Fenomeni

Visoke temperature tope Grenland: Otopilo se preko 50 posto leda!

MediaSfera

 

Foto: Pixabay

 

Toplotni talas koji je pre nedelju dana oborio rekorde visokih temperatura u pet evropskih zemalja sada je nad Grenlandom i ubrzava topljenje ostrvske ledene ploče uzrokujući velike gubitke leda na Arktiku.
Najveće ostrvo na svetu Grenland je poluautonomna danska teritorija, između Atlantskog i Arktičkog okeana, a 82 odsto njegove površine je prekriveno ledom. Područje ledene ploče Grenlanda koje pokazuje znake topljenja svakodnevno raste i dostiglo je rekordnih 56,5 odsto za ovu godinu u sredu, saopšteno je iz Danskog meteorološkog zavoda.

 

Do topljenja je došlo zbog dolaska istog onog toplog vazduha iz Severne Afrike i Španije koji je „rastopio“ evropske gradove prošle nedelje, postavljajući državne rekorde za temperature u Belgiji, Nemačkoj, Luksemburgu, Holandiji i Velikoj Britaniji.

 

 

Iako će temperature na Grenlandu pasti do kraja ove nedelje, topljenje verovatno neće uskoro da prestane. Kako piše američki CNN, kada toplotni udar napadne Grenland, to više nije problem samo Grenlanda, nego svih nas. Naime, ovo ostrvo je drugo na svetu područje po debljini ledenog pokrivača. Kada lednici počnu značajnom brzinom da se tope, što se ove godine dešava, raste nivo mora. To se istovremeno negativno odražava i na globalne klimatske prilike.

 

Nije neuobičajeno da se lednici na Grenlandu tope tokom letnjih meseci ali ove godine je sa tim krenulo ranije, tačnije, od maja. Očekuje da će ovonedeljne vrućine dodatno doprineti otopljavanju. Ova godina bi se mogla porediti sa onim što je bilo 2012. godine, tvrdi Džejson Boks, profesor sa danskog geološkog instituta. Tokom te rekordne godine, ledeni sloj Grenlanda je izgubio 450 miliona metričkih tona leda, što znači da je približno 14.000 tona leda izgubljeno po sekundi.

 

Ekstrem kao novo pravilo

 

Naučnici tvrde da će svet tek morati da se suoči sa ekstremno visokim temperaturama, a da je sve to posledica klimatskih promena.

 

Mora proći još neko vreme da bi se preciznije znalo u kojim razmerama se otopljavanje odvija, ali po svemu sudeći, 2019. godina će ozbiljno ugroziti rekord iz 2012. a godine, iako je letnja sezona još uvek u toku. Samo u julu je ledeni pokrivač Grenlanda izgubio 160 milijardi tona leda, izjavila je potparolka Svetske meteorološke organizacije Kler Nulis i dodala da bi tu količinu vode moglo primiti oko 64 miliona olimpijskih bazena. U normalnim uslovima, temperatura raste za delić jednog stepena, a ne za dva, tri ili četiri stepena, kao što nam se to sada dešava, rekla je Nulis.

 

 

Kler Nulis ističe da su klimatski poremećaji delo čoveka. To je takođe mišljenje i grupe evropskih naučnika, uključujući i one sa Oksforda, koji su nedavno objavili istraživanje u časopisu „World weather attribution“ na istu temu a povodom toplotnog talasa u Francuskoj.

 

Profesor Boks dodaje da nisu samo vrućine rušile rekorde. Prošle godine se Grenland suočio sa neočekivano hladnom zimom, što se nije desilo decenijama unazad. Profesor Boks tvrdi da ono što se desi na Grenlandu, uticaće i na ostatak sveta, pa će zbog ovogodišnjeg otapanja značajne količine slatke vode dospeti do Severnog Atlantika, što će se verovatno odraziti na vremenske prilike na severozapadu Evrope. Posledica toga bi moglo biti olujno nevreme, kao što se desilo sa poplavama u Velikoj Britaniji tokom 2015. i 2016. godine.

 

Izvor: B92, Blic
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

53 Beogradski fashion week

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .