Vruće teme

Osmaci protestuju u centru Beograda, traže da se PONIŠTI ZAVRŠNI ISPIT

MediaSfera

 

Foto: Ekspres.rs, Novosti, Danas

 

Testovi za malu maturu procureli su i pre samog polaganja, zbog čega je polaganje matematike odloženo za četvrtak, te su brojni nezadovoljni osmaci u 13 časova otpočeli protest pred Ministarstvom prosvete, tražeći smenu ministra Mladena Šarčevića i ukidanje male mature.

 

Nakon šetnje do zgrade Vlade, a zatim i blokade Slavije, đaci su se vratili do Ministarstva, a pošto njihov zahtev da se upišu samo na osnovu uspeha iz škole nije ispunjen, najavili su još jedan skup pred Ministarstvom za sutra u 13 sati.

 

 

Đaci su iz Nemanine ulice ušli u Kneza Miloša, u kojoj je saobraćaj nekoliko minuta bio blokiran, a nakon što su krenuli ka Skupštini, normalizovan je. Od Skupštine, osmaci su ušli u Bulevar kralja Aleksandra, u kome je saobraćaj u jednom smeru trenutno blokiran.

 

– To je strašno, u pitanju je veliki broj dece, niko im se ne obraća, niko ih ne kontroliše, sami zaustavljaju saobraćaj, policajci su tek ponegde – kaže jedna šokirana prolaznica, zabrinuta za decu.

 

Incident u Nemanjinoj

 

Nešto pre 15 časova došlo je i do incidenta u Nemanjinoj ulici, kada je vozilo koje je pokušalo da se provuče kroz masu okupljenih, naletelo na jednu osobu. Prema jednim izvorima, automobil je naleteo na devojčicu, a prema drugima, „zakačio“ je oca jednog od đaka. Ubrzo se pojavila i policija, a prema rečima očevidaca, u ovom incidentu niko nije povređen.

 

Podsetimo, osmaci su juče polagali test iz maternjeg jezika, dok je za danas bio zakazan ispit iz matematike, koji je otkazan i pomeren za četvrtak, budući da je test “procureo” na društvenim mrežama.

 

 

Osmaci koji si se okupili ispred ispred Ministarstva prosvete traže ukidanje male mature. Oni nose transparente poput „Nećemo prijemni“ i „Kradete nam budućnost“ i tvrde da su se sami organizovali.

 

Kako javljaju reporteri „Blica“, iako je obezbeđenje reklo okupljenima da se udalje, sve veći broj dece je nastavio da pristiže, zatim su prošetali do zgrade Vlade, i ponovo se vraćaju ka Ministarstvu.

 

Jajima na zgradu Ministarstva

 

Takođe, javljaju reporteri „Blica“, učenici su blokirali saobraćaj ispred Ministarstva prosvete, zgradu su gađali jajima, a zatim su pokušali i da upadnu u Ministarstvo.

 

 

Deca kažu da su skup organizovali preko društvenih mreža.

 

Kako „Blic“ saznaje na licu mesta, troje dece uspelo je da uđe u Ministarstvo prosvete, kako bi, kažu pregovarali sa nadležnima.

 

– Zahtevamo da se ukine prijemni. Osam godina smo vredno radili za svoje ocene, roditelji nam plaćali pripremne časove za prijemni koji smo planirali. Psihički smo se pripremili za to i smatramo da je nepraverdno da cela generacija ispašta i dobije teži test zbog nekoliko dece, koji su imali odgovore – kaže jedna učenica, koja očegledno smatra da će odloženi test iz matematike biti teži nego onaj koji je trebalo da rade danas.

 

Na protest su počeli da dolaze i roditelji.

 

– Decu niko nije smeo da primi, rečeno im je da nikog nema u Ministarstvu, ni pomoćnika, ni ministra. Obezbeđenje nas je zamolilo, i izvinilo se jer im je bilo neprijatno, tražili su da napišemo neku molbu, da se to zavede – rekla je jedna majka koja je došla u Nemanjinu ulicu da podrži osmake.

 

– Kombinovani je sutra. Ovo je bruka i sramota, da se deci niko ne obrati. Kada su testovi provaljeni 2013. ministar je smenjen, 1995. ministar je smenjen, očekujemo ništa manje nego smenu, mi kao roditelji – izjavila je ona.

 

Bilo je spekulacija i da je kompromitovan kombinovani test, koji će se polagati sutra, međutim iz Ministarstva prosvete dematnuju te navode.

 

Izvor: Blic

NAŠA IZDANJA

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .