Lifestyle

Violeta Orešković Ćurčić: Moja „Čarobna kuhinja“ ili optimizam vreba iz tanjira

MediaSfera

 

 

Piše: Gordana Radisavljević – Jočić

Foto: privatna arhiva

 

 

 

“Ništa nije zabranjeno! Treba samo gledati napred, uložiti malo truda u učenje i „poznavati“ hranu koja se jede. Tako svi pazimo na svoje zdravlje”, kaže Violeta Orešković Ćurčić, autor kuvara “Čarobna kuhinja za osobe sa dijabetesom i sve one koji žele zdravo da se hrane”

 

Ovaj nesvakidašnji kuvar na našem tržišu u izdanju „Lagune“ u knjižarama se pojavio početkom aprila tačno na desetogodišnjicu objavljivanja prve „Čarobne kuhinje“,  i posle 20 istoimenih knjiga u izdanju autorke. “Čarobna kuhinja” je treći kuvar koji je Laguna izdala, a prvi posvećen ishrani osoba sa dijabetesom. Glavni kuvar „Čarobne kuhinje – lakše sa dijabetesom“ je beogradska slikarka, inženjer Violeta Orešković Ćurčić koja je na ovaj način želela da pruži prakičnu pomoć osobama sa dijabetesom.

 

Praznik za sva čula

 

– Kuvar ima 100 recepata i predstavlja izbor jela koja su uobičajena za našu domaću kuhinju, a ponešto ima i za one koji vole da probaju i nešto van naših prostora. Sve namirnice koje se koriste u receptima mogu da se kupe u našim prodavnicama i na pijacama, objašnjava Violeta.

 

 

 

Kada otvorite kuvar dobrodošlicu će vam poželeli tanjir s supom i raznobojnim povrćem, mafini sa tikvicama, rižoto sa pečurkama, moskva šnit torta, šne-nokle… Poželećete da zakoračite u jedan novi kulinarski novi svet, svet zdrave hrane.

 

Maštovito dizajniran, sa pregršt korisnih informacija i fotografijama jela koje su nastale na Violetinom trpezarijskom stolu, ovaj kuvar poručuje da hrana za osobe sa dijabetesom nije ni posebna, ni specijalna, a ponajmanje dosadna i jednolična.

 

 

-Kada ljudi skuvaju jelo po mom receptu dobiće baš ono što je na slici, dodaje Violeta.

 

Izbalansirani jelovnik za 7 dana

  

„Čarobna kuhinja“ ima i edukativnu dimenziju. Pregledni tabelarni podaci prate svako jelo i namirnicu i omogućavaju nam da brzo sagledamo kakve su realne nutritivne vrednosti svakog konkretnog jela, a prvi put se kod nas precizno iznose i glikemijski indeksi pripremljenih jela i tačni podaci o gligemijskom opterećenju – posebno važni osobama s dijabetesom, koje moraju dobro znati koju količinu i vrstu ugljenih hidrata unose u organizam.

 

 

Ovi podaci dragoceni su i svakome ko želi da smanji telesnu težinu, unapredi mentalnu i fizičku kondiciju, osnaži osećaj zadovoljstva životom. Violeta Orešković Ćurčić objašnjava da bi recepti bez tih tabela bili isti kao i svi drugi recepti.

 

– Na kraju kuvara nalazi se jelovnik izbalansirane ishrane za 7 dana. Napravljen je od jela koja se nalaze u ovom kuvaru, a vodila sam se onim što je važno za osobe sa dijabetesom a to su glikemijski indeksi jela i glikemijsko dnevno opterećenje organizma šećerom, odnosno uglenim hidratima. To ima veliki značaj i za one koji drže dijetu. Glikemijsko opterećenje ne treba da pređe 100 u toku dana, a u mom predlogu dnevnih obroka se kreće između 60 i 70, priča autorka kuvara.

 

Odakle Violeta u ovoj priči?​

 

– Godina 2007. je za moju porodicu bila po mnogo čemu posebna. Moj sin je završio gimnaziju i upisao fakultet koji je želeo, intenzivno je igrao odbojku, ja sam se sve više bavila slikanjem, a životni saputnik nam je iznenada postao DIJABETES. Sin ga je dobio u dvadesetoj godini. Bio je aktivan sportista, bez viška kilograma. Dijabetes je pao s neba u naš život. I u moju kuhinju…, priča Violeta.

 

 

 

– Zbog toga sam počela da se bavim ishranom i da prilagođavam jela, koja su uobičajena za našu domaću kuhinju, osobama sa dijabetesom. Ubrzo sam shvatila da razlike gotovo i da nema i da osobe sa dijabetesom, uz odgovarajuću terapiju, mogu da jedu isto što i svi oni koji žele zdravo da se hrane.

 

 

Recepte sam, 2009. godine, počela da objavljujem na sajtu Dijabetološkog saveza Srbije, a zatim su dobri rezultati koje je imao moj sin privukli pažnju njegove doktorke i njenih kolega. „Čarobnu kuhinju“ su počeli da daju pacijentima, kao praktičnu pomoć pri spremanju svakodnevnih obroka. U nekim našim bolnicama pojedini obroci pripremaju se po mojim receptima.

  

“Čarobnu kuhinju” možete nabaviti u svim Laguninim (Delfi) knjižarama ili poručiti pouzećem preko sajta Čarobne kuhinje

 

„Čarobnu kuhinju“ možete zapratiti i na facebook-u, YouTube kanalu i na Instagramu:

 

 

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .