Kultura

Počeo KROKODIL: Uelbek odustao od dolaska zbog aviona „Er Srbije”

MediaSfera

 

Foto: arhivska fotografija

 

Književni festival KROKODIL počeo je sinoć bez učešća glavne zvezde, francuskog pisca Mišela Uelbeka koji je nakon drame u avionu Er Srbija odustao od dolaska u Srbiju.
Jedan od najprovokativnijih pisaca današnjice je trebalo da govori o sebi, svom stvaralaštvu i svom kompleksnom odnosu s Francuskom. Uelbek je, inače, pre četiri godine objavio roman „Pokoravanje“, koji je Francuskoj prognozirao islamsku budućnost. Tada se dogodio napad na satirični list Šarli ebdo, a baš on je bio na naslovnoj strani. Najnoviji roman „Serotonin“ objavljen je u jeku protesta „žutih prsluka“ u Francuskoj, a štampa je pisala kako je on to sve predvideo.

 

Direktor KROKODIL-a Vladimir Arsenijević  se na početku večeri obratio prisutnima u prepunoj velikoj sali Kombank dvorane sa obaveštenjem da je Mišel Uelbek odustao od dolaska u Srbiju zbog curenja goriva u avionu „Er Srbije”, na liniji JU 315 iz Pariza za Beograd, zbog mirisa tog goriva i zbog panike koja je nastala među putnicima.

 

Uelbek je u mejlu organizatorima naveo da zaista nema želju da leti avionom u ovom trenutku. „Treba otkazati. U datim okolnostima ne može se baš čestitati Er Srbiji i nadam se da će vam barem nadoknditi troškove. To je najmanje što mogu da učine. Zaista mi je žao zbog svega ovoga, ali sebi kažem da je moglo da se završi i gore“.

 

U mejlu upućenom publici KROKODIL-a, odnosno ljubiteljima njegove književnosti, francuski pisac je napisao:

 

„Dobili smo nekoliko uelbekovštine u svemu ovome. Bila bi to duga priča, kao scena iz romana, ali ja ću ukratko. Jedna žana se prva pobunila.Ne znam da li je Srpkinja ili Francuskinja. Rekla je upravo ono što sam ja želeo da kažem. Već dva sata nam govorite svašta. Dobro vidim da postoji neki problem sa avionom. Ne verujem vam više, želim da siđem odmah. Ona je bila ta koja je imala hrabrosti da to kaže, ne ja. I, teško je reći kako se sada osećam. Ipak, najviše mi je žao što nisam sa vama večeras. Istovremeno, negde u sebi zadovoljan sam što sam prisustvovao toj manifestaciji pobune koja je opravdana i zdrava, i pomalo se stidim što je nisam sam poveo. Opet sam rekao sebi, kao što se često događa, da pisac po prirodi stvari prihvata pomalo suviše lako da bude u poziciji posmatrača. Dodaću i to da me iz više razloga, bez obzira što se ovde radi o sasvim drugačijoj stvari, ovo kratko sučeljavanje sa autoritetom podseća na dugu francusku epizodu žutih prsluka. Mislim da nakon prethodne, možete da pročitate i ovu poruku, kako biste objasnili situaciju public“, napisao je Uelbek.

 

Oba pisam KROKODIL je objavio na svom sajtu u celosti.

 

Puna dvorana odgovorila je negodovanjem, uzvicima i pitanjem zašto ranije nisu objavili da slavni pisac nije stigao u Beograd. Veliki broj ljudi napustio je salu besan što je uopšte kupio kartu. Posle objašnjavanja sa njima, u ime organizatora, piše Politika, novinarima se obratila Milena Berić uz najavu pokretanja tužbe protiv „Er Srbije”.

 

– Već godinu dana pregovaramo o Uelbekovom dolasku, uz opstrukcije raznih institucija. Pokušavamo da u Srbiju dovedemo jednu književnu zvezdu, on je odbio čak 43 zemlje. „Krokodil” nema ni jednog komercijalnog sponzora, a dolazak ovakvog pisca zahteva ozbiljan protokol. Zbog toga smo uveli kupovinu karata simbolične cene. Kupili smo 31. januara kartu, biznis klase, u „Er Srbiji”, let za 6. jun. Obezbedili smo VIP izlaz, VIP salon, obavestili MUP, kao i sve državne institucije o tome ko nam dolazi na festival. To sve čini naše udruženje od samo četvoro ljudi. Uelbeku smo rezervisali i vozača, za 650 evra. Uveče, 6. juna, otišli smo na aerodrom da dočekamo poznatog gosta, i tada nam je vozač saopštio da avion nije poleteo iz Pariza. Posle dva sata, zvali smo „Er Srbiju” u Parizu, oni su nam rekli da je avion zatvoren, da je dva puta točeno gorivo i da je u pitanju tehnički kvar, koji ne mogu da objasne. U ponoć je let otkazan, a putnici su prebačeni na let od 7. juna– objašnjava Milena Berić, uz napomenu da je Tanjugu javljeno da će pisac ipak sleteti toga dana, u 17. časova i 25 minuta, a da će u VIP salonu biti u 18 sati.

 

Prema rečima Milene Berić, boraveći juče na beogradskom aerodromu dobila je Uelbekov paničan imejl o tome šta se desilo, da je gorivo procurelo i da je u avionu nastao haos. U isto vreme dobila je poruku od „Er Srbije” da je pisac smešten u hotel i da je sve u redu. Dakle, dolazak se i dalje očekivao. Onda je stigla informacija iz VIP protokola da putnika ipak nema na letu.

 

– U Uelbekovom imejlu stoji i to da više nikada neće leteti avionom zbog traume koju je preživeo sa „Er Srbijom”. Sve piščeve poruke poslali smo u Francuski institut na prevod. Odluka našeg tima bila je da maksimalno transparentno objavimo skrin šotove Uelbekovih imejlova. Tako da nije bilo prostora da sve ovo saopštimo ranije, već na ovaj način – zaključila je Milena Berić, ističući da sve ovo najviše pogađa „Krokodil” kao malog organizatora iz Srbije, u zemlji koja sa ovakvom aviokompanijom nije zaslužila jednu ovako veliku književnu zvezdu.

 

Takođe, Milena Berić naglasila je da karte od 350 do 550 dinara važe za još pedeset učesnika, među kojima je svetski poznati pisac Laslo Krasnahorkai, a da bi nastup Uelbeka trajao samo pola sata. O mogućem obeštećenju onih koji su karte kupili, a nisu zadovoljni ovim ishodom, javnost će, po njenim rečima, biti obaveštena.

 

Izvor: Politika, RTS, Mondo/MediaSfera
NAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .