Vruće teme

Valjevska novinarka tri godine izložena verbalnom linču mreže lokalnih glasila

MediaSfera

 

 

 

Darija Ranković, novinarka iz Valjeva i urednica portala kolubarske.rs, svoj posao obavlja pod stalnim uvredama i već tri godine izložena je medijskom linču u kojem učestvuje čitava mreža lokalnih glasila.
Opskurni portal Valjevska podvala poslednji je koji joj je uputio niz ličnih uvreda i objavio različite gnusne sadržaje o njoj, uključujući lažne kvalifikacije i pornografske foto-montaže.

 

Prema saznanjima Cenzolovke, ova stranica tek je najnoviji dodatak grupi medija iz kolubarskog kraja čije su glavne sfere delovanja hvalospevi na račun lokalnih vlasti i uvrede onih koji su označeni kao protivnici.

 

Ovakvu vrstu „informisanja“ dobrim delom iz budžeta finansiraju sami građani. Jedna od glavnih meta im je, očigledno, Darija Ranković, novinarka koju karakterišu kao „valjevskog lažova godine“. Ona je uvrede prijavila policiji, ali zasad krivične prijave nema.

 

Novinarka ne sumnja da su napadi posledica njenog pisanja o, kako kaže, nameštenim konkursima i nenamenskom trošenju novca gradonačelnika Valjeva Slobodana Gvozdenovića.

 

„Ja sam sad na tapetu zbog onoga što na našem portalu objavljujemo. Oni jednostavno traže da pišem o njima pozitivno i ja sam pod stalnim pritiskom. Pošto to nije prošlo, idu na to da mi ogade novinarstvo, da kažem dosta je, i da sve napustim. Ne vidim da imam bilo kakvu zaštitu“, kaže za Crenzolovku Darija Ranković, koja je danas objavila tekst o tome, navodeći da državne institucije sve vreme ćute.

 

„Samo zato što sam novinar i odgovorni urednik internet novina kolubarske.rs, već tri godine sam progonjena, trpim uvrede, omalovažavanja i verbalno nasilje preko medija, koji se obilato finansiraju iz javnih budžetskih sredstava i koji su pod kontrolom više udruženih lica. Za zaštitu svojih prava obraćala sam se institucijama Republike Srbije: Sudu i Tužilaštvu, ali s obzirom na to da do danas nema nikakvog epiloga, odlučila sam da o svemu javno progovorim“, kaže Darija Ranković u svom autorskom tekstu.

 

 

Gradonačelnik otvorio sezonu vređanja

 

 

U poslednjem talasu napada na valjevsku novinarku uočljiv je jasan seksistički obrazac. Ona je i prošle godine u intervjuu za Raskrikavanje rekla da je sve počelo na jednoj sednici kolegijuma na kojoj je gradonačelnik Gvozdenović (ginekolog) rekao da bi joj „rado pomogao“, ali da ne leči „matore nerotkinje“.

 

Darija Ranković je uvrede prijavila policiji, ali zasad krivične prijave nema. Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je da policija i tužilaštvo hitno utvrde ko stoji iza ovog medijskog linča, kako bi koleginica mogla da traži pravdu na sudu.

 

Kako ovaj medijski linč zapravo izgleda i ko sve u njemu učestvuje?

 

Stranica Valjevska podvala, koja se istakla poslednjim uvredama, osnovana je krajem juna, a prvi članci na portal postavljeni su tek prošle sedmice. U rubrici Privreda objavljen je jedan tekst, rubrika Sport je još uvek prazna, ali naslovnom stranom već dominiraju dva (najblaže rečeno) odvratna uratka o Dariji Ranković.

 

Ona, kako kažu, „štiti i podržava narkomane iz Lokalnog fronta“, kao što „instruiše i svoju drugu satrapu“ (foto-reportera Đorđa Đokovića) da zabeleži „svaku predstavu u izvođenju ove narkomanske grupe“.

 

Sagovornici Cenzolovke koji dobro poznaju situaciju na terenu kažu da se tu jasno ocrtava matrica, stil pisanja i montaže karakteristične za portal Kolubarski info. Darija Ranković u saopštenju za javnost ističe da su ilustracije uz tekstove na portalima Kolubarski info i Valjevska podvala identične.

 

S druge strane, ovaj sajt ima sličan vizuelni identitet kao Kolubarske.rs, koristi specifičnu zelenu boju i, po mnogima, prvobitna želja bila im je da zbune čitaoce. Međutim, svaka sličnost ovde se završava.

 

Novinarka iz Valjeva na ovom mestu je „politički lešinar“ i „pijačna barometarka“ koja je oštetila gradski budžet. Sekcija U fokusu donosi dva članka: onaj o „pet dobrih primera rada gradske vlasti“ i onaj o Darija Ranković, „valjevskom lažovu godine“.

 

Ovde se Darija Ranković na naslovnoj strani pojavljuje čak tri puta. (Interesantno je da se na naslovnim stranama oba portala lokalni aktivisti nazivaju „narkomanima“.)

 

Ovo nas vraća nekoliko meseci unazad. Na Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja Valjeva u 2019. godini, naime, ukupno 1,6 miliona dinara dodeljeno je trima podnosiocima čije se sedište nalazi na istoj adresi u Beogradu – Džona Kenedija 51, na trećem spratu.

 

Jedan od njih, In network solutions, izdavač je upravo portala Kolubarski info.

 

 

Gligorijević: Fantazmagorije s primesama patologije

 

 

Novinarka Vremena Jovana Gligorijević za Cenzolovku kaže da, kada su žene na udaru, napadi „po pravilu poprimaju seksistički momenat“. Prema njenim rečima, novinarke su po prirodi svog posla izložene, iako na neki način i jesu i nisu javne ličnosti.

 

„Nijedna žena nema obavezu da izgleda atraktivno. Međutim, ako izgleda atraktivno po kolokvijalnim standardima, onda ona ‘dolazi na kolenima na posao’. U suprotnom, mora trpeti priče koliko bi ko gajbi piva morao da popije da bi imao seksualni odnos s njom, o tome da joj treba muški polni organ da je smiri. To su već fantazmagorije s primesama patologije.“

 

Prema njenim rečima, žene u Beogradu još uvek imaju kakvu-takvu šansu za anonimnost i privatnost, a mnogo je teže ženama u manjim sredinama. Dobro se zna gde one izlaze, gde žive, gde se kreću. One su, kako kaže, izložene na gradskom trgu da figurativno budu kamenovane.

 

„Iz ličnog iskustva mogu da kažem da su krajnje posledice, nažalost, psihološke. Ja razgovaram s mnogim ženama i znam da postoje realne traume. Neke od njih bivaju ubeđene da su bezvredne. Pitaju se šta ako sam ja zaista samo glupa žena.“

 

Progon i od strane Radio Valjeva

 

 

Dalje, Darija Ranković je verbalnom nasilju izložena od 2016. godine kada je u programu Radio Valjeva na svakih pola sata čitano pismo glavnog i odgovornog urednika ovog radija Zorana Majdaka, koji važi za bliskog saradnika gradonačelnika Gvozdenovića.

 

U ovom trenutku, Kolubarski info faktički funkcioniše upravo kao portal Radio Valjeva.

 

Na sajtu lokalnog radija informacija nije postavljena duže od tri godine, a na njihovoj Fejsbuk stranici postavljaju se isključivo sadržaji s portala Kolubarski info.

 

Tamo se, doduše, kaže da je Radio Valjevo prva radio-stanica u Kolubarskom okrugu, nastala 1967. godine. Međutim, kao njihova veb-stranica navodi se Kolubarski info, a kao mejl adresa – adresa medijske mreže Info 24.

 

Preduzeće Info 24 Media jedna je od tri organizacije koje dobijaju novac od građana Valjeva, a sedište im je na poznatoj adresi u Beogradu – Džona Kenedija 51, na trećem spratu. Osnovano je dva dana pre raspisivanja konkursa.

 

Izvor: Cenzolovka

 

 

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .