Vruće teme

Košutnjak bez šume crnih borova: Posečena zdrava stabla, ne zna se po čijem nalogu

MediaSfera

 

Foto: Petlovo brdo/FB

 

 

Građani su u utorak uveče na Košutnjaku zatekli radnike sa kamionom koji su bez radnog naloga, plana seče i odgovornog lica vršili seču zdravih stabala crnog bora, objavljeno je na Fejsbuk stranici „Petlovo brdo“. Danas je nastavljena seča zelenila u ovom omiljenom parku i izletištu Beograđana.
Posečena su najlepša stabla crnog bora stara 50 godina – saopštila je grupa zaljubljenika u prirodu i svoj grad, okupljenih u Fejsbuk grupi Petlovo brdo. Kamion, koji je bio natovaren stablima bora, na sebi nije imao registarske tablice. Radnici su na pitanje odakle su, odgovorili – iz Sarajeva.

 

 

Policija je izašla po pozivu građana, a kako se navodi na Facebook stranici, dvojica policajaca sa Čukarice obavestili su svoje nadređene. Na Fejsbuk stranici „Petlovo brdo“ objavljen je snimak na kojem se vidi pun kamion posečenih stabala, kao i to da radnici ne znaju da odgovore na pitanja građana koji je prilikom dolaska oborio ogradu i počeo da protestuje.

 

Iz Javnog preduzeća Srbijašume za Mondo su rekli da oni ne gazduju tim delom parka, a šumarski inženjer Adiba Džudović ističe da to preduzeće planski obavlja seču u delovima Košutnjaka kojim gazduje. Nedavno su, takođe u Košutnjaku, posečena stabla, kako bi bila izgrađena sportska dvorana, kao i zid za sportsko penjanje. Kako je objavio mondo.rs, tim delom Košutnjaka upravlja Republički zavod za sport.

 

 

 

Prenosimo kompletne postove “Petlovog brda” koji emotivno objašnjava da granice bahaćenja i bezakonja u Beogradu više ne postoje.

 

Izveštaj od juče

 

Oko 19.00 smo obavešteni da je iznenada počela seča stabala, odmah smo otišli Jovana je već čekala i dalje sve vidite na snimku. Ukratko, zatekli smo veliki kamion sa prikolicom i nekoliko radnika koji su bili iznenađeni i zbunjeni, nisu pojma imali šta i za koga rade, nikakav radni nalog, planski dokument, plan seče ili bilo šta slično. Takođe nije bilo prisutno službeno lice ni JP Srbijašume a ni JKP Zelenilo Beograd. Oni su sekli odokativno „s leva na desno“ … Mi smo odmah pozvali policiju da bi sva zatečena lica bila identifikovana i vozilo za mašinama bilo zaplenjeno zbog eventualne naplate pričinjene (enormne) štete. Dvojica policajaca sa Čukarice su bila veoma profesionalna i obavestili su svoje nadređene a oni dalje tužilaštvo, čekala se neka osoba ili nešto skoro dva sata i onda je taj „neko“ telefonirao i „svi papiri su bili čisti“. Eto to je Srbija. I mogu da nastave da divljaju. Ono što je važno je da smo konstatovali da u trenutku seče nije bilo kontrolnog organa ni plana seče. Ovo sve treba narednih dana da razjasnimo, svako ko zna više o procedurama može da započne diskusiju odmah.

 

 

Kamion i prikolica su i dalje spremni za nastavak seče danas. Ako se ne skupi dovoljno dobrovoljaca neka bar neko snima kamerom i ton obavezno dok seku i dok stabla padaju, da imamo u arhivi za „onaj dan“ kada će se sve ovo lepo naplatiti. Ako se neko zatekne u tom trenutku najbolje je da snima odmah ispod ograđenog terena za mali fudbal i ograde, kameru možete provući između segmenata ograde za krupniji plan. Pa nam javite da objavimo.

 

Svako ko želi da pomogne može, neka sam kaže kako bi mogao da doprinese, trebaće nam i dobrovoljni prilozi za štampu i flajere itd … ali je prvenstveno potrebno lično prisustvo određenog dana u tačno dogovoreno vreme. Samo od brojnog stanja zavisi da li ćemo sačuvati Košutnjak. Brojno stanje … brojno stanje i stepen odlučnosti.

 

 

I na kraju jedna zanimljivost … dok smo svi čekali da se „neko“ javi (ili „ekipa“ bude uhapšena) … počelo je veliko nevreme i jak pljusak. U blizini nije bilo nikakve nadstrešnice i onda su se ove bitange koje su posekle čitavu šumu borova odlučili da se sklone ispod velikog kedra (poslednja slika) koga za sada još nisu posekli. Taj kedar im je eto ipak zatrebao. I zaštitio ih od jakog nevremena.

 

Fantomi iz Hercegovačke su i nas posetili

 

Kada dođu kamionom bez tablica, bez ikakvih papira, u šest sati uveče i krenu da seku park .. pa tu je onda sve jasno.

 

To se večeras dogodilo u našem Košutnjaku. Na prepad i noću (kako to uvek radi mafija) smo zatekli kamion sa već utovarenim posečenim stablima crnog bora. Nikakav radni nalog nisu imali. Nikakve papire i plan o seči, plus što nisu ni znali šta je to. Nije bilo prisutno ni odgovorno lice ni šumarski inspektor. Odakle su došli … tišina. Gde nose stabla … muk. Ko vas je uveo u Košutnjak … gledaju u asfalt. A najlepši deo Košutnjaka ograđen.

 

 

Zaklučak za današnju hajdučiju – Sportski centar je postao partijski plen, onda je „ekipa“ odlučila da u parku sagradi šta se njima ćefne, ogradi park i proglasi ga svoim. Zabrani čak i prolaz Beograđanima. Onda … pošto shvate da im trebaju pare „srede“ da maznu jedno 12 miliona evra da bi sagradili to što im se „javilo“. Ah da, zaboravismo … ekipa u tom svom plenu već ima i hotel (Trim), kafić, restoran, teniske terene i klub. To im je malo i hoće još. Proširuju se jer im je sve ovo malo. A da bi mogli da dođu sa svojim džipovima treba da se izgradi 207 parking mesta. Sa ulicama. I to u najlepšem delu našeg Košutnjaka.

 

Da li ste znali da ovaj deo Košutnjaka zapravo nije ni bio naš ?

 

Osim što ga otplaćujemo preko poreza i dažbina. Tada jeste naš.

 

 

 

Da li ste ikada mogli da pomislite da će Košutnjak biti ograđen.

 

Da li ste ikada mogli da pretpostavite da će ga poseći u najlepšem delu.

 

Da li ste ikada mogli da zamislite betonske nakaze u Košutnjaku.

 

Od noćas sve to imate.

 

Samo zbog toga što vas mrzi da se prošetate kad zatreba i kad vas pozovemo.

 

Ko hoće na popravni može – sutra (tj. već danas) ujutru od 08.00 pa sprečite ako vas bude dovoljno. Noćna smena je odradila svoj deo. Ako vas se skupi bar 50, dolazimo i mi ponovo.

 

Izvor: N1, Petlovo brdo/ MediaSfera

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .