

Kakak je osećaj za arheologa da u svojim rukama drži figurinu staru 6000 godina?

Preterala bih kad bih rekla da je skoro kao kad majka uzme u ruke novorođenče, ali blizu je vrlo blizu… Teško je opisati… Neprocenjivo. Zato sam arheolog, mada malo zavidim pilotima.

Sanja Crnobrnja Krasić pored svog otkrića

Kako je došlo do ovog otkrića? Da li ste znali šta kopate?

-Da, 12. avgusta tekuće godine je trebalo da bude poslednji radni dan na projektu “Zaštitna istraživanja na trasi kanalizacione mreže na Vitkovačkom polju 2019“  pod rukovodstvom Gordane Čađenović iz Narodnog muzeja u Kruševcu i uz stručne konsultacije dr Adama Crnobrnje iz Narodnog muzeja u Beogradu.  Prilikom začišćavanja rova 8, prvo smo ugledali veliki torzo, potom i fragmente glave, postolja za figuru i fragmente nogu. Naravno, odmah smo shvatili da se radi o senzacionalnom otkriću još jedne Župske Venere, još monumentalnije od ostalih. Konstatovali smo das mo rovom presekli neolitsku kuću, u kojoj je pored figure pronađen i veliki žrvanj i peć, kao i ceo ruševinski sloj neolitske kuće, bogat nalazim keramike, kremenih, kamenih i koštanih alatki…

U kakvom je stanju figurina?

Torzo figure je sačuvan u savršenom stanju, dok su glava, postolje figure i noge prooonađene fragmentovane. Nadamo   se da će uskoro u Aleksandrovac pristići ekipa konzervatora kako bismo novootkrivenu figure videli u punom sjaju.

Novopronađena figura je rođaka župskih venera, pronađenih 60-ih godina prošlog veka. Po čemu se razlikuje od svojih rođaka?

Novopronađena figura je u potpunosti “rođaka“ župskih venera, pronađenih 60-ih godina prošlog veka. Ono što je za nas važno jeste da su druge boginje slučajni nalazi a novopronađena boginja je rezultat naučnih i metodološki urađenih istraživanja, tj. pronađena je u svom izvornom kontekstu, in situ na podu neolitske kuće, pored žrvnja i peći.

Najveća „Župska Venera“

Da li je Vitkovo deov Vinčanske kulture? Da li je reč o kulturi starijoj od Vinčanske?

Akademik Borislav Jovanović je isticao značaj lokaliteta Vitkovačko polje rečima: “Da je lokalitet Vitkovačko polje pronađen pre lokaliteta Vinča, kultura bi se nazivala vitkovačka“. Takođe je profesor Jovanović zbog monumentalnosti figura pretpostavio da Vitkovačko polje predstavlja religiozni centar vinčanske kulture. S obzirom da nije bilo sistematskih arheoloških istraživanja ova teza će morati pričekati na svoju potvrdu ili osporavanje. Dakle, Vitkovačko polje pripada vinčanskoj kulturi, ali ono što izdvaja župske figure je njihova monumentalnost jer sa visinom od preko 30 cm, prosto otvaraju nova pitanja u kontekstu istraživanja vinčanske kulture.

Koja pitanja otvara ovo otkriće?

Dakle, Vitkovačko polje pripada vinčanskoj kulturi, ali ono što izdvaja župske figure je njihova monumentalnost jer sa visinom od preko 30 cm, prosto otvaraju nova pitanja u kontekstu istraživanja vinčanske kulture.Zbog monumentalnosti figurina se upravo postavila teorija da bi Vitkovačko polje moglo biti religiozni centar vinčanske culture. No odgovore možemo dobiti samo sistematskim arheološkim istraživanjima u širokim iskopima.

Kakva je dalja sudbina lokaliteta?

Razumevanjem značaja pronalaska novog primerka župske venere, lokalna samouprava i investitor ovogodišnjih zaštitnih istraživanja Javno komunalno i stambeno preduzeće su odlučili da izmeste trasu kanalizacije kako ne bi oštetili novootkrivenu neolitsku kuću.

Uskoro u punom sjaju

Šta mogu da donesu dalja iskopavanja?

Lokalitet Vitkovačko polje  je Zakonom zaštićeno područje na površini od 120 hektara i do sada su rađene 4 kratkotrajne kampanje zaštitnih istraživanja. Nije do sada postojao obimniji i sistematski projekat istraživanja Vitkovačkog polja. S obzirom na veoma važne nalaze iz ove kampanje, mi ćemo ove jeseni svakako ponovo predati projekat Ministrastvu kulture i nadamo se da će ovog puta Ministarstvo podržati naša nastojanja da istražujemo Vitkovačko polje u širokim iskopima. Sadašnja kampanja se bazirala na otvaranju rovova širine 0,7 m i rov u kom je pronađena figura je presekao neolitsku kuću, koja bi trebalo da se istraži u potpunosti. Naravno, ko i svaki drugi arheolog nadam se podršci nadležnih institucija, Ministarstva kulture i lokalne samouprave, koja je po pravilu izostajala. Ne smemo smetnuti sa uma da je na vinčanskim lokalitetima Belovode i Pločnik konstatovana i dokazana najstarija metalurgija na svetu, najstarija upotreba metala i to je dodatni razlog da se otvori jedno ovako veliko i značajno nalazište vinčanske kulture kakavo je Vitkovačko polje.
1 komentar

Click here to post a comment

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .