tech/web

Puštena u rad prva 5G bazna stanica u Srbiji

MediaSfera

 

Kompanija Telenor pustila je juče u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu u rad prvu 5G baznu stanicu u Srbiji koju će moći da koriste domaće i strane kompanije, startap kompanije i studenti tehničkih fakulteta.
Reč je o 5G eksperimentalnom okruženju, zahvaljujući kome će 5G bazna stanica za sada biti dostupna samo u NTP-u, a kako kažu predstavnici Telenor-a, plan je da za oko godinu dana usluga bude komercijalizovana. Peta generacija mobilnog interneta praktično donosi višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost i kapacitete i skoro potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka.

 

Brzine koje nudi su do 10 do 100 puta veće od trenutno dostupnih, a očekuje se da će najveću primenu imati u automatizaciji i kontroli proizvodnih procesa, medicini, komunalnim usluga, poljoprivrednoj i automobilskoj industriji. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da činjenica da Srbija sada ima 5G testno okruženje predstavlja još jedan korak napred, koji Srbiju pozicionira na digitalnoj mapi Evrope i sveta.

 

Peta generacija (5G) mobilnog interneta donosi višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost i kapacitete i gotovo potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka. Nova era zauzeće mesto postojeće 4G mreže i omogućiti telefonima takvu brzinu da će za skidanje filma biti potrebno nekoliko sekundi, a promene će biti osetne i na polju video-igara, sporta i kupovine.

 

Tokom puštanja u rad 5G mreže rečeno je da će ta mreža imati najveću primenu u automatizaciji i kontroli proizvodnih procesa, medicini, komunalnim uslugama, poljoprivrednoj i automobilskoj industriji.

 

Generalni direktor Telenora u Srbiji Majk Mišel kazao je da će do komercijalne upotrebe te tehnologije doći kroz godinu dana i ocenio kao važnu odlučnost vlasti u Srbiji za fokusiranje na digitalizaciju i edukaciju.

 

„Delimo viziju Srbije kao lidera u regionu u razvoju digitalne ekonomije i inovacija. Tehnologija 5G je tehnologija budućnosti i želimo da budemo spremni za trenutak kad bude u komercijalnoj upotrebi“, kazao je Mišel. On je pozvao kompanije iz Srbije i regiona da iskoriste činjenicu da imaju 5G okruženje na raspolaganju.

 

 

Od septembra ove godine 5G mrežu koristiće i studenti Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji su prvi partneri ovog projekta.

 

Tokom puštanja u rad ove bazne stanice urađen je test brzine 5G internet mreže koji je dostigao brzinu od jednog gigabita, a testiran je preko uređaja kompanije Huawei, koja je i partner na ovom projektu.

 

Samsung je nedavno prezentovao prototipove 5G smartfona. Mnogi drugi proizvođači utrkuju se to da isprate, premda se ne očekuje da će Epl biti u prvom talasu prelaska na 5G. Analitičari predviđaju da iPhone sa novom tehnologijom neće biti dostupan do 2020. godine.

 

Ovo bi trebalo da znate:

 

Kada će stići 5G?

 

Što se korisnika pametnih telefona u SAD tiče, čini se da će 5G kod njih biti dostupan u drugom kvartalu 2019. godine. Mobilni uređaji, međutim, još uvek nisu spremni za direktnu konekciju na 5G mrežu. Andre Fuč iz kompanije AT&T Labs kaže da će prvi Samsung telefoni za 5G mrežu biti spremni u prvoj polovini 2019. Zemlje u koje će 5G stići nakon SAD su Velika Britanija, Nemačka, Švajcarska, Kina, Južna Koreja i Australija.

 

Šta je tačno 5G?

 

5G je skup tehničkih pravila koja definišu način na koji funkcionišu mobilne mreže, uključujući i radio-frekvencije, ali i na koji način će različite komponente poput kompjuterskih čipova i antena razmenjivati podatke. Da bi mogli da koriste 5G mrežu, korisnici će morati da kupe nove telefone.

 

Koliko će brza biti 5G mreža?

 

To zavisi od toga gde živite i koju bežičnu uslugu koristite. Iz Qualcomma, kompanije za proizvodnju bežičnih čipova, kažu da su testovi pokazali brzinu od 4,5 gigabita u sekundi, ali će početna brzina iznositi 1,4 gigabita, što je 20 puta brže od 4G mreže. A koliko je nova mreža zaista brza biće najočiglednije pri strimovanju video-snimaka visoke rezolucije. Skidanje filma pri toj brzini trajaće 17 sekundi, dok je sa 4G mrežom trajalo šest minuta.

 

Da li je ta brzina najvažnija?

 

Ne. Latentna brzina je još važnija. Kada izdate bilo koju komandu na telefonu, na primer – pokrenete internet pretragu, za šta je potrebno između 50 i više stotina milisekundi, 5G će smanjiti tu brzinu na svega nekoliko milisekundi. Uticaj 5G mreže proteže se i na medicinu i druge oblasti koje se sve više oslanjaju na brze konekcije.

 

Izvor: N1, Mondo, B92/MediaSfera
Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .