Vruće teme

Polemika o Trgu republike: pravi evropski trg ili naprednjačka estetska hirurgija?

MediaSfera

 

Foto: Služba glavnog urbaniste

 

 

Glavni urbanista Marko Stojčić juče je najavio da se “svi veliki projekti izgradnje i rekonstrukcije u Beogradu privode kraju, uključujući i Trg republike”, dodajući da je logično da se centralni gradski “Beograđanima dopadne, ako su iskreni”.
Stojčić je rekao da trg zahteva veliki i čist prostor, što nije bilo slučaj sa prethodnim izgledom Trga republike, gde su se na manjem prostoru nalazile žardenjere, pešačka zona, zona za boravak i sedenje.

 

„Trg republike sada izgleda kao pravi evropski trg i logično je da se Beograđanima dopadne, ako su iskreni. Nažalost, bilo je animoziteta, jer je cela stvar politizovana i određeni deo građana je prihvatio tu kritiku na račun izgleda trga bez ulaženja u suštinu da li su u pravu ili ne“, rekao je Stojčić.

 

Glavni urbanista je rekao da je od početka postojala komunikacija sa građanima, ali da je bilo teško da se odvoji ono što zaista jesu sugestije i primedbe građana od kako je rekao, neosnovanih političkih kritika.

 

Kaže da će na način na koji je rekonstruisan Trg republike biti rekonstruisan i Trg Nikole Pašića, koji bi trebalo da bude slobodna površina i „podjednako arhitektonski lep“.

 

Navodi da je planirano da radovi počnu i budu završeni u toku sledeće godine, za kada je planirano da se i rekonstruišu tortoari od Narodne Skupštine zajedno sa Bezistanom, koji će biti potpuno rekonstruisan, kao staza za pešačenje. Govoreći o ispunjenju rokova, Stojčić je nagalasio da za Trg republike, Topličin venac i Karađorđevu ulicu ostaje rok 1. septembar, te istakao da će saobraćaj na Trgu republike biti normalno uspostavljen, prenela je Uprava grada Beograda.

 

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać je reagujući na ovu izjavu poručio da “privatni arhitekta Vesić Gorana, gospodin Stojčić vređa građane kada kaže da će im se, ako budu iskreni, svideti naprednjačka estetska hirurgija na Trgu republike”.

 

“Tako on pokušava da opravda osam miliona evra koje su potrošili za kozmetičke promene, a koje nisu rešile nijedan problem građana. Svaka odgovorna vlast bi reparirala stare kocke, a ostatak novca upotrebila za poboljšanje kvaliteta života građana.  A što se tiče komunikacije sa građanima, oni su svoj stav o besmislenim projektima koje sprovodi ova nestručna, bahata i korumpirana gradska vlast već rekli kada su za to imali priliku. Na osnovu tog izjašnjavanja, jasno je da oni ne žele da im Stojčić i ekipa ulepšavaju i uređuju grad”, rekao je Bastać.

 

Izovr: Nedeljnik, B92
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .