Medijske inicijative

Počelo prikupljanje potpisa da se ograniče rijaliti programa

MediaSfera

 

 

Na ulicama Beograda i još 10 gradova  u nedelju je počelo potpisivanje peticije za ograničenje emitovanja rijaliti programa. Akciju sprovode Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i inicijativa „Srbija u pokretu“ u okviru kampanje “U ime kulture”.  Cilj je da za sedam dana prikupe 30 hiljada potpisa kako bi skupština uzela u razmatranje izmene Zakona o elektronskim medijima.
U saopštenju organizatora navodi se da su se na ovaj korak odlučili jer  je“REM”  odbacio prijavu za vađenje pištolja i nasilničko ponašanje u rijalitiju Parovi na TV HAPPY, iako je promovisanje nasilja jasno zabranjeno i kažnjivo Zakonom o elektronskim medijima. Takođe u zakonom predviđenom roku nije dostavio informacije od javnog značaja da li je za podzakonske akte koje je doneo postojala saglasnost Ministarstva kulture i informisanja iz čega proističe sumnja da su svi podzakonski akti REM-a neustavni i nezakoniti.

 

„Baka Milanka (70) gledala Parove, pa od nervoze završila u bolnici: Doktor morao napismeno da joj zabrani rijaliti“ – zvuči tabloidno, ali je vest o baki ljubiteljki rijalitija utemeljena na izveštaju lekara specijaliste. Jasan je bio doktor: „Parovi“ donose štetu bakinom zdravlju.

 

Da rijaliti programi štete i deci, ali i mentalnom zdravlju cele Srbije – ubeđeni su u Udruženju za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i inicijatii „Srbija u pokretu“. Zato su krenuli su u borbu protiv rijalitija – potpisima.

 

„Sutradan kada nečije dete dođe iz škole, zato što ga je dve godine stariji vršnjak ili vršnjakinja pretukla, vukla po podu, dok su se deca smejala, deca su taj obrazac ponašanja mogla da vide na rijaliti programu“, kaže Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

 

 

Peticijom zato traže izmenu Zakona o elektronskim medijima. I to da se ukine emitovanje rijalitija uživo, da ga dnevno bude samo tri sata, ali i da se propiše po pola sata dnevno kulturnog programa za decu i tinejdžere.

 

„Budući da REM očigledno nema institucionalne i personalne kapacitete da poštuje zakon, sa slobodnom ocenom mi ćemo propisati tačne limite da ne bismo imali nikakvu dilemu“, dodaje Manojlović.

 

Doduše i aktuelni Zakon o elektronskim medijima je jasan, premda nedovoljno precizan. Akt emiterima propisuje dužnost da ne prikazuju program koji ističe nasilje i zloupotrebljava lakovernost gledalaca. Ukoliko to ipak čine – medijima sleduju kazne – opomena, upozorenje, zabrana emitovanja, čak i oduzimanje dozvode.

 

Ipak, Regulatorno telo za elektronske medije na te mehanizme žmuri.

 

I dok se u Srbiji nižu potpisi koji bi trebalo da ukrote Regulatorno telo za elektronske medije, to telo u Crnoj Gori je ove godine stavilo katanac na srpske rijalitije. U komšijskoj državi su preko dana „Zadruga“ i „Parovi“ zaključani, pa ih zainteresovani mogu gledati samo ukoliko znaju šifru.

 

Akcija traje do 29. juna.

 

Izvor: N1
Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .