Vruće teme

Vučić i Dodik na Sabor SPC: Pred nama je težak period

MediaSfera

 

Foto: SPC

 

 

Predsednik Aleksandar Vučić danas je došao u Patrijaršiju na sednicu redovnog godišnjeg zasedanja Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, a na poziv patrijarha Irineja. Njega je dočekao upravo patrijarh Irinej sa vladikama, a pored njega danas su na sednici i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.
Vučić će se, u popodnevnom delu zasedanja, u 17 sati obratiti članovima Sabora, sa kojima će imati priliku da razgovara na temu aktuelne situacije u vezi sa Kosovom i Metohijom, ali i drugim pitanjima od značaja za Srbiju i srpski narod uopšte, kao i za odnose države i crkve, najavila je Pres služba predsednika. Inače, prema informacijama iz SPC, današnjem zasedanju prisustvuje i 46 episkopa iz celog sveta.

 

Inače, predsednik Vučić je juče izjavio da je ponosan što će imati priliku da prisustvuje Saboru SPC na kojem će, kako je najavio, govoriti o KiM, današnjoj poziciji Srbije i odnosu države prema crkvi, kao i da će istinama i činjenicama odgovoriti svima onima koji su tražili „njegovu anatemu i govorili najlošije stvari o njemu“.

 

On je, odgovarajući na pitanja novinara o očekivanjima od Sabora, imajući u vidu da pisanje medija da su neke vladike protiv njegovog obraćanja, naglasio da je za njega velika čast što će prisustvovati tom događaju i da je to prilika da predstavi ono što radimo i da odgovori na sve neistine: „Uopšte se neću se libiti da onima koji su tražili moju anatemu i govorili najlošije stvari o meni odgovorim, ne uvredama, nego činjenicama i da govorim o budućnosti Srbije“.

 

– Govorili smo i o odnosima Srpske i Srbije, o dobrim odnosima, jedinstvenom bukvaru za srpski etnički prostor, memorijalnom centru u Jasenovcu, kao i o važnoj stvari, da u Srbiji, a slično je i na srpskim etničkim prostorima, izgubimo 104 čoveka dnevno, jer više umre nego što se rađa. Nas je svakog dana manje za 104 čoveka i to su svari na kojima moramo da radimo. Na ovom sastanku sam govorio iskreno i otvoreno. Govorio sam i da nekada nismo bili usaglašeni sa realnošću, a da to ne sme da nam se ponovi. Čini mi se da smo se dobro razumeli, da je važno da razumemo naše različitosti, ali da poštujemo jedne druge i da verujemo da radimo u najboljem interesu za našu otadžbinu. Ovaj sastanak je bio jako važan jer crkva ima stavove koje je važno čuti – poručio je Vučić.

 

Predsednik je tom prilikom zahvalio patrijarhu Irineju na pozivu da učestvuje na Saboru i naveo da će imati mnogo volje i energije da govori o Kosovi i Metohiji, poziciji Srbije danas i odnosu države prema crkvi. Izrazio je uverenje da će njegovo prisustvo Saboru biti od značaja za dijalog i razgovor onih koji ne moraju uvek isto da misle.

 

Pritisak države na crkvu

 

Povodom pisanja medija da su neke vladike protive njegovom učešću na Saboru, Vučić kaže: „Mogu da kažem koliko je vladika sa oduševljenjem podržalo predlog patrijarha da govorim na Saboru, ali se to nije dopalo Đilasovim čaušima, pa to nisu javili medijima“.

 

Danasovi izvori u crkvenom vrhu tvrde da mnoge vladike Vučićev dolazak smatraju pritiskom države na Crkvu i njeno samostalno odlučivanje, mada se u patrijaršijskim krugovima ne isključuje mogućnost da će pojedini arhijereji iskoristiti priliku da predsedniku u lice kažu šta o tome misle.

 

Sabor koji se prošle godine dva puta zvanično izjasnio protiv priznavanja nezavisnosti i podele KiM danas bi, prema nezvaničnim najavama, trebalo da raspravlja o situaciju u južnoj srpskoj pokrajini. Spekuliše se da se na arhijereje koji se protive Vučićevom obraćanju Saboru u zasedanju vrši veliki pritisak ne samo vlasti, nego i dela Crkve koji podržava predsednika Srbije i SNS. Prema nezvaničnim saznanjima, najvećem pritisku izložen je za KiM nadležan episkop raško-prizrenski Teodosije (Šibalić).

 

Prema kanonima i Ustavu SPC, patrijarh je samo prvi među jednakima u Saboru i dužan je da se povinuje odlukama većine. Kako je naš list već pisao, patrijarhov poziv Vučiću da se obrati Saboru na početku ovogodišnjeg prolećnog zasedanja u manastiru Žiča izazvao je otpor mnogih arhijereja, koji u suštini nisu protiv razgovora sa predsednikom, ali posle završetka „crkvene skupštine“. Sabor je protekle subote radni deo nastavio u Beogradu zasedanjem njegovog Centralnog tela za dovršenje Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru i služenjem pastora njegovim ktitorima i priložnicima.

 

Izvor: Blic, Danas
NAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .