Vruće teme

Košutnjak: Borove seku zbog izgradnje sportske dvorane

MediaSfera

 

Foto: Budući izgled kompleksa Foto Zavod za sport i medicinu sporta

 

Posle drveća u parku „Borići“ na Petlovom brdu, i onih posečenih zbog izgradnje gondole, na red su došla stabla u Košutnjaku. Tamo već dva dana na zemlju padaju borovi zbog izgradnje sportske dvorane. Investitor je Zavod za sport Republike Srbije, a 12 miliona evra za halu izdvojila je Vlada iz budžeta.
Nova seča stabala u Košutnjaku ponovo je uznemirila sugrađane. U okviru pripreme terena za početak izgradnje multifunkcionalne dvorane, uklonjeno je više od deset borova, što je izazvalo bes kod grupe građana, koji su pre dva dana pozvali policiju da spreči seču.

 

Kako pišu „Večernje novosti“ Goran Bojović, direktor Zavoda za medicinu sporta koji je investitor projekta, policija je okupljenima dala papire na uvid, kako bi se uverili da su „sve aktivnosti u skladu sa propisima“.

 

– Nema razloga za brigu i negodovanje, ovde neće „nići“ zgrade, već multifunkcionalna dvorana, za čiju izgradnju pripremamo teren – kaže Bojović. – Biće posađeno oko 100 stabala u okviru sportskog kompleksa. Tako će biti više posađenih nego uklonjenih stabala.

 

Prema njegovim rečima, oko ograđene parcele, nedaleko od Zavoda i atletske staze, na kojoj bi uskoro trebalo da bude položen kamen temeljac za izgradnju grandiozne sportske sale vredne 12 miliona evra, postavljeno je obezbeđenje da bi radnici mogli nesmetano da rade.

 

Multifunkcionalna dvorana na Košutnjaku, za sedam sportova, površine 16.217 kvadrata, trebalo bi da bude završena za dve godine. U modernom prostoru treniraće se košarka, odbojka, rukomet, ali i borilački sportovi poput, džudoa, rvanja, karatea, tekvonda… Biće napravljena i mini-streljana, a ispred sale sagradiće se veliki parking sa 140 mesta.

 

 

Velika bura podigla se i početkom marta, kada su prvi bageri stigli u Košutnjak. Tada su pored atletske staze počeli radovi na izgradnji veštačke stene. Međutim, građani su pomislili da je reč o divljoj gradnji, te je grupa ljudi pokušala da osujeti ovaj projekat, čupajući ogradu i šarajući po betonu. Ipak, otkako je postavljena građevinska tabla, incidenata nije bilo. Radovi bi trebalo da budu gotovi do kraja meseca. Iako je prvobitno najavljeno da će ovaj projekat biti okončan u maju, kiša je omela planove graditelja i produžila rok za završetak.

 

Vrednost ove investicije je oko milion evra, a stena visoka 15 metara biće namenjena za brzinsko, težinsko i rekreativno penjanje. Sem toga, gradi se i bolder, dužine 15 metara. Obe stene je moguće demontirati i preneti na drugo mesto, kako bi sportisti mogli da treniraju i po mraku, snegu ili kiši.

 

Stena iz Bugarske

 

Iz Bugarske je stiglo 12 kamiona sa delovima za sklapanje stene, na kojoj će sportisti trenirati penjanje, kaže Goran Bojović, direktor Zavoda za sport i medicinu sporta, koji je i investitor projekta.

 

– Kostur objekta je sklopljen, ali s obzirom na to da je reč o radovima na otvorenom, morali smo da sačekamo bolje vreme – ističe Bojović. – Nadamo se da ćemo do kraja juna završiti posao i da ćemo dobiti stenu koja će biti jedinstvena u ovom delu Evrope.

 

Izvor: Večernje novosti
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .