Medijske inicijative

Uroš Marković iskoristio je sve jutarnje programe da sa bazena prozove Vesić Gorana (VIDEO)

MediaSfera

 

 

 

Uroš Marković iz Sportskog centra “Milan Gale Muškatirović” postao je zvezda društvenih mreža, pošto je gostujući na dva jutarnja programa prozvao zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i pretvorio ih u priloge o slobodi medija.
Televizijska uključenja sa bazena Milan Gale Muškatirović na beogradskoj opštini Stari Grad, nizala su se od ranog jutra.

 

Prvo je na TV Pink govorio o pogodnostima koje bazen na Dorćolu pruža, da bi onda izgovorio rečenicu:

 

“Ali postoji jedan problem, ukoliko Vesić Goran otme sportski centar…”, nije uspeo da završi rečenicu.

 

Usledio je drugi pokušaj, posle insistiranja novinarke da se vrate na to kako bazen funkcioniše.

 

“Bazen dobro funkcioniše, imamo dosta posetilaca… ali to će trajati sve dok Vesić Goran ne otme…”, ponovo je prekinut Marković.

 

 

Četiri sata kasnije ista scena desila se  i na RTS-u.

 

 

 

 

„Nemamo pravo da pričamo o broju ljudi koji dolaze na bazen i o besplatnim ležaljkama, u trenutku kada Vesić Goran želi da otme ovaj sportski centar …“

 

Novinarka RTS: Jaooo, pa nemojte tooo da pričate. Čekajte, čekajte, ajde da pričamo lepo o bazenu.

 

Inspirisana sa ova dva uključenja na bazen je stigla i ekipa Televizije N1.

 

N1: Kolike su cene na bazenima?

 

Marković: Cene su 250 radnim danima i 300 dinara vikendom. Građani su navikli da je ovde najjeftiniji bazen, ali ono što je važno jeste da Vesić Goran pokušava da otme i zatvori bazen…

 

N1: Nećemo o tome, jel treba sada da završim program?

 

Marković: Zašto? Jer ne sme da se čuje?

 

N1: Učinilo mi se da ste već navikli, dešava Vam se treći put od jutros.

 

Marković: Evo vidite zatekli ste me malo, očigledno se nisam bio dovoljno navikao.

 

Bio je zatečen i jutros kada prekidanje nije bilo šala. Uroš Marković za N1 kaže da novinarke sa Pinka i RTS nisu samoinicijativno odlučile čije ime ne sme da se spomene.

 

„Obe koleinice kada sam izgovorio ime zamenika gradonačelnika dobijaju, čuo sam jasno, budući da su bile blizu mene, jasno na slušalicu iz režije da treba da prekinu uključenje“, objašnjava Marković.

 

A šta je to predstavnik opštine Stari Grad, gde je opozicija na vlasti, hteo da kaže na nacionalnim frekvencijama?

 

„Hteo sam da priču o sportskom centru iskoristim da ukažem na ono što se ovde dešava, a to je otimačina sportskog centra, koje je samo kulminacija onoga što je oduzeto opštini Stari Grad u poslednjem periodu, a to je drastično smanjenje nadležnosti, budžeta, otimanje poslovnog prostora. sve je to kazna za Starograđane, odnosno sve one koji nisu glasali za Srpsku naprednu stranku“, rekao je Marković za N1.

 

Ovo je bila prilika da se vidi kako cenzura i autocenzura izgledaju uživo, kažu u Nezavisnom udruženju novinara Srbije.

 

„Na našim televizijama sa nacionalnom frekvencijom ima mnogo ružnih reči koje odu u etar, izazivanje rasne, verske netrpeljivosti, ali tada novinari uglavnom ne reaguju, a ovde vidimo da na pomen nekog iz vlasti automatski se reaguje i prekida se program. To se pre svega odnosi na RTS koji već dugo planira da bude Javni servis, ali očigledno ne uspeva, međutim i komercijalne televizije koje koriste nacionalnu frekvenciju moraju da izveštavaju o stvarima koje su od javnog interesa“, rekao je predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

 

NUNS podseća da se u medijima danima spekuliše o nameri vlasti Beograda da od gradske opštine Stari Grad kao osnivača preuzmu upravljanje Sportskim centrom „Milan Gale Muškatirović“, te da je reč o pravu javnosti da bude potpuno informisana o temi koja jeste u interesu građana.

 

Izvor: Nedeljnik, N1

 
NAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .