Lifestyle

Vimbldon -najprestižniji beli turnir na svetu

MediaSfera

 

 

9. jula 1877 održan je prvi teniski turnir u Vimbldonu

 

Teniski turnir u Vimbldonu je najstariji i prema mnogim mišljenjima i najugledniji gren slem teniski turnir. Održava se svakog juna ili jula (počinje šest nedelja pre prvog ponedeljka u avgustu) u Sveengleskom klubu u Vimbldonu u Londonu, počev od 1877. i treći je po redu grend slem turnir u godini posle otvorenog prvenstva Australije i Francuske.
Od kada je Otvoreno prvenstvo Australije prebačeno na tvrdu podlogu 1988, Vimbldon je ostao jedini veliki turnir u tenisu koji se još uvek igra na originalnoj podlozi, travi, zbog čega je i igra dobila svoje originalno ime, „tenis na travi“.

 

Na Vimbldonskom turniru za sve igrače važe određena pravila ponašanja i oblačenja. Takođe, tu su i gledaoci koji jedu jagode sa kremom, kao i prisustvo i podrška kraljevske porodice. Turnir je takođe poznat i po tome što nema sponzora za oglašavanje na terenima. Godine 2009. na centralnom terenu ugrađen je pokretni krov, kako bi se izbegli prekidi mečeva zbog kiše.

 

Serena Vilijams

 

Speser Gor – prvi pobenik

 

Privatni klub “Sveengleski klub za tenis i kriket” jeste “krivac” za osnivanje Vimbldona. Pravila koja su propisana krajem pretprošlog veka važe i danas, uz nekoliko novih detalja kao što su visina mreže i daljina servis linije od mreže.

 

Prvi vimbldonski turnir počeo je 9.  jula 1877. godine. Održano je samo takmičenje za muškarce u pojedinačnoj konkurenciji a pobedio je Spenser Gor, bivši igrač reketima Harov škole, od ukupno 22 učesnika. To finale posmatralo je 200 gledalaca koji su platili po jedan šiling kako bi pratili meč. Sedam godina kasnije pravo učešća dobile su i teniserke, a prva koja je podigla pehar bila je Mod Votson.

 

Kako su godine prolazile, popularnost Vimbldona je rasla. Iz sezone u sezonu broj gledalaca se povećavao, pa je bilo potrebno izgraditi novi teniski kompleks. Međutim, tek posle I svetskog rata stvorili su se uslovi za to i Vimbldon je 1922. godine dobio novi dom. Otvoren je novi centralni teren kapaciteta 14.000 sedišta.

 

Tokom II svetskog rata kompleks je bio otvoren uprkos teškim uslovima, a koristile su ga služba civilne zaštite i vojska. U oktobru 1940. godine pet bombi palo je na centralni teren i uništilo 1.200 sedišta.

 

Rodžer Federer

 

Bela oprema – sinonim za Vimbldon

 

Krajem 19. veka, u Engleskoj je tenis bio vid društvenog okupljanja. Tadašnjoj aristokratiji bilo je nezamislivo da se na obojenom vešu vide tragovi znojenja. To se smatralo neprikladnim, pogotovo da se na jednoj dami primeti da se znojila.

 

Uz sve to, belo predstavlja nadu i misteriju. Engleski mediji su možda najbolje opisali nova pravila na Vimbldonu sledećim komentarom: „Bela oprema je prazna stranica. Ona traži, ali i odbija da odgovori na pitanja jer su sve reči unutra“.

 

Prvobitna pravila, uvedena 1963. godine, od teniserima su davali priliku da malo prošaraju svoje haljine, šortseve ili majice. To je prepravljeno u skoro cela bela 1995. godina, ali su i tada teniseri i teniserke imali priliku da malo ožive svoju opremu. Poslednja verzija propisa je usvojena 2014. godine, kada je dozvoljen jedan centimetar širine i to na ivicama.

 

Prošle godine je „Ol Ingland klab“ izdao dekret, od deset poglavlja, sa pravilima za igrače. Potpuno belo odnosi se i na znojnice, trake za glavu, marame, narukvice i patike. Logo brenda može biti u bilo kojoj boji. prema ovako strogim pravilima, opreme koje su nosili legendarni, na primer, Artur Eš i Rod Lejver, prekršila bi najnovija pravila najstarijeg turnira na svetu.

 

Podrška kraljevske porodice: princ Vilijam i Kejt Midlton

 

Iako su pojedinci protiv ideje skroz bele opreme, više je onih koji su je prihvatili. Jer, belo je sinonim za Vimbldon, sinonim za leto. Belo asocira na slobodu, a isto tako se odlično slaže sa zelenom travom. Uostalom, belo uspeva da probudi kišom okupani London, baš kada mu je to najpotrebnije, a to je tokom leta.

 

Mnogim teniserima to smeta, najglasniji protiv striktnih pravila je bio Rodžer Federer, ali ako imate mašte, možete da napravite čudo u tom jednom centimetru širine.  Zabranjen je i donji veš u boji, pa teniserke neće više moći da eksperimentišu sa florescentnim brushalterima ili sličnim. Zanimljiva je i kazna za one koji prekrše pravila, pa će prestupnici dobiti opremu koja je standardima i to u dovoljnoj količini.

 

Zlatni set i najduži mečevi

 

Mesto među besmrtnima našle su i Marija Šarapova i Marion Bartoli, koje su uz Venus Vilijams jedine uspele da osvoje Vimbldon, a da nisu bile među prvih deset na svetu. Venus drži još jedan rekord, pošto je protiv Lindzi Devenport 2005. godine odigrala najduže finale u istoriji Ol Ingland klaba. Starija od sestara Vilijams je trijumfovala, ali tek posle dva sata i 45 minuta igre.

 

Deset godina ranije, Čanda Rubin i Patrisija Hi-Bula igrale su sat vremena duže od Vilijams i Devenport i to je i dalje najduži meč ikada u ženskoj konkurenciji. Takođe, među izabanima našla se i Jaroslava Švedova koja je uspela da dođe do takozvanog zlatnog seta. On je sinonim za osvojen set u kojem igrač ili igračica neizgube niti poen. U trećoj rundi 2012. godine Kazahstanka je dobila set za samo 15 minuta protiv italijanke Sare Erani.

 

Martina Navratilova

 

Hingis najmlađa, Navratilova najstarija

 

Godine 1997. totalno je prošla u znaku senzacije Martine Hingis, koja je sa 16 godina uspela da osvoji tri Grend slema u sezoni.  Među njima bio je i Vimbldon, kroz koji je Hingis doslovno prošetala. U finalu je pobedila Janu Novotnu u tri seta, a zanimljivo to joj je bio jedini set koji je izgubila na celom turniru.

 

Sa druge strane Navratilova je 1990. godine već bila u poznim godinama, ali to je nije omelo da osvoji devetu titulu na Vimbldonu. Sa skoro 34 godine, tada Amerikanka uspela je da dođe do trofeja što joj je ujedno i poslednji Grend slem koji je osvojila u karijeri.

 

Ubedljivo najviše pobeda na terenima Old Ingland klaba ima Martina Navratilov  (124), a slede Kris Everet (95), Seran Vilijams (86) i njena sestra Venus (81). Devet puta se u Open eri dešavalo da neka od dama osvoji Vimldon bez izgubljenog seta, a poslednja koja je to uspela da uredi jeste Serena 2010. godine.

 

Novak Đoković

 

Đoković, Borg i Vudbridž

 

Svoje mesto među ljudima koji drže neke rekorde našao je i srpski teniser Novak Đoković. Prvi teniser planete ima najviše osvojenih Vimbldona u konkurenciji igrača, koji nisu odigrali nijedan pripremni turnir na travi. Sva četiri trofeja (2011, 2014, 2015 i 2018.) Novak je osvajao bez odigranog takmičarskog meča na travi. Federeru je to uspelo dva puta za rukom, 2007. i 2009. godine, dok su ostali igrači (Agasi, Beker, Borg, Kodes i Smit) ostvarili to jednom.

 

Bjord Borg ima najbolji procenat dobijenih mečava na terenima Sveengleskog kluba, zabeleživši u 55 mečeva, 51 trijumf . Kada je reč o dublovima, apsolutni rekord je australijska legenda Tod Vudbridž koji je čak devet puta uspevao da osvoji Vimbldon. Šest puta je to uspevao sa Markom Vudfordom, dok je triput bio šampion sa Jonasom Bjorkmanom.

 

Boris Beker

 

Tinejdžer Beker i čudo Ivanišević

 

Nemac Borisa Beker je 1985. godine na terene Ol Ingland klaba došao kao sedamanestogodišnjak. Niko mu naravno nije davao velike šanse, međutim kao tinejdžer pobeđivao je sve redom i na kraju uspeo da dođe do najprestižnijeg trofeja. U finalu je savladao Kevina Kurena.

 

Uspeh Gorana Ivaniševića možda može da se poredi sa Bekerom, s obzirom da je hrvatski teniser uspeo da osvoji Vimbldon kao 125. igrač sveta. Svakako da Ivanišević nije bio autsajder kao Beker, jer je do te 2001. godine, tri puta gubio u finalima, dva puta od Samprasa i jednog od Agasija. Ivanišević je ovim trijumfom postao igrač sa najnižim rangom na ATP listi koji je uspeo da podigne pehar Vimbldona.

 

Zanimljivosti

 

Prvi televizijski prenosi rađeni su od 1937. a verovali ili ne, do 1922. zvanični šampion je igrao samo finale. Endi Mari je prekinuo britansko prokletstvo 2013. godine, pošto je prethodni domaći osvajač Vimbldona bio Fred Peri 1936. Kod dama, Britanija se nije radovala od 1977 kada je trofej prigrlila Virdžinija Vejd. Iako su sada poznata voditeljka Anabel Kroft i Lora Robson osvajale trofej u juniorskoj konkurenciji, u seniorskoj nisu postigle neki zapaženi uspeh.

 

Prvo finale koje je igrano delom pod zatvorenim krovom je 2012. između Endija Marija i Rodžera Federera. Teren broj 2 poznat je kao groblje šampiona jer su na njemu viđeni neki od najvećih šokova u istoriji tenisa. Ali, pošto je izgrađen novi, moderniji teren broj 2 sa 4000 sedećih mesta, sada je groblje šampiona teren broj 3.

 

Skupljačica loptica na Vimbldonu

 

Tradicija se poštuje do iznemoglosti. Prvi meč na centralnom terenu igra šampion iz prethodne godine u ponedeljak u 14:00. Vimbldon je jedini turnir na kojem postoji slobodan dan. To je srednja nedelja i ona se koristi da se osveži trava i da se svi spreme za odlučujuće duele koji slede.

 

Skupljači i skupljačice loptica se takođe posebno brižno biraju. Pripreme traju nedeljama, a od prilike svako treće dete prođe te pripreme i učestvuje na Vimbldonu. Najviše titula u muškoj konkurenciji imaju Pit Sampras i Rodžer Federer, po sedam, a kod dama Martina Navratilova, devet.
NAŠA IZDANJA

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .