Vruće teme

VATRENI PAKAO IZ SIBIRA PRETI ČOVEČANSTVU: Gori više od 3 miliona hektara šume! (VIDEO)

MediaSfera

 

 

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je ruskoj vojsci da pomogne u borbi s divlјim požarima koji su buknuli širom Sibira nakon što su rekordno visoke temperature pretvorile ogromna šumska prostranstva u kutiju šibica. Požar je zahvatio oblast veličine Belgije, piše Blumberg.
Ruske vlasti proglasile su vanredno stanje u pet oblasti, uključujući cele regione Irkutsk i Krasnojarsk, koji se nalaze severno od Mongolije. Sibirsko područje Krasnojarsk prekriveno dimom vidi se na satelitskim fotografijama NASA i Evropske službe za nadzor atmosfere Kopernik.

 

 

Putin je posle sastanka sa ministrom za vanredne situacije Jevgenijem Ziničevom naredio ministarstvu odbrane da se pridruži borbi sa požarima, saopštio je Kremlј. Mobilizacija, navodi Blumberg, označava promenu pristupa. Kako se navodi, požar je nastao zbog temperatura koje su bile više za oko šest stepeni Celzijusa iznad tridesetogodišnjeg proseka.

 

Ruska agencija za zaštitu šuma saopštila je da je oko 2.700 vatrogasaca radilo na gašenju požara, ali da je područje zahvaženo požarom od oko 28.000 kvadratnih kilometara teško dostupno. Bilo je napora da se lokalizuju samo požari koji su izbili na 107.000 hektara, od ukupno tri miliona hektara zahvaćenih vatrom, saopštila je Federalna agencija za šumarstvo. Ti šumski požari nisu suzbijani jer su troškovi i rizici bili veći od potencijalne štete koju bi požari mogli naneti nenaseljenim područjima, rečeno je iz agencije.

 

 

Sada gradonačelnici imaju zakonsko pravo da ne gase požare i to često praktikuju kada imaju manjak budžeta ili opreme na raspolaganju. Šuma u Rusiji ima mnogo, a ekonomija je suviše slaba da se izbori sa svim požarima. Vlasti procenjuju potencijalnu štetu izračunavanjem minimalne cene prerađenog drveta na području koje gori, a ako se drvo smatra nepodobnim za preradu, nema štete za evidentiranje. Drugim rečima, prema ovim proračunima požari ne koštaju gotovo ništa.Međutim, svake godine požari unište tri puta više šuma od drvne industrije.

 

Koristeći ove proračune vlasti zanemaruju ostale kritične posledice požara. Naftna i gasna infrastruktura nalazi se u kontrolisanim regijama, a nekontrolisani požari krče put ka naseljenim mestima. Procena štete ne uključuje zagađenje vode i vazduha ili teško procenjivu, ali opasnu, štetu koju dim ima po ljudsko zdravlje. Pored toga, velika područja visokog pritiska (anticikloni) formiraju se nad zahvaćenim oblastima u Sibiru i izazivaju ekstremne kiše po obodima. Požari proizvode i veliku količinu gasova sa efektom staklene bašte koji ubrzavaju topljenje arktičkog leda.

 

 

Požari tokom leta u Rusiji nisu retka pojava, međutim sada je posvećena posebna pažnja jer je dim stigao do većih gradova.

 

Portparol Grinpisa za Rusiju Alen Alakverdov rekao je da postoji opasnost da to budu najgori požari od kada je vlada donela pravilnik 2015. godine po kome su vlasti mogle da ignorišu požare koji nisu predstavlјali direktnu pretnju lјudima i imovini.

 

„Zbog klimatskih promena, viđamo mnogo veću učestalost ekstremnih vremenskih pojava,“ rekla je Oksana Tarasova, šef Odelјenja za istraživanje atmosfere i zaštite životne sredine Svetske meteorološke organizacije u Ženevi. Prema njenim rečima sve se češće viđaju duži periodi bez padavina i sa višim temperaturama koji stvaraju idealne uslove za takve požare.

 

 

Nisu prijavljene povrede i evakuacije, ali požari koje širi jak vetar proizveli su jak dim, zagušili su vazduh u nekoliko gradova, uključujući Novosibirsk, treći po veličini ruski grad sa 1,6 miliona stanovnika u jugozapadnom Sibiru.

 

„Situacija je teška. Mnoge šume gore, smog i dim su se proširili na mnogo naseljenih oblasti. Prognoze u ovom trenutku nisu optimistične“, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev u poseti Krasnojarsku.

 

Deo požara u Sibiru podmetnut zbog nelegalne seče šuma

 

Rusko tužilaštvo saopštilo je da je deo velikih požara u Sibiru, koje su aktivisti za zaštitu prirode opisali kao klimatsko vanredno stanje, podmetnut u pokušaju da se prikrije nelegalna seča šume. Generalno tužilaštvo saopštilo je da su registrovani slučajevi namernog paljenja vatre u Irkutsku kako bi se prikrila nelegalna seča šume, javila je agencija RIA.

Požari su zahvatili površinu veličine Belgije i pokrili dimom stotine sela i gradova. Ministarstvo za vanredne situacije objavilo je da je površina zahvaćena vatrom smanjena za četvrtinu, a Federalna šumarska agencija saopštila je da je pod vatrom 2,5 miliona hektara.

„Grinpis“ je objavio procenu da je vatrom zahvaćena površina od 4,3 miliona hektara i da je u vazduh emitovana količina ugljen dioksida koju za godinu dana ispusti 36 miliona automobila. Organizacija navodi da se ovakvi požari dešavaju svake godine u ovom regionu, ali da su ovog puta „bez presedana“ zbog veličine i snage.

 

Tramp ponudio pomoć

 

Američki predsednik Donald Tramp ponudio je Putinu pomoć u gašenju požara u Sibiru, saopštila je pres služba Kremlja.Kako je saopšteno, Tramp i Putin razgovarali su u sredu telefonom, na inicijativu Vašingtona.Kasno sinoć Bela kuća je takođe izdala saopšenje u kojem je rečeno da je predsednik Tramp razgovarao s Putinom i da je „izrazio zabrinutost zbog ogromnih požara koji pogadjaju Sibir“.
NAŠA IZDANJA

GoetheFEST

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .