Putovanja

RIMINI: Grad Felinija i peščanih plaža

MediaSfera

 

Piše: Gordana Radisavljević – Jočić

Foto: Pixabay

 

 

Rimini je jedno od najpoznatijih letovališta na italijanskom delu Jadranskog mora, a na njegove duge plaže se tokom avgusta sjati na hiljade turista.




Italijani ne dolaze ovde samo zbog sunca i mora, već i zbog odlične hrane i dobre atmosfere. Grad ima ook 150 hiljada stanovnika, a pre nego što su ga Rimljani kolonizovali tu su živeli razni narodi: Etrurci, Umbri, Grci i Gali. Kroz njega protiču i dve reke, Marečija i Auza.

 

Na trgovima Riminija prepoznaćete kadrove iz “Amakorda”, a u jednom delu grada većina starih kućica iscrtana je muralima iz Felinijevih filmova.Ovaj biser italo-jadranske rivijere nije nepoznat srpsim turistima. Od Beograda je udaljen oko 1000 kilometara, a na put možete krenuti avionom, autobusom, vozom ili sopstvenim kolima.

 

 

Ukoliko se odlučite za autobus ili automobil očekuje vas vožnja udobnim i dobro obeleženim autoputevima. Od ulaska u Italju imate 400 kilometara do Riminija. Autoput E70 vas vodi prema Veneciji i Padovi, odakle se isključujete ka Bolonji (A13 autostrada Bologna-Padova), a od Bolonje prema Riminiju i Ankoni vodi autoput A14 (Autostrada Adriatica). Ukupno oko 400 km od ulaska u Italiju do Riminija. Za one koji vole da putuju vozom iz Beograda saobraća redovna linija do Venecije, a odande vam je na raspolaganju veoma razvijena italijanska mreža vozova.

 

 

Rimini je interesantan ne samo mladim željnim provoda, već i porodicama, zbog lepih peščanih plaža, prodavnica, restorana, mogućnosti da se prave zanimljive ekskurzije. Od znamenitosti ovog gradića treba videti katedralu iz 13. veka, Avgustov slavoluk,  crkvu San Giuliano Martire u kojoj se nalazi ogromna Veronezeova slika, Tiberijev most, zamak Sismondo.

 

 

Za ljubitelje filma i poštovaoce Felinijevog dela Muzej Felini, posvećen slavnom reditelju je prava “poslastica”. U oblasti Marina Centro nalazi se park posvećen Feliniju, odmah pored Grand Hotela koji je bio velika inspiracija reditelju. Ovaj velelepni hotel iz 1908. godine, jedini je hotel sa pet zvezdica u Riminiju i jedini ima privatnu hotelsku plažu. Upravo u ovom hotelu Felini je doživeo srčani udar. Sahranjen je na lokalnom groblju.

 

 

Od ostalih atrakcija spomenimo Akvarijum, Delfinarijum, kao i tematse parkove: Italia in Miniatura,  koji predstavlja italijansku istoriju, arhitekturu i kulturu kroz 272 minijaturne reprodukcije, Fiabilandia,  zemlja iz bajke, Mirabilandia luna park, Aquafun vodeni park. Brojne peščane plaže protežu se oko 15 kilometara duž obale, a najpoznatije kupalište je La Marina.

 

 

Rivijera Riminija je, inače, među najbolje opremljenim u svetu – suncobrani i ligeštuli, kabine, tuševi, barovi s muzikom, spasioci, tereni za odbojku na pesku, električni pedolino, skuteri. U gradu postoji više od 100 kafića i disko klubova, uglavnom koncentrisanih u blizini Pjaca Tre Martiri i Pjaca Kavour, glavnih trgova Riminija. Carnaby je glavni i najveći klub u gradu, nalazi se u kvartu Rivazzurra, u kojem je skoncentrisan noćni život, a među popularnijima su i Blow Up, Life i Gotha. Nešto stariji potražiće provod dalje od obale u diskotekama L’Altro Mondo kod aerodroma koji nosi Felinijevo ime, ili u jednoj od najlepših u Italiji – Baia Imperiale, u mestu Cattolica iza Rićonea. U Marina Centro možete pronaći nekoliko zanimljivih koktel barova otvorenog tipa. Za one koji ne žele da luduju u klubovima, duž cele obale nalaze se restorani, picerije i barovi u kojima možete uživati u širom sveta poznatoj italijanskoj kuhinji.

 

 

Iz Riminija se mogu organizovati izleti do Venecije, Firence ili Rima.

 

San Marino

 

U neposrednoj blizini Riminija, na samo 25 km, nalazi se Republika San Marino, najstarija republika na svetu, koja se zvanično zove Najspokojnija republika San Marino (Serenissima Repubblica di San Marino). San Marino se nalazi se na vrhu planine na 750 m nadmorske visine.

 

 

Simbol grada su tri kule, koje se nalaze i na grbu republike, sa kojih se pruža predivan pogled na čitavu regiju. Do San Marina se stuže autobusom koji staje u blizini železničke stanice Rimini. Na ulazu u San Marino ne postoje granični prelaz i carina, a veliki natpis ”Dobrodosli u svetu zemlju slobode – San Marino” i plavo bele zastave podsetiće vas da ste na teritoriji druge države.

 

 

Automobilima je zabranjen pristup, pa pešaci mirno šetaju živopisnim uličicama. Da biste se popeli u sam centar grada sa parkinga, koji je poslednja stanica autobusa, morate da prođete kroz Gradsku kapiju ili Kapiju svetog Frančeska, napravljenu početkom XV veka. San Marino je raj za ljubitelje šopinga, jer se garderoba i tehnička roba mogu kupovati bez poreza.




Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .