Duhovnost

Patrijarh Irinej: Zagrlimo i one koji nas ne vole i oprostimo im

MediaSfera

 

 

 

 

Patrijarh srpski Irinej uputio je povodom predstojećeg Uskrsa Poslanicu i pozvao da po ugledu na Hrista „zagrlimo jedini druge, ne samo one koji nas vole već i neprijatelјe naše i oprostimo im kao što je Gospod nama oprostio grehe naše, rekavši: ‘Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine’”.

 

Patrijarh srpski je pozvao vernike da se u godini u kojoj srpska Crkva slavi svoj veliki jubilej, osam vekova autokefalnosti, molimo za punoću srpskog naroda, koji živi u otadžbini i u rasejanju.

 

Takođe, pozvao je vernike da se raduju Vaskrsenju Hristovom i da u lјubavi i slozi čuvaju jedinstvo svete Crkve, da nikada svoje lične ili bilo čije zemalјske interese ne pretpostavlјaju interesu Crkve Hristove, ali ni sveopštem lјudskom dobru.

 

„Sa posebnim milosrđem se danas molimo Vaskrslome Hristu Bogu da se, zastupništvom Svetoga Save, svetoga cara Lazara i svih svetih iz roda našega, vrate mir i sloboda na naše raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu kolevku i naš Jerusalim, tamo gde su najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svetske duhovne baštine”, poručio je patrijarh Irinej, prenosi Tanjug.

 

Poručio je i da raznovrsna i bezbrojna razočaranja, tuga i nezadovolјstvo obuzimaju naše duše.

 

Svuda oko nas, ukazao je, vlada nepravda i mržnja, a istina se relativizuje.

 

„Ljude vrlinskog života klevetaju i progone. To se odvija ne samo na ličnom i lokalnom planu nego i u globalnim razmerama. Svedoci smo da se danas u celom svetu osnovne hrišćanske vrednosti potiskuju u drugi plan, a čovečanstvu se negde predlažu, a negde nameću ne samo hrišćanstvu tuđi nego i njemu potpuno suprotni sistemi vrednosti”, naveo je patrijarh u Vaskršnjoj poslanici.

 

U tako izopačenom svetu, ukazao je, pravoslavni hrišćani su pozvani da svojim primerom svedoče, bližnjima i dalјnjima, pobedu života nad smrću i smisla nad besmislom.

 

„Crkva ne sme da živi samo za sebe kao zatvorena religijska zajednica, zaokuplјena samo pitanjima lične pobožnosti. Dužna je da radošću i iskustvom Vaskrsenja bude činilac mira i pomirenja, lјubavi i solidarnosti, u svecelom čovečanstvu”, naveo je poglavar SPC.

 

Irinej je pozvao verujući narod da se zapita kakva je to naša vera i da li zaista veruju da je Hristos vaskrsao iz mrtvih, te da li taj događaj ima presudne, spasonosne posledice za nas i za naš život.

 

U odgovoru na to pitanje, kaže, leže i odgovori na sve naše nevolјe, strahove i nesigurnosti, na sva naša iskušenja, moralne, društvene, nacionalne i sve druge izazove, ličnog i globalnog karaktera.

 

„Bog je sobom kao večnom lјubavlјu, svojim rukama raširenim na krstu, zagrlio sve lјude i svu tvorevinu i uselio se u nas, pun blagodati i istine…”, kaže patrijarh.

 

Citirajući Vladiku Nikolaja, koji je rekao: „Da ne postoje reči: oprosti mi! i neka ti je prosto! lјudski život bi bio potpuno nepodnošliv”, patrijarh je poručio:

 

„Oprostimo dakle jedni drugima! Pomirimo se jedni sa drugima! Zagrlimo jedni druge i hođamo svetim putem božanske lјubavi! Svedočimo lјubav i njome živimo!”, naveo je patrijarh i pozvao vernike širom vaselјene da dan Vaskrsenja prosvetle slavjem i zagrlјajem, uz tradicionalni pozdrav – Hristost Vaskrse.

 

Izvor: Politika

 

 

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

53 Beogradski fashion week

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .