Vruće teme

Inasjder: Šešelj ponovo nekažnjeno preti i vređa

MediaSfera

 

 

 

Predstavnici vlasti i nadležnih institucija upadljivo ćute na sve pretnje i uvrede koje iznosi Vojislav Šešelj, haški osuđenik i narodni poslanik i predsednik SRS protiv novinara, predstavnika opozicije, nevladinih organizacija… U takvim okolnostima Šešelj je u četvrtak objavio poruku na Tviteru koja zapravo predstavlja pretnju silovanjem poverenici za zaštitu ravnopravnosti Brankici Janković. Nadležni su ponovo ostali bez reakcija, piše Insajder.
Šešelj, koji do sada nije odgovarao ni za jedan napad,  na Tviteru nastavio je da vređa i preti. Njegova meta bila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je juče stala u odbranu novinarki i zahtevala od nadležnih da sankcionišu njegove istupe.

 

Šešelj je konstatovao da je napravljena „glupost“ postavljanjem Janković za poverenicu. „Kolika je narasla, a pravi seks nikada nije upoznala. Braćo četnici, ima li neki dobrovoljac, bar mesec dana nekupan i s bradom do pojasa“, uputio je Šešelj otvorenu pretnju silovanjem poverenici.

 

Zbog krajnje vulgarnog i opasnog rečnika Insajder u celosti neće prenositi njegov tvit. Međutim, u celosti smo ga prosledili tužiocu za visokotehnološki kriminal Branku Stamenkoviću i upitali ga šta će Tužilaštvo ovim povodom da preduzme, budući da na pretnje Tužilaštvo reaguje po službenoj dužnosti.

 

„O tome nemam saznanja. Proveriću da li se neko nama obraćao. Napominjem po ko zna koji put da se za uvredu goni po privatnoj krivičnoj tužbi“, naveo je Stamenković.

 

Na pitanje novinarke Insajdera da li je ovde reč samo o uvredama, tužilac je odgovorio: „Za utemeljeno mišljenje potrebno je da imamo dokaze pred nama za analizu. Vaša poruka nije dokaz. Dakle, kao što sam rekao, prvo moram da proverim da li nam se neko obratio ovim povodom“.

 

Šta je zadatak Poverenika?

 

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je nezavisan državni organ, koji je formiran na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije. Brankicu Janković je za poverenika izabrala Skupština Srbije 27. maja 2015. Zadaci Poverenika su sprečavanje svih vidova, oblika i slučajeva diskriminacije, zaštita ravnopravnosti fizičkih i pravnih lica u svim oblastima društvenih odnosa, nadzor nad primenom propisa o zabrani diskriminacije, kao i unapređivanje ostvarivanja i zaštite ravnopravnosti.

 

Bez epiloga i postupak po tužbi Aleksandre Jerkov

 

Ovo tužilaštvo vodi postupak i zbog pretnji predsednika SRS Aleksandri Jerkov. Šešelj je još pre tri i po meseca takođe na Tviteru napisao da „garantuje Jerkov da će joj nestati sve dlake sa glave“, kao i da će joj „glava biti namazana katranom i nalepljena guščijim perjem“.

 

Na pitanje Insajdera da li je zbog pretnji Aleksandri Jerkov Šešelj saslušan, tužilac je rekao da će proveriti. Stamenkovića su novinari Insajdera i pre manje od mesec dana upitali šta je Tužilaštvo preduzelo u ovom slučaju, a on je naveo da je u tom predmetu nakon više pokušaja uspostavljen kontakt sa oštećenom, da je primljena krivična prijava na zapisnik, te da je u toku dalje postupanje. Jerkov je inače zbog nepostupanja nadležnih organa podnela privatnu krivičnu prijavu u ovom slučaju.

 

Šešelj je nesmetano prethodnih dana napadao i u Skupštini Srbije, a da nije na bilo koji način sankcionisan ili makar upozoren. On je novinarku Čongradin vređao i rekao da bi takve“ poslao na „20 godina robije“, a povod za ovakve uvrede i pretnje bio je tekst „Zašto nisam napisala izveštaj iz Srebrenice?“. On je naveo i da je ružnija i od mungosa, a ostrvio se i na pokojnu predsednicu Jukoma Biljanu Kovačević Vučo, Žene u crnom i Inicijativu mladih za ljudska prava nazvao kretenima.

 

Ćutanje o napadu na poverenicu, odbrana poslanice DS od kolege iz opozicije

 

Poslanici vladajuće većine ćutali su i o današnjima napadima na poverenicu. Zanimljivo je da se jedan od poslanika SNS Aleksandar Marković tokom rasprave o amandmanima čak osvrnuo i na Tviter prepisku između poslanice DS i funkcionera Narodne stranke Vladimira Gajića. Gajić je reagovao na tekst o poslanici Demokratske stranke Nataši Vučković koja se usprotivila bojkotu parlamenta.

 

Marković je rekao da ga brine narastajuća histerija, agresija i nasilje u društvu, ukazujući da je funkcioner Narodne stranke Vladimir Gajić na „vrlo primitivan način uvredio poslanicu Demokratske stranke“ samo zato sto je rekla da „bojkot nije politika”. Marković je naveo da bojkot zaista nije politika i ni na koji način to ne može da bude. On je naveo da to nije jedini primer i da danima već traje jedna borba „u tom SZS između Jeremićevih i Ðilasovih“.

 

Izvor: Insajder
NAŠA IZDANJA

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .