Nostalgija

Otkazan jubilarni 50. Vudstok: Festival koji nikada nije bio “samo festival”

MediaSfera

 

 

Muzički festival „Vudstok“, koji je trebalo da bude održan u avgustu i kojim je trebalo da se obeleži 50 godina od prvog istoimenog festivala, otkazan je samo dve nedelje pre početka, zbog nepredviđenih okolnosti, saopštili su organizatori.
Kako je u sredu javio Rojters, otkazivanje festivala, koji je trebalo da se održi od 16. do 18. avgusta, bilo je uveliko očekivano, posle brojnih poteškoća koje su organizatori imali tokom proteklih pet meseci.

 

Rojters navodi da su se prvi problemi pojavili kada je festivalu onemogućeno da dobije dozvolu za održavanje na dve scene u Njujorku, nakon čega je usledio prestanak ulaganja sredstava, kao i povlačenje nekih od vodećih zvezda najavljenih za ovogodišnji spektakl, kao što su reper Džej-zi, rok grupa Kilers i pop zvezda Majli Sajrus.

 

Glavni sponzor se povukao još u aprilu, ali su organizatori tvrdili da će se festival održati. Karte za festival nikada nisu ni krenule da se prodaju, podseća Rojters.

 

Podsečanje na 1969.

 

Jedan od najznačajnijih događaja, koji je, po „Rolingstounu”, promenio rokenrol, održan je, podsetimo, od 15. do 18. avgusta pre 50 godina  na seoskoj farmi u Betelu, u državi Njujork. Te 1969. godine više od 30 izvođača nastupilo je pred pola miliona posetilaca, koji su „okupirali” mestašce od svega 3.000 stanovnika, odnosno farmu Maksa Jasgura kako bi videli i čuli Džoan Bez, „Blad, svet end tirs”, Džoa Kokera, „Kridens klirvoter rivajvl”, „Krozbi, Stils, Neš i Jang”, „Grejtful ded”, Ričija Hejvensa, Džimija Hendriksa, „Džeferson erplejn”, Dženis Džoplin, Karlosa Santanu, „Hu”, Ravija Šankara, sastav „Sly and the Family Stone”…

 

Prodato je oko 186.000 ulaznica, pa su organizatori očekivali ukupno oko 200.000 posetilaca. Ali u petak uveče, posetioci su srušili ograde, a organizatori su saopštili da je koncert besplatan. Na putu koji vodi do sela napravila se kolona od 13 kilometara. „Vudstok” je bio i ostao prelomni trenutak i vrhunac pokreta „deca cveća” šezdesetih i kontrakulture. Nisu bili bitni samo muzika i zabava, jer je ovaj festival, održan u vreme trajanja rata u Vijetnamu i jeku problema sa rasnom netrpeljivošću u SAD, shvaćen i kao svojevrsni antiratni protest i simbol slobode.

 

„Opisati Vudstok kao veliki prasak je apsolutno tačno”, reči su Dejvida Krozbija člana sastava „Krozbi, Stils, Neš i Jang”. Karlos Santana ni danas ne zaboravlja „kako je dobro zvučala muzika koja se odbijala o tela svih prisutnih na polju”, a Džoan Baez je za „Politiku” ocenila da su „tokom ta tri dana svi shvatili moć muzike!”

 

Goli i na drogama

 

Ni vremenske nepogode nisu pokvarile raspoloženje prisutnih. Marihuane je bilo svuda, a mnogi su igrali goli na blatnjavim livadama. Glavni organizator, četrdesetdevetogodišnji Maks Jasgur, koji je uložio 50.000 dolara i ustupio svojih 242 hektara zemlje, obratio se publici poslednjeg dana festivala rečima: „Dokazali ste celom svetu da pola miliona klinaca zajedno može da se zabavlja i sluša muziku. I da radi samo to“.

 

Ipak, tokom festivala dve osobe su izgubile život. Jednog usnulog tinejdžera je pregazio traktor, dok je drugi preminuo od prekomerne doze opijata. U Vudstoku, omiljenom letnjikovcu poznatom kao umetnička kolonija, muzički festival je organizovan od 1906, ali ga je tek ovaj iz 1969. godine doveo na svetsku mapu. Ukupni troškovi četvorice sponzora i organizatora, Džona Robertsa, Džoela Rozenmana, Artija Kornfelda i Majkla Lenga, iznosili su 2,4 miliona dolara.

 

Godinu dana kasnije, prikazan je i dokumentarni film o festivalu i Vudstok je postao simbol hipi kulture i protesta protiv rata u Vijetnamu. „Vudstok generacija“ sa nostalgijom gleda na ovaj događaj, a 1994. je održan koncert na istom mestu kojim je obeležana 25. godišnjica festivala. Pet godina kasnije održan je još jedan, ali su njega obeležili incidenti, požari i bar osam optužbi za silovanje, podsećan BBC News na srpskom.
NAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .