Medijske inicijative

Maja Pavlović posle sastanka sa REM: Nastavljam štrajk glađu

MediaSfera

 

 

Foto: Anđela Milivojević, Nedim Sejdinović, FB

 

 

Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović, koja 19 dana štrajkuje glađu, dobila je u poslepodnevnim satima poziv iz kabineta predsednice Vlade na sastanak u utorak, 7. maja, pošto je, kako je objašnjeno, premijerki potrebno vreme da napismeno dobije odgovor iz svih institucija kojima se Pavlović obraćala.
 

Ona nastavlja štrajk glađu, a noć će provesti u prostorijama opštine Stari grad, i sutra će ponovo biti ispred zgrade REM. spred REM-a su, osim Maje Pavlović, prisutni predstavnici novinarskih udruženja i predstavnici Saveza za Srbiju.

 

Nakon susreta sa Majom Pavlović u REM-u, Aleksandra Janković, članica Saveta  Regulatornog tela za elektronske medije (REM) izjavila je danas, u zajedničkom obraćanju sa vlasnicom novosadske K9 televizije Majom Pavlović koja štrajkuje glađu, da će to telo kao neka vrsta posrednika preneti njene zahteve premijerki Ani Brnabić.

 

Janković je rekla da je potrebna koordinisana akcija i brz odgovor, a da je premijerka prava adresa, kao mesto gde se objedinjuju problemi iz raznih ministarstava o kojima je govorila Pavlović.

 

 

Maja Pavlović je novinarima rekla da će nastaviti štrajk glađu i prekinuti ga tek kada se prve tačke iz njenog zahteva ispune,  koji se tiču visokih nameta koje udruženja i država nameću nezavisnim medijima. Kada su u pitanju sudske odluke Maja traži sastanak i sa predsednicom Ustavnog suda.

 

„Ja tražim samo jednu stvar – da svi postupci koji se vode pred Ustavnim sudom se reše u što kraćem roku. Ništa drugo„, ističe Pavlovićeva.

 

Prema Majinim saznanjima, sudski postupak se mesecima ne okončava, pošto je sudija zadužena za njen predmet otišla na stručno usavršavanje u Ameriku.

 

Ona je reklada je stekla utisak da su se u REM-u sa njom „razumeli“ i da im je predočila zahteve.

 

Među prva četiri zahteva su da kolektivne organizacije za zaštitu autorskih i srodnih prava OFPS povuče sva izvršenja i vrati Kanalu 9 sav novac koji su „skinuli“ po presudama, za koje tvrdi da su nezakonite. Od Ministarstva telekomunikacija traži da aneksom produže sporazum, zaključen prošle godine sa ETV na godinu dana, koji ističe ovog meseca, ali ovaj put do pravosnažnog okončanja spora pred Upravnim sudom, kako im ne bi isključili signal.

 

Pavlović kaže da od Telekoma očekuje da novosadski kanal 9 vrati na IPTV, od gradonačelnika Novog Sada i gradskih vlasti da ne budu više „šikanirani na konkursima za finansiranje medija“. Ponovila je da su je juče kontaktirali iz kabineta predsednice Vlade i da očekuje da će premijerka da je primi.

 

Na pitanje da li će obustaviti štrajk glađu, rekla je da neće i da očekuje da se njena prva četiri zahteva ispune, jer traži samo dobru volju nadležnih. Ispred REM-a nalazi se jedan bolnički krevet, jer se Pavlović ne oseća dobro zbog štrajka glađu.

 

Podršku su joj dali i predstavnici pojedinih opozicionih stranaka, među kojima su Borko Stefanovć, Marinika Tepić, Zoran Lutovac, Đorđe Vukadinović i Srđan Škoro, koji su došli ispred sedišta REM-a. Novinar Nedim Sejdinović pozvao je kolege i prijatelje iz Beograda da obiđu i podrže Maju Pavlović.

 

 

„Problem koji Maja Pavlović apostrofira na ovako dramatičan način nije samo problem Kanala 9, to je problem velikog broja novinara i medija u ovoj zemlji, zato smo hteli da kao predstavnici novinarskih i medijskih udruženja postavimo pitanje koje se tiče sistemske prirode ugrožavanja od strane REM-a i države uopšte“, kaže Nedim Sejdinović iz NDNV.

 

Maja Pavlović ulazi u 19. dan štrajka glađu jer smatra da je zbog nečinjenja državnih i pravosudnih organa ugroženo funkcionisanje tog medija. Podsetimo vlasnica i direktorka novosadske TV Kanal 9 Maja Pavlović od 15. aprila štrajkuje glađu zbog brojnih problema sa kojima se susreće ova lokalna televizija, koji su prouzrokovani pre svega nečinjenjem nadležnih državnih i pravosudnih organa.

 

To je drugi put za 11 meseci da se ona odlučila na tako radikalan potez koji može da joj ugrozi zdravlje, pa i život.

 

TV Kanal 9 pre 20 godina osnovao je njen pokojni otac, poznati novosadski novinar Nemanja Pavlović. Tadašnji Radio 5 dobio je 25. marta 1999. sliku, jer je on procenio da će NATO bombardovati RTS, čija je ekipa tada našla utočište u dvorištu TV Kanal 9.

 

Osim što je vlasnica i direktorka TV Kanal 9, Maja je i majka sina Dušana.

 

 

 

Zahtevi Maje Pavlović

 

 

Pavlović zahteva da Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) povuče sva izvršenja i vrati na račun TV Kanal 9 novac koji je skinut po rešenjima za koje direktorka te televizije tvrdi da su nezakonite. Zbog tih izvršenja račun TV Kanal 9 je trenutno u blokadi.

 

Od ministarstva pravde se traži da inicira preferencijalno rešavanje postupaka pred Upravnim i Vrhovnim kasacionim sudom u roku od mesec dana, kao i da Ustavni sud u roku od 30 dana okonča postupak koji vodi TV Kanal 9.

 

Maja Pavlović insistira da Ministarstvo telekomunikacija omogući produženje sporazuma sa JP Emisiona tehnika i veze (ETV) do pravosnažnog okončanja spora pred Upravnim sudom i da se u tom periodu ne isključuje signal TV Kanal 9.

 

Direktorka te novosadske televizije zahteva i da Ministarstvo telekomunikacija pokrene inicijativu za izmenu Pravilnika o naknadama ETV za lokalne emitere.

 

Konkurs za lokalne emitere, istakla je Pavlović, raspisan je nakon što je Srbija preuzela obavezu digitalizacije, a u konkursu nije navedena ni jedna mogućnost povećanja naknade koju su lokalni tv emiteri plaćali Regulatornoj agenciji za elektronske komunicaije (RATEL) koju je zamenila naknada koja se danas plaća ETV-u.

 

Naknada koju lokalni emiteri treba da plaćaju ETV-u, smatra Maja Pavlović, ne može biti veća od naknade koju su lokalni emiteri plaćali RATEL-u.

 

Pavlović navodi da je zahtev TV Kanal 9 za vraćanje u distribuciju kroz sistem IPTV još bez odgovora. U zahtevima se ističe da distributer, u skladu sa Zakonom o informisanju, ne sme da odbije distribuciju medija, i zato se traži od Telekoma Srbija da vrate TV kanal 9. Ugovor sa tom televizijom, kako se navodi, otkazan je jer navodno za distribuciju TV Kanala 9 u Novom Sadu nemaju tehničkih kapaciteta.

 

Maja Pavlović zahteva od Ministarstvo prosvete da pokrene inicijativa za izmenu tarifa SOKOJ – Organizacija muzičkih autora Srbije i OFPS. Ona smatra da su naknade koje se plaćaju tim organizacijama nezakonite.

 

Od Ministarstva kulture se traži da preko Regulatornog tela za elektronske medije (REM) inicira izmene Pravilnika za obračun naknada za emitovanje, odnosno naknadu za emitovanje za lokalne i regionalne TV stanice.

 

U zahtevima Maje Pavlović se upozorava Ministarstvo finansija da je TV Kanal 9 imao inspekcijsku kontrolu Poreske inspekcije 22. decembra 2015. godine u kojoj je utvrdila da je u momentu kontrole u toj televiziji bio određeni broj ljudi na obuci. Svi su imali uredne ugovore o obuci, koju je drugo pravno lice sprovodilo u prostorijama TV Kanal 9.

 

Za te ljude obračunati su TV Kanalu 9 porezi i doprinosi na zarade i već u julu 2016. godine a sredstva, kako se navodi, u iznosu od oko 300.000 dinara su prinudnom naplatom skinuta sa računa ove televizije. TV Kanal 9 je uložila žalbe, koje ne zadržavaju izvršenje i do danas po žalbi nije doneta odluka uprkos zvaničnom tumačenju Ministarstva za rad da obuka nije radni odnos i da bilo kakve naknade za vreme obuke ne predstavljaju zarade.

 

Maja Pavlović traži da se taj postupak nakon skoro četiri godine konačno okonča.

 

Jedan od zahteva upućen je i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću za koga Pavlović tvrdi da „kažnjava TV Kanal K9“ preko sistema projektnog sufinansiranja dodeljujući im minimalan uznos sredstva od 200.000 dinara godišnje. Takvim postupcima su, po oceni Pavlović, posebno na gubitku pripadnici nacionalnih manjina jer TV Kanal 9 nije u mogućnosti da sam finansira ti vrstu programa.

 

U zahtevima se navodi i da TV Kanal 9 „šikaniraju javna preduzeća i ustanove“ kojima upravljaju kadrovi Srpske napredne stranke otkazujući dugogodišnje ugovore. Na taj način, ističe Maja Pavlović, televizija se dovodi u neravnopravan položaj u odnosu na TV Delta i TV Novosadska kojima se na osnovu sličnih ugovora dodeljuju sredstva.

 

Izvor: Danas, N1, 

 
NAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .