Vruće teme

„Evropa Nostra“ Nakon vekova ratovanja, “Srpski Akropolj” ugrožava gondola

Foto: Aleksandar Jočić

MediaSfera

 

Foto: Media centar, Aleksandar Jočič

 

 

Predstavnici organizacije posvećene očuvanju kulturnog nasleđa „Evropa Nostra“ ocenili su da je projekat izgradnje beogradske gondole „invazivan za kulturno nasleđe“ i da ne postoje „dovoljno jasni razlozi koji se tiču turizma i saobraćaja koji bi opravdali takvu vrstu projekta“.
Na konferenciji za novinare u Beogradu, izvršni potpredsednik Evropa Nostre, Gi Klos, rekao je da izgradnja žičare prevazilazi granice lokalnog i nacionalnog nivoa, te da ona predstavlja međunarodni problem, koji se mora rešiti kroz otvoreni dijalog sa stručnom javnošću.

 

„Čitavoj delegaciji je bilo zbunjujuće i zabrinjavajuće što je projekat s jedne strane izuzetno invazivan, a s druge strane ne postoji dovoljno jasan razlog koji bi se odnosio na turizam, saobraćaj i koji bi opravdao rad na ovakvom lokalitetu“, rekao je Klos, prenosi Medija centar.

 

 

Imajući u vidu da je Srbija deo međunarodne nominacije Uneska za Rimski limes, a da je Beogradska tvrđava predviđena kao jedan od lokaliteta, Klos ističe da bi sa izgrađivanjem gondole bilo potpuno nezamislivo da Kalemegdan odgovori neophodnim zahtevima.

 

„Projekat nije izazovan samo na nacionalnom nivou, već i na evropskom i međunarodnom s obzirom na to da je Srbija deo nominacije za Uneskovu listu svetske baštine. Nezamislivo je da Beogradska tvrđava s izrađenim projektom gondole zadovolji kriterijume da se nađe na toj listi“, rekao je Klos.

 

On je kazao i da je stav organizacije da je investicija od 15 miliona evra „ogroman novac“ u odnosu na uobičajeni novac koji se u Srbiji izdvaja za turizam.

 

 

„Ovo je jedna impresivna cifra koja je neuporediva sa ulaganjem u turizam i kulturno nasleđe u Srbiji. Smatramo da je visoka za ulaganje u samo jedan projekat u centru grada“, rekao je Klos.

 

Klos je kazao da bi alternativna rešenja mogla da budu pešački most od Ušća do Kalemegdana koji bi bio u nižim dimenzijama, i premeštanje žičare na drugu lokaciju.

 

 

Evropa Nostra predlaže da se projekat izgradnje žičare preispita.

 

„Nismo ovde samo da bismo kritikovali. Spremni smo da ponudimo rešenja i da podržimo dijalog. Važno je da su stručnjaci, koji su boravili ovde prethodnih dana, pokazali volju da podrže razgovore o ovom projektu kako bi se pronašla neka od najkompatibilnijih rešenja“, rekao je Klos, dodajući da su neke od predloženih alternativa, izgradnja pešačkog mosta, umesto žičare, ili njeno premeštanje na druge lokacije koje jesu predviđene Generalnim urbanističkim planom Republike Srbije.

 

A da je problem izgradnje gondole na Beogradskoj tvrđavi ozbiljno shvaćen, govori Sneška Kvadvlih-Mihailović, generalna sekretarka Evropa Nostre, ističući da je Upravni odbor ove organizacije, jedne od najvećih u oblasti civilnog društva koja se bavi kulturnim nasleđem, odlučio da u Beograd pošalje visoku delegaciju, kako bi se na licu mesta upoznao sa situacijom na terenu.

 

“Mi smo već imali niz susreta. Imali smo važan sastanak sa predsednicom Vlade, Anom Brnabić. Istakli smo da je Beogradska tvrđava do te mere od neprocenjivog značaja za kulturno nasleđe, ne samo Srbije, već čitave Evrope, te da je nezamislivo da se takav zahvat radi na takvom jednom spomeniku kulture“, ističe Kvadvlih-Mihailović.

 

 

Ona je dodala da „nisu urađene neophodne studije o uticaju na kulturno nasleđe“.

 

„Smatramo da bi bilo neodgovorno, ukoliko bi institucije vlasti odlučile da nastave radove na ovom lokalitetu“, rekla je generalna sekretarka Evropa Nostre i dodala da su dobili uveravanja od predsednice Vlade, Ane Brnabić, da je zaštita kulturne baštine jedan od glavnih prioriteta Republike Srbije, a da ih je predsednik SANU-a, Vladimir Kostić, informisao da Srpska akademija nauka i umetnosti u potpunosti podržava kamapanju protiv izgradnje žičare.

 

“Nisu urađene neophodne studije o uticaju na kulturno nasleđe. Smatramo da bi bilo neodgovorno, ukoliko bi institucije vlasti odlučile da nastave sa radovima na ovom lokalitetu”, kazala je generalna sekretarka Evropa Nostre i dodala da su dobili uveravanja od predsednice Vlade, Ane Brnabić, da je zaštita kulturne baštine jedan od glavnih prioriteta Republike Srbije, a da ih je predsednik SANU-a, Vladimir Kostić, informisao da Srpska akademija nauka i umetnosti u potpunosti podržava kamapanju protiv izgradnje gondole.“Struka je u potpunosti ujedinjena da će ovaj projekat narušiti kulturno nasleđe Ušća i Beogradske tvrđave. Na sastancima nam nije rečeno da nismo dobro informisani i da ne znamo ništa o istoriji. Imali smo dobre razgovore i otvoren dijalog sa predsednicom Vlade. Verujemo da ima prostora za dogovor i rešenje, optimistična je Sneška Kvadvlih-Mihailović.

 

 

Predstavnici Evropa Nostre su istakli da je veoma izvesno da će Beogradska tvrđava biti nominovana na njihovoj listi sedam najugroženijih spomenika kulture u 2019. godini, te da će to biti samo jedan od brojnih koraka koji će biti preduzeti sa ciljem da se očuva kulturna baština Srbije i Evrope, rečeno je na pres konferenciji u beogradskom Medija centru.

 

O žičari Kalemegdan – Ušće

 

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je ranije da će gradska žičara s kabinama – „gondola“ preko reke Save – od tvrđave na Kalemegdanu, do parka „Ušće“ biti duga 1.000 metara, duž kojih će se putnici prevoziti u 25 kabina. Žičara bi, kako je najavljeno, trebalo da ima kapacitet od 3.000 putnika na sat, u oba smera, a vreme putovanja sa jedne obale reke na drugu bi bilo oko pet minuta.

 

Brnabić: Institucije će posvetiti punu pažnju planovima za izgradnju gondole

 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, u razgovoru sa delegacijom Evropa Nostra, da će nadležne institucije Republike Srbije posvetiti punu pažnju planovima za izgradnju gondole na Beogradskoj tvrđavi, projektu koji realizuje Grad Beograd.

 

Ona je naglasila da je Beogradska tvrđava spomenik kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, saopšteno je iz Vlade Srbije. Brnabić se zahvalila organizaciji Evropa Nostra na partnerstvu i podršci koju pruža Srbiji u očuvanju kulturnog nasleđa, a posebno na saradnji u okviru UNESKO na zaštiti kulturnog i istorijskog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

 

Na sastanku je posebno istaknut i značaj očuvanja i rekonstrukcije lokaliteta Vinča, koja se nalazi nadomak Beograda i predstavlja biser ne samo srpskog, već i evropskog arheološkog nasleđa. Brnabić je izrazila zahvalnost predstavnicima Evropa Nostre na tome što su jedna od retkih organizacija koje su u prethodnom periodu ukazivale na neophodnost rekonstrukcije lokaliteta Vinča, a što je trenutno jedan od prioriteta Vlade Srbije.

 

Predsednica vlade i delegacija Evropa Nostra saglasili su se da je posvećenost Vlade Srbije kulturi i očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa evidentna, navodi se u saopštenju.

 

To, kako se dodaje, najbolje pokazuje i činjenica da su Evropska komisija i Evropa Nostra tokom 2018. godine, od ukupno 29 nagrada za zaštitu, istraživanje i promociju kulturnog nasleđa dodeljenih u 17 zemalja sveta, Srbiji opredelili čak tri – za projekat konzervacije Tvrđave Bač i Paviljona kneza Miloša u Bukovičkoj Banji iz 1907. godine, kao i za projekat „Istraživanje i katalogizacija Državne umetničke kolekcije“ Dvorskog kompleksa na Dedinju.

 

Predstavnici te organizacije pohvalili su posvećenost premijerke Brnabić očuvanju kulturnog nasleđa i istakli da je ona jedna od rethih predsednika vlada u svetu koja je među prioritete u svom radu uvrstila i kulturu, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: Media centar, RTS

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .