Vruće teme

MAJA PAVLOVIĆ PREBAČENA U URGENTNI CENTAR

Maja Pavlovic

MediaSfera

 

 

 

Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović, koja od 15. aprila štrajkuje glađu, prebačena je  posle 19 časova u Urgentni centar u Beogradu, na zahtev njenog brata i prijatelja. Hitna pomoć prethodno je pregledala Pavlovićevu i dala joj infuziju, nakon čega su odlučili da je odvedu u Urgentni centar na dalje preglede.
Pavlović je najavila da će se sutra u 16 časova sastati sa premijerkom Anom Brnabić sa kojom će razgovarati o svojim zahtevima. Na sutrašnjem sastanku Pavlovićeva će sa Anom Brnabić razgovarati i o preostalih pet zahteva, koji se odnose na 20 sporova koje od 2015. godine vodi sa REM-om, Sokojem, OFPS-om…

 

Maja Pavlović traži da četiri zahteva budu ispunjena kako bi prekinula štrajk.

 

Račun Kanala 9 danas je deblokirala Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS). Međutim, Pavlovićeva traži i da se vrati novac koji je OFPS skinuo Kanalu 9 po presudama za koje tvrdi da su nezakonite, kao i da u svim postupcima koje vode protiv Kanala 9 OFPS i Sokoj zatraže zastoj dok se ne okončaju postupci pred Ustavnim sudom.

 

Jedan od zahteva odnosi se na vraćanje Kanala 9 u distribuciju IPTV-a Telekoma Srbije, koji je, kako se navodi u zahtevu, nezakonito odbio da emituje program ove televizije. UNS-u nije odgovoreno kada će Kanal 9 biti vraćen u mrežu IPTV-a.

 

Emisione tehnike i veze obećale su Pavlovićevoj da će produžiti sporazum sa Kanalom 9, koji je zaklјučen prošle godine, a koji ističe ovog meseca, što je bio jedan od njenih zahteva.

 

Poslednji zahtev vlasnice novosadske televizije upućen je gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, od koga zahteva da prestane da kažnjava Kanal 9 i da ovoj televiziji omogući ravnopravan pristup sredstvima na upravo raspisanom konkursu za sufinansiranje medija.

 

Vlasnica „kanala 9” nastavlja štrajk glađu

 

Vlasnica novosadskog „Kanala 9” Maja Pavlović dobila je danas obaveštenje da je Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) spremna da odblokira račun televizije, ali da neće vratiti sredstva na račun, zbog čega će ona nastaviti štrajk glađu u koji je stupila pre tri nedelje.

 

„OFPS mi je poslao mejl. Neće da nam vrate sredstva na račun već samo da ga odblokiraju i nisu znali da treba da traže zastoj u ostalim postupcima, sve do okončanja postupka pred Ustavnim sudom”, rekla je Maja Pavlović, prenosi Beta.

 

Prema njenim rečima, o tome je obaveštena članica Saveta REM-a Olivera Zekić i to se trenutno rešava.

 

„Ostaje da nam vrate sredstva, da zatraže zastoj u postupcima koje su pokrenuili protiv nas i nisu pravosnažno rešeni i ostaje ono što je Olivera Zekić iz REM-a koja je prihvatila tu nezahvalnu ulogu da bude posrednik u čitavoj ovoj situaciji, da će me kontkatirati iz Telekoma da se vratimo u sistem IPTV, ali do sada me niko nije kontaktirao. Čim se ispune i taj prvi i drugi zahtev iz onih devet koje sam poslala novinarima ja mogu da prekinem štrajk“, kaže direktorka Kanala 9 Maja Pavlović.

 

Dvadeset dva dana Maja Pavlović ne odustaje od štrajka glađu, iako je ponedeljak doneo prve odgovore. Organizacija proizvođača fonograma Srbije odblokirala je račun Kanala 9 i obavestila izvršitelje da privremeno zaustave prinudnu naplatu po osnovu druge sudske presude. Stiglo je i obećanje da će „veoma brzo“ signal Kanala 9 biti vraćen u ponudu Telekoma Srbije. Međutim, zbog izostanka konkretnih mera, ali i pozitivnog odgovora na druge zahteve, Maja Pavlović nastavlja sa štrajkom glađu.

 

Ne postoji način da se novac vrati

 

Maja Pavlović očekuje da predstavnici diskografa vrate novac koji je u međuvremenu prinudno naplaćen, kao i da se smanje tarife koje plaćaju elektronski mediji. Međutim, u organizaciji proizvođača fonograma kažu da ne postoji način da vrate novac koji je skinut sa računa po nalogu suda. Dodaju i da su tarife između svih aktera dogovorene još 2014. godine zbog čega mogu da ponude samo dogovor oko isplate dugovanja. Kažu da, iako žele, više od toga ne mogu da učine.

 

„Izvršni postupak koji je pokrenut, skinut je određeni deo sredstava, ne nešto veliki. Mi ne možemo vraćati sredstva koja su oduzeta. I eto možemo da kažemo da gospođi Pavlović nećemo u narednom periodu dok se ne sastanemo pokretati nove izvršne postupke na osnovu pravosnažnih i izvršnih odluka. Nećemo čekati unedogled da se ovaj slučaj reši i zato smo je zvali da dođe u roku od 30 dana da se dogovorimo kako da reišmo ovo pitanje“, rekao je direktor OPFS Nikola Vilotić.

 

Ponude – puka formalnost

 

I dok Vilotić tvrdi da sa preostalih 409 registrovanih elektronskih medija nemaju slične probleme, u NUNS-u kažu da su ponude koje je od te organizacije, ali i vlade Srbije, dobila Maja Pavlović – puka formalnost.

 

„Neko koči, teško je dati konkretan odgovor“, kaže Svetozar Raković, generalni sekretar NUNS-a za N1.

 

Na pitanje ove televizije na osnovu čega to tvrdi kaže: „Na osnovu toga što su obećanja data u subotu da je realno ispuniti četiri zahteva, sada imamo situaciju da imamo jedan najminorniji ispunjen, da je odblokiran račun, a sutra opet možete da ga blokirate. Ništa nije ispunjeno.”

 

Iz Fondacije za otvoreno društvo apeluju na sve aktere da budu kooperativniji i naglašavaju da problem nije samo pravni, već i politički.

 

„Ne samo u slučaju Kanala 9 već i u nekim drugim medijima kada imate kombinaciju inspekcijiskih nadzora i drugih dažbina kojima su mediji izloženi, ako vidimo neravnopravnost može se govoriti o političkim pritiscima i onemogućavanju nezavisnih medija da na adekvatan način obavljaju svoj rad“, rekao je Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo.

 

Štrajk Maje Pavlović, izvesno je, ući će i u 23. dan.

 

Izvor: RTS, Politika, Danas, N1, Espreso
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .