Vruće teme

Hrvatska ponovo prisvaja Nikolu Teslu

MediaSfera

 

 

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije najoštrije je danas osudilo nameru Hrvatske da na Svetskoj izložbi „Dubai ekspo“ 2020. Nikolu Teslu predstavi kao hrvatskog naučnika i inovatora kao nedopustiv pokušaj prisvajanja tog srpskog naučnika koga „celokupna svetska javnost prepoznaje i pamti kao Srbina koji je veliki deo svog života proveo u Americi”.
„Do sada nebrojeno puta ponovljen pokušaj prisvajanja srpskog naučnika i neprimereno krivotvorenje istine neće doneti nikakvo dobro niti dobit Hrvatskoj koja, po zvaničnim najavama, na Svetskoj izložbi Dubai ekspo 2020. planira ovog velikana da predstavi kao hrvatskog naučnika i inovatora“, navodi se u saopštenju ministarstva.

 

Tesla jedan od najznačajnijih srpsko-američkih naučnika

 

Podseća se da „u enciklopedijama, naučnim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji istorijski jedino tačan podatak koji Nikolu Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih naučnika“.

 

„Nikola Tesla pripada svetu po svojim naučnim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom poreklu. Nikakvi tragikomični pokušaji falsifikovanja tu jednostavnu istinu ne mogu da promene“, navodi ministarstvo.

 

RTS je na svom sajtu objavio vest da na Svetskoj izložbi Dubai ekspo, koja se održava sledeće godine, Hrvatska planira da kao jednu od najistaknutijih ličnosti svoje zemlje predstavi i srpskog naučnika rođenog u hrvatskom mestu Smiljane Nikolu Teslu.

 

Tesla, koji je na Vikipediji na engleskom jeziku predstavljen kao srpsko-američki naučnik, naći će se u društvu hrvatskih naučnika i inovatora, kao što su pronalazač iz 16. veka Faust Vrančić, ali i, po nedavnim procenama najbogatiji Hrvat, Mate Rimac, inovator i vlasnik kompanije „Rimac automobili“,  prenosi RTS.

 

„Moja titula je najveća moguća. Viša od kraljevske, ja sam Srbin“

 

Teslino poreklo nikada nije bilo sporno, bar ne onima koji se ceo svoj naučni vek bave životom i radom velikog pronalazača. Sam Tesla je u časopisu „Moji pronalasci“ objavio seriju autobiografskih priča, gde pominje anegdotu iz Pariza i trenutak kada na pitanje recepcionera hotela u kojem je odseo „koja je njegova titula“, kaže: „Moja titula je najveća moguća. Viša od kraljevske, ja sam Srbin.“

 

U Muzeju Nikole Tesle u Beogradu, među mnogobrojnim zapisima, čuva se i onaj da je prilikom jedine posete Beogradu 1892. godine, slavni pronalazač poručio srpskom narodu: „Svoju radost, koju ja ovoga trenutka osećam, ne umem da vam iskažem, ali se radujem što mogu ovom prilikom da pred vama, mila braćo, izrazim svagda svoje najmilije zadovoljstvo, da sam bio i da vazda ostajem samo Srbin i ništa više. Dešava se, gospodo, da čovek, udaljen od svoje otadžbine, zanet poslom kakvim se ja zanimam, pokatkad smete s uma svoje ime, svoju narodnost i svoju otadžbinu. Ali toga, gospodo, kod mene nikad nije bilo, a nadam se da i neće i ne može ikad ni biti. Ako se ja i ne nalazim među vama, na drugi način proslavljam ime srpsko… I ako ima kakve slave i zasluge za čovečanstvo, da se pripiše mome imenu, ta počast više pripada srpskom imenu, srpskom narodu iz čije sam sredine ja ponikao.“

 

Platforma “oseti Hrvatsku”

 

Inače, Svetska izložba je manifestacija koja se održava od sredine 19. veka i u kojoj učestvuje veliki broj država. Sledeća će biti organizovana u Dubaiju, od 20. oktobra 2020. do 10. aprila 2021. godine, kada će biti oboren rekord u broju država koje se predstavljaju – čak 192, a procenjuje se da će izložbu posetiti više od 25 miliona ljudi.

 

Arhitekta koje je osmislio hrvatski štand, Ante Vrban, rekao je za Večernji list da će posetioci, pored ostalog, moći da uživaju u „sobi čula“, gde će na bespilotnoj elektrifikovanoj platformi moći da „osete“ Hrvatsku, tako što će gledati projekcije praćene mirisom i zvukom.

 

„Platforma će proći kroz Modru pećinu, Plitvička jezera, slavonska polja, ali i atmosferu tribina hrvatskih navijača“, kazao je Vrban i dodao da je pri prezentaciji Hrvatske stavio naglasak i na prirodne lepote, ali i na kulturu, umetnost, nauku, inovacije i sport.

Rođendan Nikole Tesle, 10. jul u  Srbiji se od 2011. godine proslavlja kao Dan nauke.

 

Crkva zapaljena, rodna kuća poharana

 

Hrvati danas svojataju Teslu, a 1992. srušen je njegov spomenik – samo zato što je tada za njih bio „naučnik srpskog porekla“. Crkva gde je kršten bila je, takođe, zapaljena. Rodna kuća velikog naučnika nije srušena, ali u njoj više nema nameštaja, ni predmeta iz vremena njegovih dečačkih dana. Sa nekadašnjeg Trga Nikole Tesle je u vreme rata uklonjen spomenik genija iz Smiljana.

 

 

Izvor: B92, Večenje novosti,/MediaSfera
NAŠA IZDANJA

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .