Kultura

Rembrant: U Rajksmuzeju počela „Operacija Noćna straža”

MediaSfera

 

 

Amsterdamski muzej počeo je u pnedeljak, 8. jula sa najvećom restauracijom Rembrantove poznate slike „Noćna straža“ i poziva ljude da je gledaju uživo. Restauracija remek-dela Rembranta van Rajna trajaće godinama, ali se ceo opsežan proces odvija pred publikom u posebnoj staklenoj komori unutar Rajksmuzeja.
Osim podatka da je godišnje vidi više od dva miliona ljudi, o tome do koje je mere „Noćna straža” Rembranta van Rajna cenjena i popularna može se zaključiti i na osnovu toga što se o njenoj restauraciji, koja je pre nekoliko dana počela u Rajks muzeju, pisalo još prošle jeseni, dok je tema zaokupljala medije i tokom trajanja u ovoj instituciji nedavno završene izložbe „Svi Rembranti”, posvećene obeležavanju 350 godina od smrti velikog slikara.

 

Projekat „Operacija Noćna straža” odvija pred očima javnosti, uživo u muzeju i preko interneta, pri čemu se radi o opsežnom zahvatu koji se može uporediti samo sa svojevremenom obnovom rimske Sikstinske kapele ili restauracijom monumentalne slike Gustava Kurbea „Umetnikov atelje” u pariskom Orseu.

 

Ljubitelji umetnosti mogu radove da prate i onlajn.

 

Rembrantu je bilo potrebno oko godinu i po dana da naslika ovo remek-delo, impozantni i jedan od najznačajnijih grupnih portreta u istoriji umetnosti (četiri puta četiri i po metra), koji se u amsterdamskom muzeju nalazi od 1808, navodi portal „Artnjuz”. Podseća se da se prva izmena koju je slika pretrpela, nakon što je završena 1642, desila još 1715. i tada je njena veličina smanjena tako što su isečeni krajevi platna da bi se ona uklopila u prostor između dvoja vrata unutar Gradske skupštine.

 

 

Od tada pa do danas ovaj rad preživeo je nekoliko „ataka”. Od čoveka koji je nožem 1911. načinio manju štetu na platnu, preko sličnog događaja iz 1975, kada je došlo do znatnijih oštećenja, pa do 1990, kada ga je jedan od posetilaca poprskao hemikalijom. Sve u svemu, prenosi Bi-Bi-Si, do sada je vršeno oko 25 manjih intervencija na platnu zarad obnove, jedna je bila opsežnija, i to ona nakon pomenutog incidenta od pre 44 godine, ali nijedna nije imala današnje razmere. Ovu najnoviju operaciju inicirala je vremenom sve vidljivija promena boja na slici, posebno u njenom donjem desnom delu, gde se nalazi figura psa koja je prilično izbledela.

 

 

Za pomeranje slike, teške čak 337 kilograma, korišćene su posebna dizalica i podupiruća konstrukcija, a delo se sada nalazi u posebnoj komori, za ovu namenu specijalno dizajniranom staklenom zdanju u muzejskoj „Počasnoj galeriji”. Pre nego što je u njega smešteno, pregledano je, u svemu će učestvovati oko stotinak stručnjaka iz različitih oblasti, radiće se temeljno pa će se aktivnosti protegnuti na vreme od nekoliko godina, dok će cena iznositi nekoliko miliona evra.

 

„Detaljna studija koju smo počeli i koja uključuje različite vrste snimanja, fotografisanje u izuzetno visokoj rezoluciji i obradu podataka na uređajima poslednje generacije, omogućiće nam da odaberemo najbolji tretman koji je slici u ovom trenutku potreban. Osim toga, moći ćemo da imamo potpun uvid u ovo delo, ne samo u pogledu slikane površine već i o svakom sloju ponaosob, od platna do glazurnog premaza”, objasnili su kustosi za strane medije. Oni su odlučili da je ovo zgodan trenutak i da s javnošću podele još neke manje poznate informacije: „Noćna straža” je bila 1898. prebačena u obližnji Stedelijk, još jedan značajan muzej u holandskoj prestonici, i to zbog inauguracije princeze Vilhemine na tron, a tokom Drugog svetskog rata bila je evakuisana zajedno sa 30.000 umetničkih dela i jedno vreme čuvana je u pećini u blizini Mastrihta.

 

Ipak, stručnjaci iz amsterdamskog Rajksmuzeja su zabrinuti da se spoljašnost remek-dela menja, ukazujući na primer blanširanja figure malog psa. Iz muzeja navode da će ovaj multimilionski projekat restauracije pomoći zaposlenima da bolje razumeju u kom je slika stanju.

 

Izvor: Politika/MediaSfera
Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .