Lifestyle

5 grčkih jela koje morate probati

MediaSfera

 

Piše: Irma Mićanović

Foto: Pixabay

 

 

Bilo da ste veliki ljubitelj Grčke i grčkog naroda, ili samo volite njihovo more, sigurni smo da ste se već sreli sa grčkom kuhinjom. Nezaobilazni giros ili suvlaki su prepoznatljivi obroci u rukama većine turista. Međutim, Grci imaju fenomenalnu kuhinju koja se ne završava kod ova dva jela.
Zato je neophodno osnovno upoznavanje sa grčkim nazivima jela kako bi pri sledećoj poseti ove omiljene destinacije Srba, znali i šta da poručimo za obrok. Verujemo da mnogi od vas i znaju koja su najpoznatija grčka jela i specijaliteti, ali da li ste ih i probali?

 

Ako ovog leta planirate letovanje na istočnom Mediteranu, eto idealne prilike…

 

Morski plodovi i riba

 

Gde jesti morske plodove i ribu ako ne na moru. Sveži, ukusni i izvanredno pripremljeni, morski plodovi i riba su glavno jelo svih restorana u Grčkoj. Nije ni čudo sobzirom da je Grčka okružena vodom i to sa dva mora Jonskim i Egejskim. Situacija je još bolja ako posetite neko ostrvo Grčke kao na primer Tasos.

 

Savet je da probate saganaki sa škampima, pečeno jelo preliveno ljutim paradajz sosom i feta sirom. Jednostavno morate probati salatu sa komadima hobotnice koja je fantastičnog ukusa. Od ribe je najtraženija orada sa krompirom i marinadom od belog luka, brancin, girice i mnoge druge ribe.

 

Salate

 

Salate su omiljeni obroci i na našim trpezama. Sigurni smo da ste ih već i jeli u svome domu, ali moramo nabrojati one salate koje su na naš sto došle direktno iz ove prelepe zemlje.

 

Tzatziki ili caciki je salata koja se može naći na svakom hamburgeru ili bilo kojem mesu sa roštilja. Idealna je za vreme letnjih meseci jer njen glavni sastojak krastavac, daje celom jelu jednu notu svežine i istančanost ukusa.

 

Grčka salata je ustaljena kod nas kao samostalni obrok. Spoj svih namirnica koji se stavljaju u ovu salatu veoma asociraju na celokupnu grčku kuhinju, more i maslinjake. Idealna je kao lagani obrok u svim godišnjim dobima i veoma zdrava. U njoj su sledeće namirnice: paradajz, krastavac, crni luk, paprika, masline, feta sir i začini. Ukoliko ste ljubitelji povrća, veoma ćete ceniti ovaj obrok.

 

Tradicionalna grčka Dolmadakia

 

Ukusne sarmice umotane u list vinove loze su tradicionalno grčko jelo koje se služilo bogovima na Olimpu. Kod Grka se u lišće vinove loze umotava mleveno meso, pirinač i razne vrste začina. Preporuka je da se ovo tradicionalno jelo jede u restoranima, a ne kupljeno u supermarketu jer ukus nikako nije isti.

 

Uz dolmadakiu savršeno ide kao prilog kisela pavlaka ili neka vrsta grčkog jogurta koja se savršeno slaže sa ukusom lista vinove loze. Pogled ka otvorenom moru, miris plavog prostranstva, omiljena destinacija Grčke kao što je Sitonija ili Olimpska regija, sve su to atributi savršenog odmora uz tradicionalna grčka jela koja morate probati.

 

Fassolada

 

Kada se na odmoru zasitite jela koja se jedu na brzinu i na plaži iz ležaljke, otiđite da probate tradicionalnan grčki obrok nastao zahvaljujući bogu Apolonu. Fasolada je jelo slično našem pasulju, nešto između čorbastog pasulja i prebranca.

 

Glavni sastojci tradicionalne fasolade jesu beli pasulj, povrće i žitarice. U ovom jelu nema mesa. Bez obzira na to verujemo da ćete uživati u jelu sa namirnicama koje svako od nas voli.

 

Lokumades i Portokalopita

 

Grci su kao i Turci poznati po svojim slatkišima. Istina je da većinu slatkiša dele ove dve zemlje pa i do nas dolaze poslastice iz ovih krajeva, ali grčke krofnice su ipak drugačije od naših. Lokumades su male sočne loptice prelivene čokoladom ili medom, a ponekada i uvaljane u orahe.

 

Možete ih pronaći na svom odmoru u Grčkoj, dok ste na plaži, gde ih lokalne poslastičarnice prodaju uz pomoć neumornih mladića i devojaka.

 

Drugi slatkiš je pita od narandže ili portokalopita. Pravi se od istopljenih kora za pite i narandži. Ovaj mirisan i sočan slatkiš je dosta slabijeg ukusa od klasičnih grčkih baklava i iako postoje razne verzije ovog kolača, činjenica je da osvaja svojim ukusom.

 

Ovo je lista 5 grčkih jela koje morate probati ako još niste. Lista se ne završava ovde. Grci imaju veoma istančan ukus kada je u pitanju hrana. Verujemo da šta god vam ponude kao njihov specijalitet, sigurno će vam se svideti.
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .