Vruće teme

Stepenice na Kalemegdanu i dalje autentičnog izgleda

MediaSfera

 

 

Rekonstrukcija Velikog stepeništa na Beogradskoj tvrđavi polako se privodi kraju. Nadležni ističu da će sačuvati autentičan izgled i ujedno biti bezbednije, prenosi portal B92.
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je objasnio da je rekonstrukcija Velikog stepeništa bila neophodna, zbog mnogobrojnih pukotina i krupnih komada koji nedostaju, a pre svega zbog bezbednosti za posetioce, o kojoj svedoče i mnogobrojne prijave upućene od strane građana i inspekcije.

 

Napominje da je reč o obimnim radovima, za koje je Grad izdvojio 14,5 milona dinara. Rekonstrukcija i restauracija Velikog stepeništa Savskog šetališta se izvodi na osnovu projekta koji je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Investitor radova je JP „Beogradska tvrđava”.

 

Radovi na rekonstrukciji i restauraciji obuhvatali su zamenu završne obloge stepeništa, restauraciju kamene ograde, potpornog zida i kamene figure lava. Kamen koji je upotrebljen je crnogorski iz Danilovgrada koji je boljih fizičko-mehaničkih svojstava i najsličnijeg izgleda kamenu sa Brača kojim je stepenište bilo obloženo. Kamena ograda stepeništa je očišćena, sanirane su pukotine i šupljine i zamenjeni nedostajući stubići. Ograda je dobila kamene žardinjera koje su izrađene od kamena peščara prema originalnom arhivskom projektu i postavljene na mesta na kojima su nekada i stajale, čime je stepeništu vraćen autentičan izgled – kaže gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić za portal B92.

 

Iako su stepenice renovirane, ograda je ostala znatno tamnije boje, pa to dodatno pravi utisak da je novi kamen “prekrečen belilom”. Gordana Milošević Jevtić, profesorka na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, kaže za BBC na srpskom da se ovo često dešava: „Postoji mogućnost da, iako nama neki rekonstruisan objekat ili spomenik deluje blještavo i preterano beo, oko laika može da zavara. Tako se, na primer, dogodilo da – kada su očistili Belog anđela u Mileševi – ljudima se nije svideo jer su navikli na staru boju.

 

Stepenište jeste dosta belje nego ostatak Kalemegdana, pogotovo novi deo, a boja se ne čini odgovarajuća. Ipak, često se događa i postoji mogućnost da, iako nama neki rekonstruisan objekat ili spomenik deluje blještavo i preterano beo, oko laika može da zavara. Kamen nakon stajanja dobija patinu, menja boju, potamni, liči na fleke, a građani se često naviknu na stari izgled pa im je novi čudan.“

 

Malo i Veliko Stepenište

Do uređenja ovog dela tvrđave došlo je tokom obimnih radova u parku Kalemegdan nakon Prvog svetskog rata. Prilikom bombardovanja 1941. oštećen je i Kalemegdan, a najlošije su prošla upravo dekorativna stepeništa. Pretpostavlja se da je Veliko stepenište obnovljeno tokom rata, ali u veoma pojednostavljenoj formi u odnosu na prvobitnu.

 

Prvi objekat parkovske arhitekture u Beogradu su Male stepenice prema Pariskoj ulici, nastale u prvoj deceniji 20. veka po projektu Jelisavete Načić, prve žene arhitekte u Srbiji. U blizini stepeništa nalazi se dekorativna česma nastala u istom periodu.

 

Pre Prvog svetskog rata Kalemegdanski park se završavao na mestu gde se danas nalazi Veliko stepenište. Zemljište iza te tačke je sve do 1929. godine bio neuređen i zapušten prostor, sa čijim se uređenjem započinje izgradnjom Velikog stepeništa, koje predstavlja najmonumentalniji parkovski motiv Kalemegdana. Idejni projekat je autorsko delo Aleksandra Krstića, tadašnjeg šefa Odseka za parkove. Sa uređenim cvetnim parterom, pogledom na zidine tvrđave i Pobednika sa jedne i pogledom na ušće sa druge strane, to je danas jedan od najlepših delova Kalemegdana.

 

Dve sanacije

 

Poslednja sanacija velikog stepeništa rađena je 2006. godine, i tom prilikom su korišćeni veštački kamen nepoznatog sastava i zakrpe. Takav metod sanacije ubrzo je pokazao svoje loše strane, i na stepeništu su se pojavila još veća oštećenja. Stanje gazišta pre rekonstrukcije bilo je takvo da je svako gazište imalo mnogobrojne pukotine, a nedostajali su i veliki komadi. Pre tačno 30 godina, 1989. godine u potpunosti su zamenjene obloge stepeništa i ograda.

 

– Ni prethodno stepenište nije bilo originalno, već replika onog iz 1928. Naime, osamdesetih godina prošlog veka proradilo je klizište i Veliko stepenište se u potpunosti urušilo, s obzirom na to da je bilo položeno na zemljanu podlogu. Tada su urađena kompletno nova gazišta i nova ograda od bračkog krečnjaka. Međutim, vreme je pokazalo da je taj materijal potpuno neadekvatan za klimatske uslove Beograda i već nakon 20 godina se usled mraza razlistao – objasnili su iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

 

Na početku radova u martu, na društvenim mrežama pojavljivale su se slike razbijenog stepeništa, što je izazvalo pažnju javnosti, međutim iz Beogradske tvrđave još tada je nadeveno „niko nije razlupao stepenice, već da se radi rekonstrukcija” i da će stepenice, koje su bile u lošem stanju, sačuvati autentičan izgled.
NAŠA IZDANJA

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .