Lifestyle

Nije sunce uvek krivo: Najčešće greške koje pravimo leti

MediaSfera

 

 

Foto: Pixabay

 

 

U letnjim mesecima koža je izložena brojnim nepovoljnim uticajima sunca, morske vode, hlora iz bazena, vetra, pa joj moramo posvetiti znatno više brige i nege nego inače.
Promene koje mogu da nastanu kreću se od potpuno bezazlenih, pa sve do onih koje zahtevaju ozbiljno lečenje. Kod nekih osoba može da se javi i alergija na sunce koja se manifestuje crvenilom i svrabom. Ako je koža pravilno hranjena i hidrirana tokom cele godine, podneće susret sa suncem bez neželjenih posledica. Isto važi i za telo. Ali dok je za telo dovoljan kozmetički proizvod koji se svakodnevno nanosi nakon tuširanja, lice leti zahteva posebne tretmane. Osim dnevne kreme sa velikim procentom vlage i UV zaštitom, neophodna je i maska, barem dva puta nedeljno. Uz to, i dnevna krema, koju nanosite kad ne idete na plažu, mora da sadrži UV filtere.

 

Visoka temperatura i UV zraci utiču destruktivno  na ćelije ljudskog organzma, kožu, sve vrste kozmetičkih preparata.U takvim uslovima treba biti veoma obazriv. Ali to ne znači da se koža, kosa, nokti ne mogu negovati i ukrašavati. Naprotiv, uveče koži treba pružiti puno hranljivih i anti-age supstanci. Ako se izlazi na sunce, tu nema dileme, koža treba da bude što čistija i zaštićena. Kada im se na koži pojavi osip ili crvenilo, većina ljudi prvo pomisli da su alergični na sunce. Međutim, sunce nije jedini krivac za letne alergije. Često podcenjujemo ulogu sadržaja parfema, dezodoransa i krema koji povećavaju osetljivost na UV zrake.

 

Kako da  izaberete zaštitnu kremu

 

Svrha primene preparata za zaštitu od sunca je da spreče ili umanje štetne efekte UV zračenja na kožu i kosu. Najbolja strategija je nošenje šešira, i odeće, kao i ne izlaganje kože sunčevom zračenju. Dobro formulisani preparati za zaštitu od sunca su višefunkcionalni proizvodi koji sadrže: Dozvoljene, efikasne UV apsorbere ili fizičke blokatore Hidratišu kožu  Štite od oksidativnog stresa i imaju opšti anti-age efekat. Mogu biti u različitim kozmetološkim formulacijama kao što su ulje, krema, emulzija, losion, gel sprj i slično. Izbor zavisi od afiniteta osobe a ako se primete neku iritaciju ili preosetljivost, treba menjati.

 

Sredstva za samotamnjenje i zaštitu od sunca

 

Samotamnjenje –  preplanula put bez sunčanja. Aktivna supstanca je dihidroksi keton ili aceton koji sa amino-kiselinama kože gradi kompleks na sličan način kao melanin. Sredstva za samotamnjenje nisu zaštita od UV zraka, mada danas na tržištu postoje kombinovani preparati. DHA ( dihidroksi-aceton) je uspešno u upotrebi za samopotamnjivanje preko 40 godina.U toku ovog vremena, nisu opisani neželjeni efekti i njegov značaj je stalno rastao, naročito kako su rasla saznanja o akutnom i hroničnom oštećenju kože koje izaziva izloženost suncu.

 

 

Lak za kosu i lak za nokte

 

Nema dileme da sunčevi zraci deluju štetno i na kosu i nokte. Dlaka se suši, lomi, cepa, nokti se lome i listaju. Danas postoje zaštitna sredstva u spreju koja treba koristiti kada smo bez šešira ili kačketa izloženi suncu. Lakovi za nokte mogu biti zaštita ali  mnogi preparati za nadogradnju noktiju predstavljaju opasnost i oštećenje nokatne ploče.

 

Sredstva protiv akni

 

Najčešće sadrže supstance koje na suncu ostavljaju fleke, što ne znači da se akne leti ne leče. Treba slediti uputstva lekara a danju, na suncu koristiti, blage emulzije, npr sa alojom,  koja ima blago dezinfekcioni i anti UV efekat.

 

 

Kreme za depilaciju

 

Nesumnjivo su agresivne i na suncu bi izazivale neželjene reakcije. Međutim do toga ne bi uopšte trebalo da dođe ako se procedura depilacije vrši po dobroj kozmetološkoj praksi

 

Boje za kosu

 

Bojena kosa je manje otporna na negativno dejstvo sunca nego nefarbana. To je danas retko a i kvalitetne boje, sa pakovanjima uz stručnu upotrebu daju lepo obojenu, neoštećenu kosu.

 

 

Parfemi

 

Nikako na koži, na suncu jer ostavljaju fleke. Parfemi bez alkohola su naročito preporučljivi za leto jer su posebno laki i koža ih dobro podnosi i kad je izložena suncu. Neke od najpopularnijih letnjih aroma su zelenih krastavaca, grejpfruta, ljiljana i ljubičice. Idealna mesta za nanošenje parfema članak ruke, vrat, a za žene i kosa. Ne preporučuje se prskanje parfema preko odeće jer ostaci mirisi mogu duže vreme da se zadrže na njoj, što nije poželjno ukoliko osoba menja parfem prema raspoloženju i prilici pa se neplanirano mešaju različite mirisne note.

 

 

Zaštita od sunca i kreme protiv bora

 

Sve antirid, anti-age i nutritivne kreme sadrže više bioaktivnih supstanci koje na suncu gube aktivnost, degradiraju se i izazivaju reakcije preosetljivosti. Sve te supstance su stalno neophodne i treba ih koristiti na dobro očišćenu kožu u vreme kada ne postoji negativan uticaj sunca. postoje dnevne kreme koje sadrže zaštitu protiv UVA i UVB zraka i  neke hidratišuće i aktivne sastojke koji se mešusobno podnose i deluju kao pozitivan kompleks na koži.
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .