Kultura

KotorArt: Sergej i Orkestar mladih talenata

MediaSfera

 

 

 

Sergej Ćetković, jedan od najomiljenijih muzičara u Crnoj Gori i regionu, nastupiće na KotorArt  Don Brankovim danima muzike, sa orkestrom muzičkih škola „Vida Matjan“ iz Kotora i „Mokranjac” iz Beograda.
Koncert pod nazivom „Sergej predstavlja Orkestar mladih talenata“ zakazan je za 31. jul na Stadionu malih sportova na Benovu, u Kotoru. Biće to izvanredna prilika da se sluša malo drugačijea verzija Sergejevih pesama koje će on pevati pred publikom u pratnji benda i orkestra.

 

Na koncertu će, pored Sergeja, sa Orkestrom mladih talenata nastupiti i dvojica izuzetnih mladih muzičara, oboista Filip Bosiljčić iz Beograda i harmonikaš Boško Tujković iz Kotora. Jedan od važnih ciljeva ovakve saradnje upravo je usmeren na učenike koji će se, družeći se i radeći na zajedničkim probama, učiti po prvi put o svemu što jedan kompleksan orkestarski projekat podrazumeva na putu do svoje realizacije na sceni.

 

-Spajajući učenike dve muzičke škole, iz Kotora i Beograda, sa izuzetnim gospodinom i izvođačem kakav  je Sergej Ćetković, pružamo deci priliku da se upoznaju, druže, steknu iskustvo sviranja sjajnih aranžmana na sceni gde će se prožimati umetnička i popularna muzika. Publici pružamo jedinstven koncert Sergejevih hitova uz pratnju mladih nada i zvuke gudačkog orkestra koji će značiti i popularizaciju klasične muzike kod šireg auditorijuma kroz dela orkestarskog repertoara koji će se to veče  čuti.  – istakli su iz PR službe Festivala.

 

Sergej Ćetković završio je Osnovnu i Srednju muzičku školu Vasa Pavić u Podgorici, a potom upisao teoretski odsek na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Na muzičku scenu stupio je 1986. godine, kada je na Festivalu Naša radost, u Podgorici, osvojio drugo mesto. Već 1989. godine bio je klavijaturista i prateći vokal u bendu Vatrena srca, a 1994. u grupi Amfiteatar. Solističku karijeru započeo je s pesmom Bila si ruža, nastupom na Festivalu Sunčane skale, 1998. godine,  u Herceg Novom, a prvi album Kristina objavio 2000. godine, nakon nastupa na Budvanskom festivalu. Usledili su albumi Budi mi voda, s istoimenim hitom; Ostaću sam, Nikada, zatim album Kad ti zatreba, s kojeg je hit Pogledi u tami bio dve godine na svim top listama u zemljama bivše Jugoslavije; a potom slede albumi Pola moga svijeta i Moj svijet. Dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i regionu; višestruki dobitnik Nagrade Montefon za pevača godine Crne Gore, nekoliko Zlatnih sirena na Festivalu Sunčane skale, Nagrade za najbolji aranžman na Festivalu u Budvi, Nagrade frankfurtskih vijesti za najboljeg pevača, Nagrade za najkompletniju muzičku ličnost Crne Gore na Montefonu. Proglašen je pevačem godine na Radijskom festivalu, u Srbiji, 2005, 2006. i 2007. godine. Bio je predstavnik Crne Gore na Evroviziji 2014. godine.

 

Filip Bosiljčić muzikom je počeo da se bavi s dvanaest godina. Trenutno pohađa Srednju muzičku školu Mokranjac u Beogradu, u klasi prof. Milana Jankovića. Tokom školovanja ostvario je izuzetan uspeh na regionalnom i međunarodnom nivou osvojivši veliki broj nagrada, od kojih se ističu prve nagrade na takmičenjima Davorin Jenko, Petar Konjović, na Takmičenju drvenih duvača u Požarevcu i Republičkom takmičenju u Srbiji. Kao solista, nastupao je s Kamernim orkestrom i Simfonijskim orkestrom MŠ Mokranjac u Zadužbini Ilije M. Kolarca, 2018. i 2019. godine i u Domu Vojske Srbije, 2018. godine. Svirao je u Omladinskom orkestru Zoltan Kodaly, Filharmoniji mladih Borislav Pašćan, Dečjoj filharmoniji, Beogradskom duvačkom orkestru, operskom kamernom orkestru Operosa i više kamernih sastava. Pohađao je majstorske kurseve poznatih oboista kao što su Lukas M. Navaro, Маtijas Аrter, Jožef Kis, Ivan Podiomov.

 

Boško Tujković, završio je četvrti razred harmonike u Srednjoj muzičkoj školi Vida Matjan u Kotoru, u klasi prof. Gorana Ševaljevića. Osvojio je brojne nagrade na državnim i međunarodnim takmičenjima među kojima su Srebrna lira, 2010. godine, Specijalna nagrada, 2012, Zlatna lira, 2014. godine na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore, Specijalna nagrada na festivalu Eufonija, u Novom Sadu, 2015; prve nagrade na Međunarodnom festivalu harmonike Akordeon Art, u Istočnom Sarajevu, 2010, 2013. godine, na 16. Internacionanoj manifestaciji Dani harmonike, u  Smederevu, 2011, 2013. godine, ruskom Internacionalnom umjetničkom festivalu Moresol u Tivtu, 2014. i 2015, druga nagrada na Zvezdanim stazama u Kragujevcu, 2011. godine.

 

Muzička škola Mokranjac osnovana je 21. septembra 1899. godine u Beogradu, pod nazivom Srpska muzička škola. Kao najstarija muzičko-pedagoška institucija u Srbiji, izuzetno je značajna za razvoj muzičkog obrazovanja, vaspitanja i istoriju muzičke kulture u državi. Osnivač škole bilo je Beogradsko pevačko društvo, a članovi Savjeta i prvi nastavnici bili su Stevan Stojanović Mokranjac, Stanislav Binički i Cvetko Manojlović. Od osnivanja do danas na mestu direktora bili su ugledni pedagozi, počev od prvog, Mokranjca, preko Petra Krstića, Predraga Miloševića, Milke Đaje, do Jele Kršić, Božene Bandur i dr. Ime srpskog kompozitora Škola je ponela 1946. godine. O radu Škole svedoči i Spomenica, objavljena 1974. godine, povodom 75-godišnjice postojanja. Kao rezultat predanog rada njenih nastavnika i učenika, Škola je dobitnik brojnih društvenih priznanja i nagrada, među kojima su nagrada Dositej Obradović, 1969, Vukova nagrada, Orden zasluga za narod sa zlatnom zvezdom, Republička nagrada 25. maj, 2016. godine Škola je odlikovana Sretenjskim ordenom trećeg stepena za izuzetne zasluge u prosvetnoj delatnosti, kulturnom i pedagoškom radu u oblasti muzičke umetnosti.

 

Milica Đokić diplomirala je i specijalizirala dirigovanje u klasi prof. Darinke Matić Marović na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Bila je asistent u horu Obilić, AKUD-а Branko Krsmanović, od 1999–2004, a posjeduje i višegodišnje iskustvo u horu Collegium Musicum. Bila je angažovana kao dirigent hora Cantantes iz Beograda, s horom Sveti Đorđe, pri hramu Sv. Georgija u Beogradu, priredila je celovečernji koncert duhovne muzike. Tokom studija bila je klavirski saradnik u okviru prezentacije Ciklusa srpskih solo pesama, a rezultat tih koncerata jeste dvostruki kompakt-disk u izdanju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu. Od 2005. godine zaposlena je kao profesor u Muzičkoj školi Mokranjac u Beogradu. S horovima srednje škole ostvarila je brojne nastupe, a s gudačkim kamernim orkestrom škole pripredila je koncert 2007. godine na kojem su izvedene kompozicije učenika. Održala je niz koncerata sa Ženskim kamernim horom, Mešovitim horom i Kamernim orkestrom MŠ Mokranjac. Pod njenim rukovodstvom Ženski kamerni hor osvojio je prve nagrade na Republičkom takmičenju u Srbiji, 2008. i 2012. godine, a veoma zapažen nastup ostvario je na 47. Mokranjčevim danima u Mokranju (Srbija). Vodi Simfonijski orkestar i Kamerni orkestar Škole od 2015. godine.

 

Program

 

Bendžamin Britn (1913–1976)

Jednostavna simfonija, za gudački orkestar, op. 4

III Sentimental Sarabande

IV Frolicsome Finale

 

Johan Sebastijan Bah (1685–1750)

Orkestarska svita u D-duru, BWV 1068

II Air

 

Tomazo Albinoni (1671–1751)

Koncert za obou i orkestar u d-molu, op. 9, br. 2

I Allegro e non Presto

 

Gorka Hermosa (1976)

Koncert za harmoniku i orkestar Neotango

II Anantango

 

 

 

NAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .