Vruće teme

Mihajlović: Nismo menjali zakone zbog gondole

MediaSfera

 

 

Izmene nekoliko zakona koje je nedavno usvojila Skupština nemaju nikakve veze sa izgradnjom gondole na Beogradskoj tvrđavi, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
„Nijedan od zakona koji je izmenjen nedavno u parlamentu nema nikakve veze sa upodobljavanjem izgradnji gondole“, rekla je Mihajlović danas nakon obilaska radova na izgradnji mosta kod Ostružnice, prenosi RTS.

 

Sve je, dodaje, urađeno u skladu sa zakonom i u skladu sa planskim aktima Beograda. Navela je da je Zakon o žičarama izmenjen da bi se uskladio sa sa evropskim standardima.

 

Insajder podseća da je nedavno po hitnom postupku izmenjen Zakon o žičarama za transport lica. Time su ministarstvima zaštite životne sredine i poljoprivrede smanjena ovlašćenja u toj oblasti, tako da Ministarstvu građevinarstva više neće biti potrebna saglasnost ta dva ministarstva u postupku propisivanja zahteva za trasu žičare, uslove za postrojenje, kao ni za proceduru propisivanja širine i visine bezbednosnog pojasa.

 

Inače, usvojenim dopunama Zakona o žičaramaomogućena je i legalizacija žičara koje nemaju upotrebnu dozvolu. Upravljač je dužan da pribavi pravnosnažnu ispravu i ispravu kojom se utvrđuje podobnost za upotrebu u skladu sa propisima kojima se uređuje legalizacija objekata, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji, preneo je nedavno Otvoreni parlament, koji je inicijativa organizacije CRTA.

 

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je 1. aprila izdalo građevinsku dozvolu kojom se odobravaju pripremni radovi na Beogradskoj tvrđavi za izgradnju gondole i to na katastarskoj parceli 64/17. Kako navode u organizaciji RERI, reč je o području arheološkog nalazišta “Antički Singidunum”.

 

Kako smo već pisali  Upravni sud u Beogradu privremeno je zaustavio pripremne radove za gradnju gondole do donošenja konačne odluke o zakonitosti dozvole nakon što je Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) tužio Ministarstvo građevinarstva i saobraćaja, koje je 1. aprila izdalo građevinsku dozvolu za pripremne radove na izgradnji žičare na jednoj parceli na Kalemegdanu.

 

Gradnji gondole u Beogradu usprotivila se gotovo celokupna stručna javnost, odnosno više od dvadesetak strukovnih udruženja, naučnih instituta i obrazovnih katedri za očuvanje kulturnog nasleđa, koji su zahtevali da se projekat obustavi. Nakon što je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture dao saglasnost za izgradnju gondole, oglasili su se konzervatori tog zavoda, koji su apelovali da se gradnja žičare na Beogradskoj tvrđavi obustavi.

 

„Sasvim sigurno ćemo se sastati sa Evropa Nostrom“

 

Upitana kako komentariše posetu delegacije najveće evropske organizacije za zaštitu kulturne baštine Evropa nostra, koja je izrazila veliku zabrinutost povodom izgradnje gondole i najavila da Beogradska tvrđava može da se nađe na listi sedam najugroženijih objekata kulturnog nasleđa, Mihajlović kaže da je delegacija tražila sastanak sa predstavnicima ministrarstva.

 

„Mi ćemo se sa njima sigurno sastati. Potpuno je normalno da svi koji su zainteresovani mogu da dođu u Vladu i Grad Beograd i da iskažu svako svoje interesovanje, ne samo oni, nego bilo ko drugi i da dobiju sve informacije vezano za planske akte i zakone“, rekla je Mihajlović.

 

Asistencija policije neophodna za rušenje nelegalnih objekata

 

Na pitanje da li se odustalo od rušenja nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu, Mihajlović je rekla da je ministarstvo izdalo rešenje za njegovo rušenje i ponovila da je asistencija policije neophodna za rušenje bilo kog nelegalnog objekta.

 

„Ni od čega nismo odustali. Mi smo izdali potrebna akta. Kada je jedanput izdato rešenje o rušenje to rešenje postoji, nema drugog, trećeg, petog, povlačenja“, kaže Mihajlović.

 

Na pitanje o nelegalnim vikendicama na Savskom nasipu, Mihajlović je rekla da je to pitanje u nadležnosti Grada Beograda.

 

„Očekujem da reaguju, ne mogu da budu svakako legalizovane. Sve što se nalazi na nasipima ne može da bude legalizovano“, rekla je Mihajlović i naglasila da je to sve zbog bezbednosti, piše RTS.

 

Izvor: RTS, Insajder/MediaSfera
Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .