Vruće teme

U sredu sastanak građana sa ministarkom Mihajlović zbog seče stabala na Košutnjaku

MediaSfera

 

 

Građani koji se protive seči stabala na Košutnjaku u Beogradu dobili su danas su od Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture odgovor u veoma kratkom roku za radni sastanak, koji popočinje u u sredu, 3. jula u 9 časova u zgradi ministarstva.
Ispunjeni su svi zahtevani uslovi za sastanak sa građanima među kojima je glavni bio da se ceo tok snima, vodi zapisnik i da se sačini transkript.

 

„Čuvari“ Košutnjaka predali su juče Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture zahtev da se hitno obustave svi građevinski radovi na Košutnjaku, kao i da se ministarka Zorana Mihajović satane sa njima. Građani su od Ministarstva zatražili da im se dostavi transkript sa sednice Vlade na kojoj je odlučeno da se, kako kažu, devastira Košutnjak. Građani kažu da nemaju ništa protiv izgradnje dvorane za sportske aktivnosti, ali smatraju da Košutnjak nije jedino mesto na kome zgrada za takav sadržaj može da se podigne.

 

„Građani nisu protiv izgradnje hale za sportiste, ali jesu protiv da se sagradi u najlepšem delu Košutnjaka, koji je namenjen građanima, porodicama za šetnju. Potrebno je pedeset godina da se formira to zelenilo, a neko je odlučio da bagerom, buldožerom dođe uveče i to devastira. Ovo je poslednji put da Beograd treba da trpi takvo divljaštvo“, rekao je jedan od „čuvara“ Košutnjaka, Dejan Jovanović.

 

Podsetimo seča stabala je počela 18. juna, a ispostavilo se da je razlog raščišćavanje terena, kao bi se izgradila sportska dvorana, čiji je investitor Zavod za sport Republike Srbije, a za šta je Vlada Srbije izdvojila 12 miliona evra iz budžeta.

 

U svom saopštenju od 28. juna Vlada Republike Srbije saopštila je da projekat izgradnje multifunkcionalne sportske dvorane na Košutnjaku neće ni na koji način izmeniti prirodni ambijent u kojem će biti smeštena, već će budući nacionalni trening centar za šest sportova činiti jedinstvenu i skladnu celinu sa okolnim terenom i vegetacijom:

 

„Razumemo zabrinutost građana Čukarice da će prilikom izgradnje sportskog kompleksa biti narušen prirodni ambijent, ali ovim putem želimo da ih uverimo da ćemo se ponašati odgovorno, u skladu sa ekološkim standardima koje poznaje moderan svet.

 

Prilikom pripreme terena za izgradnju biće neophodno uklanjanje određenog broja starih i osušenih stabala, a njihov sadašnji broj će u neposrednoj okolini budućeg sportskog centra biti udvostručen.

 

Pored toga, na budućem objektu je predviđena instalacija „zelenog krova“ površine veće od 6.000 kvadratnih metara, skoro 11.000 kvadratnih metara nove trave će biti posejano u okolini, a oko 1.000 kvadrata tepih trave položeno u žardinjerama.

 

Takođe, oko svih saobraćajnica i staza u okolini biće posut malč od borove kore, na površini od oko 800 kvadratnih metara.

 

Buduća multifunkcionalna dvorana na Košutnjaku namenjena je borilačkim sportovima i biće dom rvačima, džudistima, karatistima i tekvondoistima, a koristiće je i strelјački i penjački savez.

 

Taj objekat će omogućiti da pomenute sportske discipline imaju autonomne sadržaje neophodne za obavlјanje trenažnog procesa na visokom nivou i uz korišćenje zajedničkih sadržaja u okviru objekta (administracija, zona za relaksaciju, glavna teretana, sportska sala za takmičenja i sportove sa loptom).

 

Izgradnjom objekta želimo da našim sportistima pružimo vrhunske uslove za profesionalni razvoj, kakve imaju njihove kolege u zemlјama sa većim brojem evropskih, svetskih i olimpijskih odličja od naše.

 

Verujemo da će po završetku izgradnje njenu prednost i značaj prepoznati i građani, što kroz jaču afirmaciju individualnih sportova po kojima naša zemlјa nije bila toliko prepoznavana kao kada je reč o timskim, što kroz primer da smo i uslovima izgradnje objekta u neposrednoj okolini autentičnog prirodnog ambijenta sposobni da vodimo računa o životnoj sredini, učinimo je lepšom i kao takvu je ostavimo generacijama koje dolaze“ navodi se u saopštenju.

 

Izvor: N1, Petlovo brdo, Vlada Republike Srbije
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .