Vruće teme

RERI: Zaustavljeni su pripremni radovi za gondolu, a ne arheloška istraživanja

MediaSfera

 

Foto:  privatna arhiva

 

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je juče da se privremena mera, koju je doneo Upravni sud, ne odnosi na izgradnju gondole, već na privremenu građevinsku dozvolu, koja je izdata za sprovođenje arheoloških radova koje izvodi Arheološki insititut Srpske akademije nauka i umetnosti.
„Kako bi gondola bila izgrađena, neophodno je prvo sprovesti arheološka ispitivanja koja prethode izgradnji”, navodi Vesić, prenosi Politika.  Inače, to što je Upravni sud trenutno zaustavio arheološka istraživanja nije se, uveren je Vesić, desilo nigde u svetu. Da smo se rukovodili takvom logikom i praksom, kaže, Srbija nikada ne bi imala Viminacijum a ne bi bilo ni rimskih iskopina u Rimu recimo.

 

„Bilo kako bilo, mi ćemo poštovati ovu privremenu meru i očekujemo da će sud što pre da reši ovaj besmisleni spor, čiji je cilj da se spreče arheološka istraživanja koja će odmah potom biti sprovedena”, rekao je zamenik gradonačelnika.

 

Povododom ove izjave oglasio se Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) po čijoj tužbi je Upravni sud doneo svoju odluku:

 

Neistiniti su navodi da se građevinska dozvola čiji poništaj RERI traži ne odnosi na izgradnju Gondole

 

Naime, u samoj građevinskoj dozvoli čiji je poništaj kao nezakonite RERI tražio, izričito se navodi da se ista izdaje za izvođenje pripremnih radova za izgradnju stanice gondole „Kalemegdan“. Predmetna građevinska dozvola poziva se na lokacijske uslove koji su izdati za projekat izgradnje gondole, a koji shodno Zakonu o planiranju i izgradnji (ZPI) predstavljaju dokument koji prethodi izdavanju građevinske dozvole za konkretan objekat (projekat).

 

Pripremni radovi predstavljaju sastavni deo postupka izgradnje

 

Pripremni radovi koji se sprovode na određenom zemljištu jesu radovi koji prethode građenju objekta i kao takvi, shodno odredbama ZPI, predstavljaju sastavni deo izgradnje objekta, za koji se izdaje građevinska dozvola. To samo znači da je i za radove koji su do sada obavljeni, a koji se između ostalog odnose na seču stabla na predmetnoj parceli, prethodno morala biti izdata građevinska dozvola, a što u vreme seče prema javno dostupnim informacijama nije bio slučaj;

 

 

Nigde u rešenju o izdatoj građevinskoj dozvoli se ne pominje da se ista izdaje za izvođenje arheoloških ispitivanja

 

Građevinska dozvola je javno dostupan dokument čiji je sadržaj dostupan na sajtu Agencije za privredne registre, u delu u kome su objavljene građevinske dozvole izdate u objedinjenoj proceduri. RERI ovde prilaže prvu stranu dozvole, iz čijeg je dispozitiva jasno na koju vrstu radova se odnosi. RERI je upravo iz razloga što arheološka istraživanja nisu sprovedena na adekvatan način i uticaj projekta na životnu sredinu ostao neutvrđen i podneo Upravnom sudu tužbu kojom je zahtevao da se predmetna građevinska dozvola oglasi nevažećom.

 

RERI i ovim putem apeluje na nadležne organe i institucije da se striktno pridržavaju propisa i da ih tumače na ispravan način, bez pokušaja da istima manipulišu i istovremeno poziva sve društvene aktere da pitanje koje je od najvišeg interesa za sve Beograđane, ali i sve građane Srbije i kulturnu baštinu sačuva od dalje politizacije i skretanja pažnje javnosti sa suštine problema.

 

Oglasila sei  organizacija koja se bavi promocijom očuvanja kulturnog nasleđa Evropa Nostra Srbija iz koje navode:

 

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, ponovo je izašao sa dezinformacijama u vezi gradnje gondole, ovog puta sa tezom da je Upravni sud naložio odlaganje arheoloških istraživanja.

 

Podsećamo da je Upravni sud izdao nalog za zaustavljanje svih pripremnih radova na gradnji gondole, dok se ne oceni zakonitost sporne Građevinske dozvole za privremene radove.

 

Podsećamo i da je investitor planirao da od 18.4. dovede tešku mehanizaciju na Kalemegdan, da zabode 75 betonskih šipova obima 60 cm i dubine 11 metara na svakih 1,5 metar, kako bi pre bilo kakvih arheoloških istraživanja i pre dobijanja građevinske dozvole osigurao iskop i osnovu za buduću stanicu gondole. Sve ovo je mimo uslova Republičkog zavoda, i mimo dozvole za arheološka istraživanja dobijene od komisije pri Ministarstvu kulture!

 

Rešenje o građevinskoj dozvoli možete preuzeti ovde

Saopštenje za medije Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine možete preuzeti ovde
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .