Medijske inicijative

Fotograf Goran Tomašević za RTS: Sad imam i „Pulicera“

MediaSfera

 

Fotograf iz Srbije Goran Tomašević deo je Rojtersovog tima koji je dobio Pulicerovu nagradu u oblasti fotografije. U izjavi za RTS Tomašević kaže da mu je jedino ta nagrada nedostajala, kao i da je do sada dobio sve azijske i evropske nagrade za fotografiju.
Goran Tomašević (50) jedan je od fotoreportera Rojtersa, koji su za svoj posebno uspešan rad dobili čuvenu „Pulicerovu nagradu“. Rođen je 1969. godine u Beogradu. Karijeru je počeo u listu Politika. Za agenciju Rojters radi od 1996. godine. Više od 20 godina foto-aparatom beleži sukobe širom sveta – sa prostora bivše Jugoslavije, Iraka, Avganistana, Libije, Sirije, Egipta, Južnog Sudana, Konga, Mozambika, Burundija, Nigerije i drugih kriznih područja. Za najboljeg fotografa agencije Rojters proglašen je četiri puta. List Gardijan 2013. godine proglasio ga je za najboljeg novinskog fotografa na svetu. Trenutno živi u Istanbulu i šef je fotografa agencije Rojters.

 

Za zadatak za koji se dobija takva nagrada nije ni lak ni lagodan govori i sam opis nagrađene Goranove fotografije – „petao prolazi pored mrtvog tela člana bande Bario-18 u San Pedro Suli (Septembar 28, 2018/Goran Tomašević)“.

 

Goran Tomašević u izjavi za RTS kaže da je i sama kandidatura za „Pulicera“ velika privilegija, kao i da je on za tu nagradu bio nominovan i 2014. godine za fotografije iz Damaska. Ove godine je nagradu dobio za seriju fotografija iz Hondurasa.

 

„To je serija fotografija o kriminalnim bandama koje kontrolišu veći deo Latinske Amerike. Napravljena je u gradu San Pedro Sula, koji je prvi po stopi ubistava u svetu“, naveo je Tomašević.

 

Istakao je da je dva puta boravio u Hondurasu, kao i da je serija fotografija, među kojima je i nagrađana, napravljena tokom drugog boravka. Dodao je da su mu dozvolili da fotografiše u zatvorima u toj državi.

 

 

„Dve glavne kriminalne bande u toj oblasti su me pustile da fotografišem“, istakao je Tomašević.

 

Objasnio je da je do sada uglavnom fotografisao u Aziji, Africi i na Bliskom istoku, kao i da je sada prvi put to činio u Latinskoj Americi.

 

„Veliki izazov je bio da napravim priču na novom terenu“, naglasio je Tomašević.

 

Pulicerova nagrada je Rojtersovom timu, koji je činilo 11 fotografa, pripala u kategoriji Brejking njuz fotografije, na kojima je prikazan migrantski talas iz zemalja srednje i južne Amerike ka SAD.

 

Izvor: RTS
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .