Medijske inicijative

List Danas nepoželjan sboru trubača u Guči

caption test

MediaSfera

 

 

 

List Danas neće više dodeljivati nagradu „Od zlata jabuka – profesor Miodrag Vasiljević“ na Dragačevskom saboru trubača u Guči, a o toj odluci pismeno je redakciju obavestio Jovan Kovačević, v.d. direktora Kulturnog centra opštine Lučani.
S druge strane, Večernje novosti i Ilustrovana Politika nastaviće da dodeljuju nagrade „Zlatna truba“ i „Zlatni bubanj“ kao i prethodnih godina, što nam je potvrdio i sam organizator, pa redakcija Danasa smatra da je u pitanju – politička odluka.

 

Mada list Danas od 2009. godine dodeljuje memorijalnu nagradu „Od zlata jabuka – profesor Miodrag Vasiljević“, koja u finalu Sabora trubača pripadne orkestru čije muziciranje stručni žiri oceni najizvornijim, v.d. direktora lučanskog Kulturnog centra u četvrtak je poslao dopis redakciji Danasa u kome se ne navodi jasan i konkretan razlog za odluku da je ovaj dnevni list odjedanput postao nepoželjni na najvećoj kulturno-turističkoj manifestaciji u Srbiji.

 

„Obaveštavamo vas da će na ovogodišnjem, 59. Dragačevskom saboru trubača u Guči, koji se održava od 8. do 11. avgusta, istu nagradu dodeliti i uručiti Kulturni centar opštine Lučani, organizator ovog takmičenja“ – napisao je Kovačević, navodeći na kraju pisma da je „ova ustanova zahvalna na dosadašnjem doprinosu lista Danas“ i da su „otvoreni za saradnju na način kako je saglasno definišemo“.

 

U pismu Kovačević obaveštava Dušana Mitrovića, direktora preduzeća Dan graf, izdavača Danasa, da Centar za kulturu Lučani neće otkupiti 3.000 primeraka Danasa sa specijalnim dodatkom o Saboru trubača u Guči, što su činili ranijih godina, jer to nije bilansirano finansijskim planom za ovu godinu i ne spada u poslove te institucije.

 

U želji da razjasne razloge ove iznenadne odluke novinari Danasa razgovarali su sa direktorom Kovačevićem ali on je odbio da da zvaničnu izjavu insistirajući da „tu nema nikakve priče“, „da nema razloga da mi pišemo o tome i objašnjavamo našim čitaocima zašto više ne dodeljujemo pomenutu nagradu, jer je to prosto njegova odluka „pošto mu je bilo lakše da sam dodeli tu nagradu“.

 

Kovačević je potvrdio i da će Večernje novosti i Ilustrovana politika nastaviti sa dodelom svojih nagrada, ali on tvrdi da „to nema veze sa politikom“ i „nema reči o bilo kakvom pritisku“ da se od svih medija baš Danas isključi sa Sabora.

 

Redakcija Danasa je iznenađena odlukom v. d. direktora Kulturnog centra Lučani, zato što je saradnja svih prethodnih devet godina između poslovodstva Danasa i opštinske uprave u Lučanima bila veoma dobra i prijateljska. Imajući u vidu da je od svih medija koji se pojavljuju kao medijski sponzori i darodavci priznanja na Saboru u Guči „nepoželjan“ samo list Danas, „ne možemo a da se ne otmemo utisku da je u pitanju odluka koja je doneta po nečijoj političkoj direktivi“, piše Danas.

 

„Pitamo se: da li nekome nije odgovaralo da se predstavnik lista Danas, kao prethodnih godina, pojavi u direktnom televizijskom prenosu finalne večeri Dragačevskog sabora i dodeli priznanje nagrađenom orkestru ili da se logo našeg lista pojavljuje među medijskim sponzorima na najvećoj srpskoj turističkoj manifestaciji ili pak, da kao i svake godine, nekoliko hiljada primeraka lista Danas bude podeljeno gostima Sabora?

 

Tek, sigurni smo da kampanja koju vlast i predsednik Srbije vode protiv našeg lista pokazuje rezultate, zato što smo označeni kao „neprijateljski“ medij, što je uticalo i na opštinsku vlast u Lučanima sa kojom je, kao što rekosmo, saradnja bila vrlo profesionalna i lišena svakog vida politike. Treba podsetiti da je list Danas u poslednjih nekoliko godina već „doživeo“ da mnoga javna preduzeća i opštine u Srbiji raskidaju, pod političkim pritiskom, dugogodišnju saradnju sa našim listom“, pita se Danas.

 

Sećanje na čuvenog etnomuzikologa

 

Nagradu „Od zlata jabuka – profesor Miodrag Vasiljević“ pre Danasa su dodeljivali Radio Beograd i dnevni list Politika, ali su sami odustali od dodele te nagrade, pa je pre 10 godina tadašnji direktor Centra za kulturu u Guči Adam Tadić ponudio Danasu da kao ugledan list sa nacionalnom pokrivenošću preuzme ovo memorijalno priznanje koje se dodeljuje u znak sećanja na čuvenog etnomuzikologa i pedagoga sa Muzičke akademije Miodraga Vasiljevića.

 

Već viđeno na „Nušićijadi“ u Ivanjici

 

Već je viđena praksa da lokalne vlasti pokušavaju da se udalje od svakoga ko nije pristalica politike aktuelne vlasti, podseća i Vera Jovanović iz udruženja građana KudeS, kojima se nešto slično desilo prošle godine sa organizacijom manifestacije „Nušićijada“ u Ivanjici.

 

– Simptomatično je da se nepoželjnim proglašava svako ko odudara i ne podržava vlast, mi završavamo na marginama jer se sve previše politizuje. Meni se činilo potpuno neverovatno da politika može da ima toliko uticaja, ali više me ništa ne iznenađuje. Pa ni to što su isključili jedan objektivan mediji, koji nikakvu „reputacionu“ štetu ne bi mogao da im nanese svojim prisustvom, zaključuje Jovanović. Ona podseća da je KudeS podneo tužbu za zaštitu koncepta i žiga „Nušićijade“ protiv ivanjičkih vlasti nakon što su ih prošle godine „proterali“ sa festivala.

 

Na kraju su organizovane dve „Nušićijade“, ona regularna koju je preuzela opština, i ona „prognana“ koju su vodili entuzijasti i aktivisti. Kako najavljuju iz KudeS-a, „prognana, a slobodna“ Nušićijada održaće se i ove godine.

 

Izvor: Danas

 

 

 

Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .